Bu çalışmanın
amacı, ikinci ürün silajlık olarak yetiştirilecek bazı silajlık mısır
çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının silaj kalitesi üzerine etkilerini
belirlemektir. Bu amaçla, araştırma tesadüf bloklarında bölünmüş parseller
deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak 2014 ve 2015 yıllarında iki yıl
süreyle yürütülmüştür. Denemede ekim zamanı ana parseller (15 Haziran, 30
Haziran ve 15 Temmuz) çeşitler (Burak, Samada-07, DKC 7211, Ada 523 ve 31Y43)
ise alt parselleri oluşturmuştur. Elde edilen sonuçlara göre silaj kuru madde
oranı, silaj ham protein oranı, silaj ham kül oranı, silaj NDF oranı, silaj ADF
oranı ve laktik asit oranı bakımından ekim zamanları ve mısır çeşitleri
arasında önemli farklılıklar tespit edilmiştir. Silaj kalitesi yönünden
Diyarbakır ve benzer ekolojilerde en uygun ekim zamanı 15 Temmuz, en uygun
çeşit ise Samada-07 çeşidi olarak önerilebilir.
The aim of this
research was to determine the effects of different sowing tim on silage quality
of some silage maize varieties under second crop conditions. For this purpose,
the research was carried out for two years in 2014 and 2015 according to the
splitplot randomised complete block design with 4 replications. Sowing times
(15 June, 30 June and 15 July) were main parcels and varieties (Burak,
Samada-07, DKC 7211, Ada 523 and 31Y43) were sub-parcels. According to the obtained
results, significant differences observed between maize varieties and sowing
times in terms of silage dry matter ratio, silage crude protein ratio, silage
raw ash ratio, silage NDF ratio, silage ADF ratio and lactic acid ratio. İn
terms of silage quality, the most appropirate sowing time in Diyarbakır and
similar ecologies can be suggested as 15 July, and the most suitable variety is
Samada-07 variety.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Eylül 2017 |
Gönderilme Tarihi | 21 Mart 2017 |
Kabul Tarihi | 10 Nisan 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 54 Sayı: 3 |