This study was conducted to determine the effects of water stress on evapotranspiration (ET), water use efficiency, yield and quality parameters of watermelon (Citrullus vulgaris) irrigated by drip irrigation in Canakkale region during 2007 and 2008. For this purpose, six different irrigation treatments (100 % (control), 80%, 60%, 40%, 20% and 0% replenishment of soil water depleted) were experimented. Mean seasonal ET values and mean total irrigation water volumes were determined as 475 mm and 403 mm respectively at control treatment, in which the lack moisture of soil was corresponded completely. With regard to treatments, the yield was found between 7.04 t ha-1and 56.34 t ha-1 in the first year and between 13.66 t ha-1 and 64.82 t ha-1 in the second year. According to treatments average water use efficiency, average irrigation water use efficiency and average the percentages of irrigation water applied to meet ET were determined between 6.58-12.94 kg m-3, 7.92-12.51 kg m-3 (except S0 treatment), and 30-85%, respectively. Mean yield response factor was obtained as 1.328. While quality parameters such as fruit weight, fruit diameter, fruit height and flesh thickness were difference statistically with regard to treatments, pH and the amount of water soluble substances were not difference statistically. B T
Deficit irrigation watermelon water stress water use efficiency
B u çalışmada, 2007 ve 2008 yıllarında Çanakkale yöresinde damla sulama ile sulanan karpuz bitkisinde (Citrullus vulgaris) su stresinin bitki su tüketimine, su kullanım randımanına, verime ve kalite parametrelerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla altı farklı sulama konusu (tüketilen suyun %100’ü (kontrol), %80’i, %60’ı, %40’ı, %20’si ve susuz) oluşturulmuştur. Topraktaki eksik nemin tam olarak karşılandığı kontrol konusunda (%100), ortalama mevsimlik bitki su tüketimi 475 mm ve uygulanan ortalama toplam sulama suyu miktarı ise 403 mm olarak bulunmuştur. Verim, denemenin ilk yılında konulara göre 7.04-56.34 tha-1, ikinci yılında ise 13.66-64.82 tha-1 arasında gerçekleşmiştir. Konulara göre ortalama su kullanım randımanları, sulama suyu kullanım randımanları ve uygulanan sulama suyunun bitki su tüketimini karşılama yüzdeleri sırasıyla 6.5812.94 kg m-3, 7.92-12.51 kg m-3 (susuz konusu hariç), % 30-85 arasında olmuştur. Ortalama verim tepki etmeni 1.328 bulunmuştur. Kalite parametrelerinden tek meyve ağırlığı, meyve çapı, meyve boyu ve meyve eti kalınlığı konulara göre farklılık gösterirken, pH ve suda çözünür kuru madde miktarı herhangi bir farklılık göstermemiştir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2010 |
Gönderilme Tarihi | 25 Kasım 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 |