Manisa-Yunt Dağı Bölgesinde Farklı Pistacia Türleri ile Tozlanan Bazı Antepfıstığı Tiplerinin Meyve Özelliklerinin Değişimi Bu çalışmada, 1999 ve 2001 yılları arasında Ege Bölgesinin Manisa-Yunt Dağı yöresinde farklı Pistacia türleri (P. vera, P. atlantica ve P. terebinthus) ile kontrollü tozlanan ve serbest tozlanan bazı Beyaz (Topan ve Söbü) ve Kırmızı (Çatlayan Kırmızı ve Alyanak) antepfıstığı tiplerinin kabuklu meyve ve iç özellikleri (uzunluk, genişlik, kalınlık, ağırlık, çıtlama ve boş meyve oranı vb.) saptanmıştır. Genellikle Beyaz tiplerin Kırmızı tiplerden daha büyük irilikte ve ağırlıkta olduğu görülmüştür. Bununla beraber, çıtlama oranı Kırmızı tiplerde diğerlerinden daha yüksek olmuştur. Ayrıca, genellikle P. vera ile yapılan tozlamalar sonucu elde edilen meyveler, diğer tozlamalar ve serbest tozlamadan elde edilenlerden daha üstün özelliklere sahip olmuştur
Antepfıstığı Pistacia türleri tanımlama kabuklu meyve ve iç özellikleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2005 |
Gönderilme Tarihi | 25 Kasım 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 42 Sayı: 1 |