Bu çalışmada
Nezara viridula (L.) (Hemiptera:
Pentatomidae)’nın biber, domates ve fasulye bitkileri arasındaki tercihine
zamanın etkisi ortaya konmaya çalışılmıştır. Zararlının besin tercihi üzerine
zamanın etkisi, bireyler üç farklı bitkinin de bulunduğu kafes içerisine
salındıktan sonra
1., 4., 8. ve 24. saatlerdeki her bitkinin gövde, yaprak veya meyvesi üzerinde
ve bitki dışında bir yerde bulunan bireylerin ortalama sayıları ve
bitkileri tercih eden bireyler içerisinde her bir bitkideki bireylerin oranları
kullanılarak biyolojik dönemlere göre ayrı ayrı incelenmiştir. Denemeler
sonbahar ve ilkbahar başlarında İzmir ve çevresindeki çeşitli konukçu
bitkilerden toplanan N. viridula’nın
ergin bireylerinden elde edilen bireyler kullanılarak 25±1ºC sıcaklık, %45±5
orantılı nem ve aydınlanma süresi 16:8 saat (Aydınlık:Karanlık) olan koşullara
göre hazırlanmış iklim odasında yapılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, N. viridula’nın II. nimf dönemi
dışındaki tüm biyolojik dönemlerindeki besin tercihi üzerine zamanın etkisinin
olmadığı ortaya konmuştur. Ancak, II. nimf dönemindeki bireylerin 1. saat ile
24. saat sonundaki tercihlerinin birbirinden farklı olmasına rağmen 4. ve 24.
saat sonundaki tercihleri arasında fark bulunmamıştır.
The study aimed to find out the effect of time on food
preference of Nezara viridula (L.)
(Hemiptera: Pentatomidae) between pepper, tomato and bean plants. The effect of
time on food preference of N. viridula
was investigated separately for each of all biological stages according to the
average numbers of individuals on stem, leaf or fruit organs of each plant, and
anywhere in the cage at the 1st, 4th, 8th, and
24th hours. The experiments regarding N. viridula adults collected from Izmir province in autumn and
spring were conducted in a controlled climate room conditions at 25±1ºC
temperature, 45±5% relative humidity, and 16:8 h (L:D) photoperiod. According to
results of the study, the time has no any impact on food preference of the
pest, except the second-stage nymphs. However, there was no difference between
food preferences of the second-stage nymphs at the 4th and 24th
hours, although the difference between preferences at the 1st and 24th
hours.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Eylül 2016 |
Gönderilme Tarihi | 4 Ocak 2016 |
Kabul Tarihi | 22 Nisan 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 53 Sayı: 3 |