Çalışma, 1-metilsiklopropen (1-MCP) uygulamasının,
Angeleno erik çeşidinde depolama süresi ve kalitesi üzerine etkilerini
belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Sert olum döneminde derilen meyveler,
hasattan sonra 1 °C’de (meyve iç sıcaklığı 2-3 °C’ye düşünceye kadar yaklaşık 6
saat) tazyikli hava ile ön soğutma işlemine tabi tutulmuştur. Ön soğutmadan
sonra meyveler 2 gruba ayrılmıştır. Birinci grup meyveler hiçbir uygulamaya
tabi tutulmazken (kontrol), ikinci grup meyvelere oda sıcaklığında 12 saat
süreyle 0.625 ppm dozunda 1-MCP uygulanmıştır. Uygulamadan sonra her iki meyve
grubu da modifiye atmosfer poşetlerine yerleştirilerek 0 ºC sıcaklıkta ve % 90
± 5 oransal nem koşullarında 4 ay depolanmıştır. Depolamanın başlangıcında ve
aylık periyotlarla soğukta muhafazadan çıkarılan meyve örneklerinde ağırlık
kaybı, SÇKM, TEA miktarı, meyve sertliği, meyve kabuk rengi, solunum hızı,
etilen üretim miktarı ve poşet içi gaz bileşimi ölçümleri ile duyusal
değerlendirmeler (dış görünüş, tat ve iç kararması) yapılmıştır. Raf ömrü
çalışmaları için de aynı analizler yinelenmiştir. 1-MCP+MAP uygulaması hem
soğukta muhafaza hem de raf ömrü süresince etilen üretimi, solunum hızı ve
ağırlık kaybını kontrol grubuna oranla önemli ölçüde azaltmıştır. Meyve
sertliğinin korunması açısından da 1-MCP+MAP uygulamasının olumlu etkileri
olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak
1-MCP uygulanmasının Angeleno erik çeşidinde derim sonrası ömrün uzatılması ve
kalitenin korunması açısından etkili olduğu saptanmıştır.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Nisan 2016 |
Gönderilme Tarihi | 14 Aralık 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 53 Sayı: 1 |