Kestane (Castanea sativa), meyvesi ve kerestesi yönüyle ekonomik olarak
önemli bir ağaçtır. Bu değerli ağacın en önemli sorunu kestane kanseri (Cryphonectria parasitica (Murr.)Barr.)’dir.
Türkiye’de bu hastalığa karşı, inokulum kaynağını ve hastalığın yayılmasını en
aza indirecek olan kültürel önlemler ve karantina uygulamaları önerilmektedir. Kestane
üretimi Beydağ ilçesi köylerinin en önemli gelir kaynağıdır. Ancak başta
kestane kanseri olmak üzere, diğer hastalık ve zararlılar ciddi ürün
kayıplarına neden olmaktadır. Bu nedenle üreticiler bu etmenler ve mücadeleleri
konusunda Beydağ İlçesinde bir çalışma yapılmasını talep etmişlerdir. Bu amaçla 2012-2014 yıllarında
yürütülen projede, üreticilerin kestane
kanseri ile mücadele konusunda eğitim öncesi sahip oldukları mevcut bilgi
düzeylerinin belirlenmesi, teorik ve uygulamalı eğitimlerden sonra edindikleri
bilgilerin değerlendirilmesi amacıyla anket
çalışması yapılmıştır. Bu kapsamda, eğitim öncesi 6 köyde toplam 137 kestane üreticisi ile
eğitim sonrası ise 3 köyde 43 kestane üreticisi ile anket çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, kestane kanseri ile
mücadele konusunda üreticilerde bir farkındalık yaratıldığı düşünülmüştür.
Chestnut trees are economically important for fruit
and timber production in Turkey and also in the world. Chestnut blight (Cryphonectria parasitica (Murr.)Barr.) is the most important disease in the chestnut groves of Turkey.
Quarantine measures and good cultural practices are recommended against the
disease to reduce inoculum source and dissemination of the pathogen in Turkey. Chestnut
production is an important source of income for the farmers of Beydağ district,
province Izmir. Chestnut blight and other diseases and insect pests, cause
serious yield and quality losses. In this study, conducted a survey study in
2012-2014 to determine the current knowledge level of chestnut farmers
on the control of chestnut blight which caused serious loss in income, and to
evaluate the information they obtained before and after theoretical and
practical training. In this context, a total of 137 chestnut growers in 6
villages before the training and 43 chestnut producers in 3 villages after the
training were conducted surveys. In conclusion, the awareness of farmers were
raised on the control of chestnut blight.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Haziran 2018 |
Gönderilme Tarihi | 20 Mart 2017 |
Kabul Tarihi | 4 Ocak 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 55 Sayı: 2 |