Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

1-Metilsiklopropen Uygulamasının Angeleno Erik Çeşidinin Depolanma Süresi ve Kalitesi Üzerine Etkileri

Yıl 2016, Cilt: 53 Sayı: 1, 43 - 50, 19.04.2016

Öz

Çalışma,  1-metilsiklopropen (1-MCP) uygulamasının,
Angeleno erik çeşidinde depolama süresi ve kalitesi üzerine etkilerini
belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Sert olum döneminde derilen meyveler,
hasattan sonra 1 °C’de (meyve iç sıcaklığı 2-3 °C’ye düşünceye kadar yaklaşık 6
saat) tazyikli hava ile ön soğutma işlemine tabi tutulmuştur. Ön soğutmadan
sonra meyveler 2 gruba ayrılmıştır. Birinci grup meyveler hiçbir uygulamaya
tabi tutulmazken (kontrol), ikinci grup meyvelere oda sıcaklığında 12 saat
süreyle 0.625 ppm dozunda 1-MCP uygulanmıştır. Uygulamadan sonra her iki meyve
grubu da modifiye atmosfer poşetlerine yerleştirilerek 0 ºC sıcaklıkta ve % 90
± 5 oransal nem koşullarında 4 ay depolanmıştır. Depolamanın başlangıcında ve
aylık periyotlarla soğukta muhafazadan çıkarılan meyve örneklerinde ağırlık
kaybı, SÇKM, TEA miktarı, meyve sertliği, meyve kabuk rengi, solunum hızı,
etilen üretim miktarı ve poşet içi gaz bileşimi ölçümleri ile duyusal
değerlendirmeler (dış görünüş, tat ve iç kararması) yapılmıştır. Raf ömrü
çalışmaları için de aynı analizler yinelenmiştir. 1-MCP+MAP uygulaması hem
soğukta muhafaza hem de raf ömrü süresince etilen üretimi, solunum hızı ve
ağırlık kaybını kontrol grubuna oranla önemli ölçüde azaltmıştır. Meyve
sertliğinin korunması açısından da 1-MCP+MAP uygulamasının olumlu etkileri
olduğu belirlenmiştir.  Sonuç olarak
1-MCP uygulanmasının Angeleno erik çeşidinde derim sonrası ömrün uzatılması ve
kalitenin korunması açısından etkili olduğu saptanmıştır.

