Dianthus carmelitarum Reut. ex Boiss. ve Dianthus calocephalus Boiss.
bitkilerinin uçucu yağlarının kimyasal bileşimleri GC-FID ve GC-MS ile
aydınlatılmıştır. Taze bitkilerin uçucu yağları Clevenger tip destilasyon ile
elde edilmiştir. Bitkilere ait uçucu yağ analizinde 40 ve 35 bileşik aydınlatılmış
olup, bitkilerin toplam uçucu yağlarının sırasıyla %86.58 ve %76.45 kısmı
aydınlatılmıştır. D. carmelitarum .
bitkisinin ana bileşikleri, heneikosan (%11.69), dokosan (%10.52), tetrakosan (%9.20)
ve Fitol (%4.62) olarak bulunmuştur. D.
calocephalus bitkisinin ana bileşenleri ise; (4,4)-dimetil-2-penten (%17.65),
fitol (%15.47), pentakosan (%4.38) ve hekzahidrofarnesil aseton (%3.08) bileşikleri
bulundu. Elde edilen uçucu yağların dokuz adet gram pozitif, gram negatif
bakteriler ve mayalara karşı antimikrobial aktivite tayinleri yapılmıştır. D. carmelitarum ve D. calocephalus bitkilerinin uçucu yağlarının Candida albicans bakterisine karşı antimikotik aktivite değerleri
MIK olarak sırasıyla 668 µg/mL ve 1041 µg/mL
gösterdiği tespit edilmiştir.
Dianthus carmelitarum Dianthus calocephalus GC-MS GC-FID antimikrobial aktivite
The chemical
composition of the essential oils of Dianthus
carmelitarum Reut. ex Boiss. and Dianthus
calocephalus Boiss. were identified by GC-FID and GC-MS. Essential oils of D.
carmelitarum and D. calocephalus were obtained from the
whole part of fresh plant by
Clevenger-type distillation. Analyses of the essential oils gave 40 and 35 compounds,
constituting over 86.58% and 76.45% in the total, respectively. Main components
in D. carmelitarum were heneicosane (11.69%),
docosane (10.52%), tetracosane (9.20%) and pyhtol (4.62%). Whereas, 4,4-dimethyl-2-pentene
(17.65%), phytol (15.47%), pentacosane (4.38%) and hexahydrofarnesyl acetone (3.08%)
were the major constituents in D.
calocephalus. Antimicrobial activity of the essential oils obtained from D. carmelitarum and D.
calocephalus were evaluated against nine
gram positive, gram negative bacteria and the yeast-like fungi using disc diffusion and broth microdilution
methods. The essential oils of D.
carmelitarum and D. calocephalus
showed good antimycotic activity against Candida
albicans having the MIC values of 668 µg/mL and 1041 µg/mL, respectively.
Dianthus carmelitarum Dianthus calocephalus GC-MS GC-FID Antimicrobial activity
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Mart 2018 |
Gönderilme Tarihi | 12 Mayıs 2017 |
Kabul Tarihi | 21 Ağustos 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 55 Sayı: 1 |