Poultry red mite (Dermanyssus gallinae) is an ectoparasite causing great economic deleterious to laying hen industry in many counties of the world. The blood-feeding parasite adversely affects the health, welfare, and performance of hens. Various synthetic acaricides are commonly used to control poultry red mites. However, chemical applications can cause numerous problems, including mite resistance, the ineffectiveness of active ingredients and harmful residues in the products and environment. Therefore, in the control of poultry red mite, it is becoming increasingly important to identify alternative methods that are less harmful to the environment and human health. Plants products used in organic food production could be an alternative to chemical caricides. In this review, the properties of poultry red mite, the problems caused by synthetic acaricides and the usage potential of plant products as acaricide have been examined.
Kanatlı kırmızı
akarı (Dermanyssus gallinae)
dünyanın birçok ülkesinde yumurta tavukçuluğu endüstrisine büyük ekonomik
zararlar veren bir dış parazittir. Kan ile beslenen bu parazit tavuğun
sağlığını, refahını ve verim performansını olumsuz etkiler. Kanatlı kırmızı
akarı ile mücadelede en popüler metot çeşitli sentetik akarisitlerin kullanılmasıdır.
Ancak, kimyasal uygulamalar, akar direnci, aktif bileşenlerin etkisizliği ve ürünlerde
ve çevrede zararlı artıklar gibi çok sayıda soruna yol açabilmektedir. Bu
nedenle, kanatlı kırmızı akarı ile mücadelede çevreye ve insan sağlığına daha
az zarar verebilecek yeni alternatif kaynakların belirlenmesi giderek önem
kazanmaktadır. Organik gıda üretiminde kullanılan bitkisel ürünler kimyasal
akarisitlere alternatif olabilir. Bu derlemede, kanatlı kırmızı akarların özellikleri,
sentetik akarisitlerin neden olduğu sorunlar ve bitkisel ürünlerin akarisitler
olarak kullanım potansiyelleri irdelenmiştir.
Tavuk kanatlı kırmızı akarı sentetik akarisitler bitkisel ürünler
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 25 Ağustos 2019 |
Kabul Tarihi | 17 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 56 Sayı: 4 |