Bu çalışma, in ovo vitamin C ve E
enjeksiyonunun çıkıştan kaynaklanan oksidatif
strese karşı civcivleri koruma olasılığını değerlendirmek ve in ovo vitamin C ve E enjekte edilen
yumurtalardan elde edilen etlik civcivlerde erken dönem ısı stresinin
performans ve oksidatif stabilite üzerine etkilerini belirlemek için
yürütülmüştür. Bu amaçla, kontrol grubu dışındaki döllü yumurtalara kuluçkanın
17. gününde 20 IU vitamin E, 3 mg vitamin C ve 20 IU vitamin E+3 mg vitamin C enjekte edilmiştir. Çıkıştan
sonra kontrol grubu civcivleri 2 gruba (kontrol ve ısı stresi) ayrılmış ve her
biri 4 tekerrürlü (18 civciv) 5 grup (kontrol, ısı stresi, ısı stresi+vitamin
C, ısı stresi+vitamin E ve ısı stresi+vitamin C+E) oluşturulmuştur. Isı stresi uygulanan gruplar 1-7. günler
arasında her gün 4 saat 38±10C sıcaklığa maruz kalmışlardır. Erken
yaşlarda ısı stresi uygulaması etlik piliçlerde 42. gün canlı ağırlığını, yem
tüketimini ve yemden yararlanmayı önemli düzeyde etkilememiştir. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, in ovo vitamin C ve E enjekte edilen
yumurtalardan çıkan civcivlerde daha düşük malondialdehit (MDA) düzeyi ve daha
yüksek süperoksit dismutaz (SOD) aktivitesi saptanmıştır. Çıkıştan 1 gün sonra,
daha düşük kreatin kinaz (CK) ve MDA düzeyleri ancak daha yüksek trolox eşdeğer
antioksidan kapasite (TEAK) değeri belirlenmiştir. In ovo
vitamin C ve E enjeksiyonun yeni çıkan civcivleri lipid peroksidasyonundan ve
yaşamın erken döneminde ısı stresinin olumsuz etkilerinden koruyan etkili bir
yöntem olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Etlik piliç in ovo vitamin enjeksiyonu performans oksidatif stres lipid peroksidasyonu
This study was
conducted to evaluate the protection probability of in ovo injection of
vitamin C and E against oxidative stress to chicks due to hatching and to
determine the effects of early age heat stress on performance and oxidative
stability of broilers obtained from in ovo vitamin C and E injected
eggs. For this purpose, fertile
eggs except control group were injected with 20 IU vitamin E, 3 mg vitamin C
and 20 IU vitamin E+3 mg vitamin C on the 17th day of
incubation. The control chicks
were assigned to 2 groups after hatching (control and heat stress) and 5
groups (control, heat stress, heat stress+vitamin C, heat stress+vitamin E and
heat stress+vitamin C+E) were created each with 4
replicates (18 chicks). Heat stress groups were exposed to 38±1 0C for 4 h
every day at ages of 1 to 7 d. Exposing chicks to heat stress at an early age did not significantly
affect body weight, feed intake and feed conversion ratio at 42 d. It was
determined lower malondialdehide (MDA) levels and higher superoxide dismutase
(SOD) activity in chicks hatched from in ovo vitamin C and E injected
eggs compared to the control group. After 1 day, it was observed lower creatine
kinase (CK) and MDA levels but higher trolox equivalent antioxidant capacity
(TEAC) value. It was concluded that in ovo injection of vitamin C and E
is an effective mean of protection from lipid peroxidation in newly hatched
chicks and from adverse effects of heat stress early in life.
Broiler in ovo vitamin injection performance oxidative stress lipid peroxidation
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Eylül 2017 |
Gönderilme Tarihi | 13 Ocak 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 54 Sayı: 3 |