Bu
araştırmada Şiraz üzüm çeşidinde yaprak alma ve salkım seyreltme
uygulamalarının verime, kaliteye ve tane bileşimine olan etkilerini belirlemek
amaçlanmıştır. Seyreltme seviyelerini seyreltme yapılmamış ve ben düşme
döneminde 20 salkım/asma düzeyinde seyreltme yapılmış oluşturmaktadır. Yaprak
alma seviyelerini ise yaprak alınmamış ve ince koruk döneminde salkım
bölgesindeki dipten itibaren ilk 6 boğumdan tüm yaprakların ve koltukların
alınması meydana getirmiştir. Deneme bölünmüş parsellerde, tesadüf blokları
deneme desenine göre planlanmıştır. Yaprak alma ile yaş üzüm verimi, salkım
özellikleri, olgunluk ve fenolik maddeler etkilenmemiştir. Tane özelliklerinden
sadece chroma ve ‘a’ renk değeri etkilenmiştir. Kırmızılık artarken, renk
doygunluğu azalmıştır. Salkım seyreltme ise yaş üzüm verimini ve salkım
sayısını azaltırken, salkım ağırlığını ve salkım boyunu artırmıştır. Salkım
seyreltme, salkım eni ve salkım sıklığı, 100 tane ağırlığı, tane eni, tane
boyu, meyve kabuğu rengi ‘L’, ‘a’, chroma ve hue açı değerlerini etkilemezken,
meyve kabuğu rengi ‘b’ değerini 0’a yaklaştırarak, mavi rengi azaltmıştır.
Salkım seyreltme ile rakamsal olarak % SÇKM ve olgunluk indisi artarken, %
asitlik azalmıştır. Salkım seyreltme ile toplam fenoller ve antioksidant
içerikleri değişmez iken, toplam flavonoidler azalmıştır. Salkım seyreltme ile
bir yıllık budama artığı ağırlığı etkilenmez iken Ravaz indeksi azalmıştır.
şaraplık üzüm verim kalite tane bileşimi budama artığı ağırlığı toplam fenoller
Adnana Menderes Universitesi, BAP
ZRF-18036
teşekkür ederiz
In
this research, it was aimed the determination of the effects of leaf removal
and cluster thinning on yield, quality and berry composition of Syrah grapes (Vitis Vinifera L.). Thinning levels were
control and thinning clusters leaving 20 clusters on vine at verasion. Leaf
removal levels were control and removing of first six leaves and lateral shoots
at fruit set. The experiment was planned as completely randomized block design
in split plots. Leaf removal did not affect fresh grape yield, cluster
characters, maturity and phenolic items and berry characters except chroma and
‘a’ color value. While redness increased, color viability decreased. While
cluster thinning decreased the fresh yield and cluster number, increased the
cluster weight and cluster length. While cluster thinning did not affect on
cluster width, cluster compactness, 100 berry weight, berry width and length,
berry skin color ‘L’, ‘a’, chroma and hue degree, it approached the ‘b’ value
to ‘0’ and blue color decreased. Cluster thinning also caused the increases at
% total soluble solids and the decreases at % acidity as numbers. Cluster
thinning did not affect total phenols, antioxidant contents and one year old
pruning wood weight, but decreased the total flavonoids.
Wine grape yield quality berry composition pruning wood weight total phenolics
ZRF-18036
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | ZRF-18036 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2020 |
Gönderilme Tarihi | 31 Temmuz 2019 |
Kabul Tarihi | 16 Ocak 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 57 Sayı: 2 |