|
This study was conducted to determine the effects of organic
alfalfa flour on organic slow-growing broilers on carcass
characteristics, relative organ weights, intestinal viscosity, shank and foot
color values. A total of 225 days old male and female mixed Hubbard Red JA
broiler chicks were used during the study. Those chicks were divided into 3
treatment groups with 5 replicate (n=15) as so differences of live weights of
them were insignificant for statistics. During the study (77 days), compounds,
which include alfalfa flour with a ratio of 0%, 5% and 10% were used. At the
end of the experiment, there were significant differences determined in carcass
weight, relative weights of
pancreas, proventriculus, gizzard, duodenum, ileum + jejunum and colon (P<0.05), while carcass yields, relative weights of breast, thigh, abdominal fat, liver, heart,
spleen, pancreas, bursa fabricius, cecum and intestinal viscosity did not
change (P>0.05). Supplementary
alfalfa meal had no effect on shank lightness and yellowness and foot
yellowness (P>0.05), but supplementation of alfalfa was increased shank
redness and foot
lightness and redness (on 5% group) (P<0.05). Research is required for the determination of the
effects of roughage and its appropriate level, which is added in mixed
forage of the poultry used for the nutrition as well as used in the
roam fields of the poultry.
Organic broiler alfalfa flour carcass characteristics relative organ weights and intestinal viscosity
|
Bu çalışma organik yonca ununun yavaş gelişen organik etlik
piliçlerin karma yemlerinde kullanılmasının karkas özellikleri, nispi organ ağırlıkları,
bağırsak viskozitesi, incik ve ayak renk değeri üzerine etkilerini belirlemek
amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, toplam 225 adet günlük yaşta erkek ve dişi karışık Hubbard Red JA etlik civciv kullanılmıştır. Civcivler canlı ağırlık (CA) farklılıkları
istatistiki olarak önemsiz olacak şekilde 3 muamele grubuna 5 tekerrürlü (n=15)
olarak dağıtılmıştır. Deneme süresince (77 gün) muamele gruplarında %0, %5 ve
%10 düzeylerinde yonca unu içeren yemler kullanılmıştır. Deneme sonunda
karkas ağırlığı, pankreas, bezel mide, taşlık, duodenum, ileum + jejenum ve
kalın bağırsak ağırlıklarında önemli farklılıklar saptanmış (P<0.05),
karkas randımanı, göğüs, but, abdominal
yağ, karaciğer, kalp, dalak, pankreas, bursa fabricius ve kör bağırsak nispi
ağırlıkları ve bağırsak viskozitesi ise değişmemiştir (P>0.05). Yonca unu
ilavesi incik parlaklık ve sarı rengi ile ayak sarı rengini etkilemezken
(P>0.05), incik kırmızılık değeri ile ayak parlaklık ve kırmızılık değerini
(%5 yonca grubunda) artırmıştır (P<0.05). Organik üretimde kanatlı kümes
hayvanlarının beslenmesinde gerek yem karmasının içinde gerekse gezinme
alanında yararlanılacak kaba yemlerin etkilerinin incelenmesi ve uygun
düzeylerinin saptanması için bu konuda yapılacak araştırmalara ihtiyaç
duyulmaktadır.
Organik etlik piliç yonca unu karkas özellikleri nispi organ ağırlıkları bağırsak viskozitesi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Eylül 2016 |
Gönderilme Tarihi | 7 Ocak 2016 |
Kabul Tarihi | 25 Nisan 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 53 Sayı: 3 |