Determination of The Effects of Inoculation with Different Rhizobia on The Yield and Yield Components in Some Chickpea (Cicer arietinum L.) Varieties and Lines in Bursa Conditions
Akdağ, C. ve S. Şehirali. 1995. Bakteri (Rhizobium ssp.) Aşılama, Azot Dozları ve Ekim Sıklığının Nohut (Cicer arietinum L.)’un Verim ve Verim Unsurlarına Etkileri. Gaziosmanpaşa Ünv. Ziraat Fakültesi Dergisi 12: 122-134.
Akçin, A. ve Y. Işık. 1995. Konya Ekolojik Şartlarında Azotlu Gübre Uygulaması ve Bakteri İle Aşılamanın Nohut Çeşitlerinin (Cicer arietinum L.) Dane Verimi, Danenin Kimyasal Kompozisyonu ve Morfolojik Karakterler Üzerine Etkileri. S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi 6(8):146-159.
Anonim 2002.BursaYöresi İklim Verileri. Bursa Meteoroloji Bölge Müdürlüğü (Yayınlanmamış Kayıtlar).
Anonim 2004 a . FAO Production Yearbook. http://www.fao.org
Anonim 2004 b.BursaYöresi İklim Verileri. Bursa Meteoroloji Bölge Müdürlüğü (Yayınlanmamış Kayıtlar).
Başaran, H. 2000. Nohutta (Cicer arietinum L.) Bakteri Aşılama ve Kimyasal İlaç Uygulamasının Verim ve Verim Öğelerine Etkileri. Ankara Ünv. Fen Bilimleri Ens., Doktora Tezi (Yayınlanmamış) 81s.
Beck, D.P. 1992. Yield and Nitrogen Fixation of Chickpea Cultivars in Response to Inoculation with Selected Rhizobial Strains. Agron. J. 84: p.510-516.
Çakır, S. 2005. Eskişehir Koşullarında Etkin Bakteri Suşuyla Aşılamanın Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşit ve Hatlarının Tane Verimi, Morfolojik, Fizyolojik ve Teknolojik Özelliklerine Etkisi. Doktora Tezi (Yayınlanmamış). Uludağ Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, 115 s.
Çakmakçı, M.L., D. F. Bezdicek and D. Şakar. 1988. Improvement of Nitrogen Fixation and Yield of Lentil and Chickpea Crops. Cool Season Food Legumes (Ed. R.5. Sumerfield). Dordrecht. Netherlands: Klauver Academic.p. 167-174.
Erdoğan, C. ve S. Özdemir. 1998. Nohut Bitkisinin Bazı Tarımsal Özelliklerine Gübrelemenin (N, P) ve Aşılamanın Etkisi. M. K. Ü. Zir.Fak.Derg. 3(2):1-14.
Ersin, B. 1984. Ege Yöresinde Nodozite Bakteri Kültürü ve Aşılamanın Sera ve Tarla Koşullarında Nohut Verimine ve Azot Kapsamına Etkisi. Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü Yayınları, Genel Yayın No:108. Menemen-İzmir.
Gürbüzer, E. 1980. Orta Anadolu Koşullarında En Fazla Azot Tespit Etme Özelliği Gösteren Mercimek ve Nohut Nodozite Bakterilerinin Seçilmesi. Toprak ve Gübre Araştırma Ens. Müdürlüğü Yayınları, Genel Yayın No: 102, Ankara.
Hernandez, L.G. and G.D. Hill. 1983. Effect of Plant Population and Inoculation on Yield and Yield Components of Chickpea (Cicer arietinum L) Proceedings. Agronomy Society of New Zealand. 13:75-79.
Ibrahim, M.E.H. and F.A. Salih. 1980. Chickpea Nodulation Under Saline Conditions in Northern Sudan. International Chickpea Newsletter 2:p.16.
Islam, R. and M.C. Saxena. 1981. Symbiotic Nitrogen Fixation in Rainfed Chickpeas in Northern Syria. Chickpea Newsletter. ICN 4, June 1981, p.22-24.