Kaynakça

  • Abdi, N., W.B. McGlasson, P. Holford, M, Williams and Y. Mizrahi. 1998. Responses of climacteric and suppressed-climacteric plums to treatment with propylene and 1-methylcycloprone. Israel Journal of Botany, 14:29-39.
  • Anderson, J. R., Feder, G., 2003, Rural Extension Services, Worldbank Policy Research Working Paper 2976, 33 p.
  • Axinn, G., 1988, Guide on Alternative Extension Approaches, FAO, Rome, Italy, 148p.
  • Bal, E. ve S. Çelik. 2008. Hasat sonrası uygulamalarının Giant erik çeşidinin meyve kalitesi ve soğukta muhafazası üzerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi, 14(2):101-107.
  • Celik Ates, H., and Z. Gokce Cakal, 2014, Views of Extension Personnel on Extension Methods and Transition to Private Extension: The Case of Isparta Province, Journal of Agricultural Science and Technology, Vol:16 Supplementary Issue, 1529-1541pp.
  • Balık, S. 2005. Kahramanmaraş’ta dış satıma yönelik Japon Grubu (Prunus salicina Lindl) sofralık yeni erik çeşitlerinin yetiştiriciliği üzerine araştırmalar. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans tezi, 51s, Kahramanmaraş.
  • Blankeship, S.M. and J.M. Dole. 2003. 1-Methylcycloprone: A review. Postharvest Biology and Technology, 28:1-25.
  • DPT, 2000, Tarimsal Politikalar ve Yapisal Duzenlemeler Ozel Ihtisas Komisyonu Raporu, DPT Sekizinci Bes Yillik Kalkinma Plani, DPT: 2516, OIK:534, Ankara 2000, 61s.
  • Chen, Z. and C. Zhu. 2011. Combined effects of aqueous chlorine dioxide and ultrasonic treatments on postharvest storage quality of plum fruit (Prunus salicina L.). Postharvest Biology and Technology, 61(2011): 117-123.
  • Feder, G.,Willet, A., Zijp, W., 1999, Agricultural Extension Generic Challenges and Some Ingredients for Solutions, The World Bank Policy Research Working Paper 2129, Springer US, 313-353pp.
  • Marcotte, P.,1988, Organizational behavior factors: a brief synopsis of leadership motivation and conflict management, Human Resource Management in National Agricultural Research: Report of a Workshop, ISNAR, The Netherlands, 168-182pp.
  • Crisosto, H.C., D. Garner, G.M. Crisosto and E. Bowerman. 2004. Increasing Blackamber plum (Prunus salicina Lindell) consumer acceptance. Postharvest Biology and Technology, 34:237-244.
  • Çalhan, Ö., İ. Eren, C.E. Onursal, A. Güneyli, M. Emre and F.P. Öztürk. 2013. Antalya (Korkuteli-Elmalı) bölgesinde elmalara 1-MCP (SmartFresh™) uygulamaları ve etkileri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 6(1):21-25.
  • Rivera, W. M., Qamar, M. K., Van Crowder, L, 2001, Agricultural and Rural Extension Worldwide: Options for Institutional Reform in the Developing Countries, Extension, Education and Communication Services, FAO, Rome, Italy, 49pp.
  • Diaz-Mula, H.M., P.J. Zapata, F. Guillen, D. Martinez-Romero, S. Castillo, M. Serrano and D. Valero. 2009. Changes in hydrophilic and lipophilic antioxidant activity and related bioactive compounds during postharvest storage of yellow and purple plum cultivars. Postharvest Biology and Technology, 51:354-363.
  • Sigman, A., Swanson, B.E., 1993, Utilization of technology: the corner stone of agricultural development policy and programs, Agricultural Extension a Reference Manual, Second Edition, FAO, Rome, Italy. 227-231pp.
  • Swanson B.E., Farner, B.J., Bahal, R., 1989, The current status of extension worldwide, Global Consultation on Agricultural Extension, FAO, Rome, Italy, 43-76pp.
  • Echeverria, G., J. Graell, I. Lara and M.L. Lopez. 2008. Physicochemical measurements in Mondial Gala apples stored at different atmospheres: Influenceon consumer acceptability. Postharvest Biology and Technology, 50:135-144.
  • Swanson, B. E., Rajalahti, R. (2010). Strengthening agricultural extension and advisory systems: Procedures for assessing, transforming, and evaluating extension systems, The World Bank Agriculture and Rural Development Discussion Paper:45, Washington, DC.
  • Ergün, M. 2006. Etilen hareketini engelleyen inhibitörlerin sebze muhafazasında kullanımı. VI Sebze Tarımı Sempozyumu (19-22 Eylül 2006, Kahramanmaraş), ss. 343-347.
  • Eski, H. ve M. Erkan. 2008. Antalya koşullarında üretilen ‘Black Beauty’ erik çeşidinin modifiye atmosferde (MA) muhafazası. Bahçe Ürünlerinde IV Ulusal Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu (8-11 Ekim 2008, Antalya), s. 362-371.
  • TEDGEM, 2007, http://www.tedgem.gov.tr/koymer.htm
  • FAO. 2014. Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://faostat.fao.org/site/291/default.aspx . Erişim: Ekim 2014.
  • TEDGEM, 2009, http://www.tedgem.gov.tr/koymer.htm, access: 01.09.2009.
  • Guerra, M. and P.A. Casquero. 2008. Effect of harvest date on cold storage and postharvest quality of plum cv. Green Gage. Postharvest Biology and Technology, 47: 325-332.
  • TKB,2009,http://www.ordutarim.gov.tr/subeleler/cey/mevzuat/koymer.htm, access: 01.09.2009.
  • TZOB, http://www.tzob.org.tr/tzob/tzob_ana_sayfa.htm
  • Karaçalı, İ. 2009. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması (6. Basım). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 494, 482 s.
  • ZMO, 2005, Proje Kapsamında Çalışan Ziraat Mühendisleri Kaderleriyle Baş Başa Kaldı, Tarım ve Mühendislik Dergisi, Sayı:75, Sayfa:42.
