Objective: In this study, it was aimed to clarify the mechanism of softening of tomato obtained by silencing some of the genes that modulate the cell wall.
Material and Methods: In the study, antisense PL, antisense PG, antisense Exp and antisense PG X Exp lines were used. The effect of crossing between the antisense PL lines with other lines on fruit softening was investigated.
Results: It was determined that the PL gene takes much more responsibility in tomato softening than other cell wall modifying genes. The addition of the antisense PL gene to other antisense lines increased the firmness of the fruits obtained from these lines.
Conclusion: The mechanism of action of PL is on the pectic polysaccharide fraction and appears to be important for cell separation during ripening in tomato.
Amaç: Bu çalışmada hücre duvarını modifiye eden bazı genlerin susturulması ile elde edilmiş domates bitkilerinin çaprazlanması ile yumuşamam mekanizmasının açıklığa kavuşturulması amaçlanmıştır.
Materyal ve Metot: Yapılan çalışmada antisens PL, antisens PG, antisens Exp ve antisens PG X Exp hatları kullanılmıştır. Antisent PL hatlarının diğer hatlarla çaprazlanmasının meyve dokusu sertliği üzerindeki etkisi incelenmiştir.
Bulgular: PL geninin domatesin yumuşamasında diğer hücre duvarını modifiye eden genlere göre çok daha fazla sorumluluk aldığı belirlenmiştir. Antisens PL genini diğer antisens hatlara eklenmesi bu hatlardan elde edilen meyvelerin sertliklerini artırmıştır.
Sonuç: PL geninin hücre duvarındaki etki mekanizması pektik polisakkaritler üzerindedir. Domatesin olgunlaşması ve yumuşaması esnasında hücrelerin birbirinden ayrılmasında görev almaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 26 Şubat 2019 |
Kabul Tarihi | 22 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 56 Sayı: 4 |