Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of the Effect of Shading Nets on Apple Fruit Quality

Yıl 2019, Cilt: 56 Sayı: 2, 163 - 168, 27.06.2019
https://doi.org/10.20289/zfdergi.469196

Öz

Objective: This study was carried out to determine the effects of different light transmission shade nets on quality of Fuji apple fruit.


Material and Methods: In this study, shading cloths with 10% and 20% shading were used. The control plants were kept with open sky.


Results: The lowest average fruit weight was obtained from trees growing under 20% shading net. While there was no significant difference in average fruit flesh firmness among applications, the soluble solids content was higher in the fruits of trees grown in 10% shade. The best fruit-skin color was obtained from control trees. The most significant result of this research is that shading materials have positive effect on decreasing of sunburned fruit ratio. It has been found that the sunburn ratio, which was around 30% in the fruit of the control trees, decreased to 2% in the trees grown under 20% shading net.


Conclusion: 20% shading can be suggested for Fuji apple variety in Denizli province conditions.

Kaynakça

  • Atay, A.N., F. Koyuncu, E. Atay ve M.A. Koyuncu. 2012. Hasat öncesi etefon uygulamasının Starking Delicious elmasında renklenme ve meyve kalitesi üzerine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 49 (1):107-112.

Elmada Gölgeleme Örtülerinin Meyve Kalitesine Etkisinin Belirlenmesi

Yıl 2019, Cilt: 56 Sayı: 2, 163 - 168, 27.06.2019
https://doi.org/10.20289/zfdergi.469196

Öz

Amaç: Fuji elma çeşidinde farklı ışık geçirgenliğine sahip gölgeleme örtülerinin kullanımının meyve kalitesi üzerine etkisinin belirlemek amacıyla yapılmıştır.

Materyal ve Metot: Bu çalışmada %10 ve %20 gölgeleme özelliği bulunan gölgeleme örtüleri kullanılmıştır. Kontrol uygulaması olarak, gölgeleme örtüsü bulunmayan açıkta yetiştiricilik
yapılmıştır.

Bulgular: En düşük ortalama meyve ağırlığı, %20 gölgeleme örtüsü altında yetişen ağaçlardan elde edilmiştir. Meyve eti sertliği açısından uygulamalar arasında önemli bir farklılık Bulunmazken, suda çözünür kuru madde miktarı %10 gölgelemede yetişen ağaçların meyvelerinde daha yüksek olmuştur. En iyi meyve kabuğu rengi ise, kontrol ağaçlarından elde edilmiştir. Araştırmanın en belirgin sonucu olarak meyvelerde meydana gelen güneş yanıklığı oranının azalması üzerine gölgelemenin olumlu etkisinin olduğu ortaya çıkmıştır. Kontrol ağaçlarının meyvelerinde %30 civarında olan güneş yanıklığının, %20 gölgeleme altında yetişenlerde %2 değerine düştüğü tespit edilmiştir.

Sonuç: Denizli ilinde yapılan Fuji elması yetiştiriciliğinde %20 gölgeleme yapılması önerilebilir.

Kaynakça

  • Atay, A.N., F. Koyuncu, E. Atay ve M.A. Koyuncu. 2012. Hasat öncesi etefon uygulamasının Starking Delicious elmasında renklenme ve meyve kalitesi üzerine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 49 (1):107-112.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Serra Hepaksoy

Ali Dayıoğlu 0000-0002-3527-5165

Yayımlanma Tarihi 27 Haziran 2019
Gönderilme Tarihi 10 Ekim 2018
Kabul Tarihi 28 Kasım 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 56 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Hepaksoy, S., & Dayıoğlu, A. (2019). Elmada Gölgeleme Örtülerinin Meyve Kalitesine Etkisinin Belirlenmesi. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 56(2), 163-168. https://doi.org/10.20289/zfdergi.469196

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.