  • Kaynaş, K., M. Sakaldaş and U. Yurt. 2009. The effects of different postharvest applications and different modified atmosphere packaging types on Fruit quality of Angeleno plums. Proceeding of the Tenth Intenational Controlled and Modified Atmosphere Research Conference, (4-7 April 2009, Antalya).
  • Khan, A.S. and Z. Singh. 2008. 1-Methylcyclopropene application and modified atmosphere packaging affect ethylene biosynthesis, fruit softening, and quality of ‘Tegan Blue’Japanese plum during cold storage. Journal of the American Society for Horticultural Science, 133(2):290-299.
  • TUIK, 2014, http://www.tuik.gov.tr, access:14.12.2014
  • Khan, S.K. and Z. Singh. 2007. 1-MCP Regulates ethylene biosynthesis and fruit softening during ripening of ‘Tegan Blue’ plum. Postharvest Biology and Technology, 43:298-306.
  • Khan, S.K. and Z. Singh. 2009. 1-MCP Application suppresses ethylene biosynthesis and retards fruit softening during cold storage of Tegan Blue Japanese plum. Postharvest Biology and Technology, 176:539-544.
  • Luo, Z., J. Xie, T. Xu and L. Zhang. 2009. Delay ripening of Qingnai plum (Prunus salicina Lindl.) with 1-methylcyclopropene. Plant Science, 177:705-709.
  • Manganaris, G.A., C.H. Crisosto, V. Bremer and D. Holcroft. 2008. Novel 1-methylcyclopropene immersion formulation extends shelf life of advanced maturity Joanna Red plums (Prunus salicina Lindell). Postharvest Biology and Technology, 47:429-433.
  • Manganaris, G.A., C.H. Crisosto, V. Bremer and D. Holcroft. 2008. Novel 1-methylcyclopropene immersion formulation extends shelf life of advanced maturity Joanna Red plums (Prunus salicina Lindell). Postharvest Biology and Technology, 47:429-433.
  • Manolopoulou, H. and C. Mallidis. 1999. Storage and processing of apricots. Acta Horticulturae, 488:567-576.
  • Martinez-Romero, D., E. Dupille, F. Gullien, J.M. Valverde, M. Serrano and D. Valero. 2003. 1-Methylcycloprone increases storability and shelf life in climacteric and nonclimacteric plums. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51:4680-4686.
  • McGuire, R.G. 1992. Reporting of objective color measurements. HortScience, 27:1254-1255.
  • Menniti, A.M., R. Gregori and I. Donati. 2004. 1-methylcyclopropene retards postharvest softening of plums. Postharvest Biology and Technology, 31:269-275.
  • Özdemir, A.E., E. Ertürk, M. Çelik ve R. Dilbaz. 2006. Venüs nektarin çeşidinin soğukta muhafazası. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(3):297-304.
  • Özer, M.H., A. Eris ve B. Akbudak. 1999. Bazı erik çeşitlerinin modifiye atmosferde (MA) muhafazası üzerine bir araştırma. Türkiye III Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (14-17 Eylül 1999, Ankara), s. 162-166.
  • Özkaya, O., Ö. Dündar ve A. Küden. 2005. Adana koşullarında yetiştirilen Angeleno erik çeşidinin muhafaza performansı. III. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, (6-9 Eylül 2005, Hatay), s. 406-408.
  • Rudell, D.R. and J.K. Fellman. 2005. Preharvest application of methyl jasmonate to Fuji apples enhances red colaration and affects fruit size, splitting and bitter pit incidence. HortScience, 40(6):1760-1762.
  • Serrano, M., D. Martinez-Romero, F. Guillen and D. Valero. 2003. Effects of exogenous on improving shelf life of four plum cultivars. Postharvest Biology and Technology, 30:259-271.
  • Skog, L.C., B.H. Schaefer and P.G. Smith. 2001. 1-Methylcyclopropene preserves the firmness of plums during postharvest storage and ripening. Acta Horticulturae, 553:171-172.
  • Şen, F. ve E.F. Türk. 2008. Bahçe ürünlerinde 1-MCP kullanımı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 45(3):221-228.
  • Valero, D., D. Martinez-Romeo, J.M. Valverde, F. Guillen, S. Castillo and M. Serrano. 2003. Quality improvement and eztension of the shelf life by 1-Methylcyclopropene in plum as affected by ripening stage at harvest. Innonative Food Science and Emerging Technologies, 4:339-348.
  • Valero, D., D. Martinez-Romeo, J.M. Valverde, F. Guillen, S. Castillo and M. Serrano. 2004. Could the 1-MCP treatment effectivenessin plum be affected by packaging? Postharvest Biology and Technology, 34:295-303.
  • Veraverbeke, E.A., P. Verboven, P.V. Oostveldt and B.M. Nicolai. 2003. Prediction of mouisture loss across the cuticle of apple (Malus slyvestris subsp. mitis (Wallr.)) during storage Part 2. Model Simulations and Practical Applications. Postharvest Biology and Technology, 30:89-97.
  • Watkins, C.B., J.F. Nock and B.D. Whitaker. 2000. Responses of early, mid and late season apple cultivars to postharvest application of 1-Methylcyclopropene (1-MCP) under air and controlled atmosphere storage conditions. Postharvest Biology and Technogy, 19:17-32.
  • Watkins, C.B. 2006. The use of 1-methylcyclopropene (1-MCP) on fruits and vegetables. Biotechnolology Advances, 24:389-409.
Toplam 53 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Derya Erbaş

Mehmet Ali Koyuncu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 19 Nisan 2016
Gönderilme Tarihi 14 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 53 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Erbaş, D., & Koyuncu, M. A. (2016). 1-Metilsiklopropen Uygulamasının Angeleno Erik Çeşidinin Depolanma Süresi ve Kalitesi Üzerine Etkileri. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 53(1), 43-50. https://doi.org/10.20289/egeziraat.179871

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.