Objective: This study was designed to test the effects of different pre-crops such as broccoli, faba bean, common vetch + barley, and fallow land applications on summer squash (zucchini) yield and quality.
Material and Methods: The study was carried out in EU Faculty of Agriculture, Department of Horticulture. Yield and some quality properties of the main crop zucchini was investigated after the pre-crops have been grown and mixed within the soil.
Results: The maximum amount of wet weed plants per unit area after pre-crop production have been achieved in the broccoli parcels (4382 kg / ha). The highest organic matter content of soil samples taken from the parcels after growing the precrops have been obtained from the parcels of common vetch and broccoli with 3.27% and 3.12%, respectively. The highest N and P content have been achieved from the parcels of faba bean with 0.15% and 40.2 ppm, respectively, while the highest K content was obtained from the common vetch parcel with 449 ppm. The highest yield from the main crop production have been achieved in the parcels where common vetch + barley have been grown as pre-crop. The yield of summer squash was 2343 kg/da where common vetch was used as pre-crop, followed by summer squash growing after broccoli with 2198 kg/da. The effects of pre-crops on fruit weight, fruit dry weight, fruit size, and fruit color of the main crop have been found insignificant.
Conclusion: In the study, the production of vetch + barley pre-crops cultivation in the production of summer squash in organic conditions according to the pre-crops yielded a significant increase in the unit area yield value. It has been determined that the highest potassium and organic matter in the soil is obtained from the production of vetch and broccoli pre-crops, while the highest nitrogen and phosphorus are obtained from the production of faba bean parcel.
Amaç:
Organik
parselde uzun yıllık ekim nöbeti deseni oluşturulmasına yönelik planlanan bu
çalışmada, brokoli, bakla, fiğ+arpa ve nadas ön bitki parsellerinde yapılan
sakız kabağı üretimindeki verim ve kalite değişimlerinin belirlenmesi
amaçlanmıştır.
Materyal
ve Metot: Çalışma,
E. Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde yürütülmüştür. Çalışmada ön
bitkiler toprağa karıştırıldıktan sonra ana bitki olan sakız kabağı
yetiştiriciliği yapılmış ve ana ürünün verim ve bazı kalite özellikleri
incelenmiştir.
Bulgular: Ön
bitki üretiminden sonra birim alana en fazla yaş ot miktarının brokoli
parselinden (4382 kg/da) sağlandığı belirlenmiştir. Ön bitki karışımı sonrası
parsellerden alınan toprak örneklerinde en yüksek organik madde içeriği % 3.27
ve 3.12 değerleri ile fiğ ve brokoli parsellerinden elde edilmiştir. En yüksek
N ve P içeriği ise % 0.15 ve 40.2 ppm değeri ile bakla parselinden, en yüksek K
içeriği ise 449 ppm değeri ile fiğ parselinden elde edilmiştir. Ana bitki olan
kabak üretiminde de en yüksek verim fiğ+arpa ön bitki parselinden elde
edilmiştir. Fiğ parselindeki 2343 kg/da kabak verimi değerini 2198 kg/da verim
değeri ile brokoli parseli izlemiştir. Kabak meyvelerinin meyve ağırlığı, meyve
boyu, meyve çapı ve meyve renk değerleri bakımından ön bitkilerin etkisi
önemsiz bulunmuştur.
Sonuç: Çalışmada,
ön bitkilere göre organik koşullarda yapılacak sakız kabağı üretiminde fiğ+arpa
ön bitki yetiştiriciliğinin yapılması ile birim alan verim değerinde önemli
oranlarda artış sağlanmıştır. Toprağa en yüksek potasyum ve organik maddenin de
fiğ ve brokoli ön bitkisi üretimlerinden, en yüksek azot ve fosforun da bakla
ön bitkisi üretiminden kazandırıldığı belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 1 Mart 2019 |
Kabul Tarihi | 22 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 56 Sayı: 4 |