Karadavut U. ve S. Özdemir. 2001. Rhizobium aşılaması ve Azot Uygulamasının Nohutun Verim ve Verimle İlgili Karakterlerine Etkisi. Anadolu, J. of AARI 11(1):14-22.
Karuç, K. 1992. Inokulasyonun Fasulye (P. vulgaris) ve Münavebe Bitkisi Buğday (T.aestivum) Verimi Üzerine Etkileri İle İnokulasyon Bakterisinin Toprakta Canlı Kalma Süre ve Oranının Belirlenmesi. Köy Hizmetleri Genel Müd., Toprak ve Gübre Araş.Ens. Müd. Yay., Genel Yayın No: 192, 60 s.
Karuç, K., N. Cebel ve S. Altuntaş. 1993. Ankara İli Kazan İlçesi Topraklarının Doğal Rhizobium Populasyonu. Köy Hizmetleri Genel Müd., Toprak ve Gübre Araş.Ens. Müd. Yay., Rapor Seri No: R-112, Yayın.No:194.
Keatinge, J.D.H., D.P. Beck, L.A. Materon, N. Yurtseven, K. Karuç and S. Altuntaş. 1995. The Role of Rhizobial Diversity in Legume Crop Productivity in The West Asian High Lands. 4. Rhizobium ciceri Expl. Agric, 31: p.501-507.
Meral, N., C.Y. Çiftçi ve S. Ünver. 1998. Bakteri Aşılaması ve Değişik Azot Dozlarının Nohut (Cicer arietinum L.)’un Verim ve Verim Öğelerine Etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi Vol.7, Sayı.1, s.44-59.
Pekşen, E. ve A. Gülümser. 1996. Üç Farklı Rhizobium Suşu ile Aşılamanın ILC 482 Nohut Çeşidinin Tane Verimi ve Tanenin Protein Oranına Etkileri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(2):69-77.
Şehirali, S. 1988. Yemeklik Tane Baklagiller. Ankara Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları: 1089, Ders Kitabı: 314, 435 s.
Tippanaver, C.M., S.A. Desai and S.K. Gumaste. 1990. Screening for Efficiency of Rhizobium Strains on Chickpea (Cicer arietinum L.) in Northern Zone of Karnakata. Journal of Agricultural Science, 3:3-4, p.285-287.
Turan, Z.M.1995. Araştırma ve Deneme Metod. U.Ü.Zir.Fak. Ders Not.No:62,121 s.
Vaishya, U.K. and J.N. Dube. 1988. Interaction Between Rhizobium Strains and Chickpea Varieties. Agricultural Science Digest. 8(3):p.153-156.
Bursa Koşullarında Farklı Bakteri Suşları İle Aşılamanın Bazı Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşit ve Hatlarında Verim ve Verim Öğeleri Üzerine Etkisinin Belirlenmesi
Akdağ, C. ve S. Şehirali. 1995. Bakteri (Rhizobium ssp.) Aşılama, Azot Dozları ve Ekim Sıklığının Nohut (Cicer arietinum L.)’un Verim ve Verim Unsurlarına Etkileri. Gaziosmanpaşa Ünv. Ziraat Fakültesi Dergisi 12: 122-134.
Akçin, A. ve Y. Işık. 1995. Konya Ekolojik Şartlarında Azotlu Gübre Uygulaması ve Bakteri İle Aşılamanın Nohut Çeşitlerinin (Cicer arietinum L.) Dane Verimi, Danenin Kimyasal Kompozisyonu ve Morfolojik Karakterler Üzerine Etkileri. S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi 6(8):146-159.
Anonim 2002.BursaYöresi İklim Verileri. Bursa Meteoroloji Bölge Müdürlüğü (Yayınlanmamış Kayıtlar).
Anonim 2004 a . FAO Production Yearbook. http://www.fao.org
Anonim 2004 b.BursaYöresi İklim Verileri. Bursa Meteoroloji Bölge Müdürlüğü (Yayınlanmamış Kayıtlar).
Başaran, H. 2000. Nohutta (Cicer arietinum L.) Bakteri Aşılama ve Kimyasal İlaç Uygulamasının Verim ve Verim Öğelerine Etkileri. Ankara Ünv. Fen Bilimleri Ens., Doktora Tezi (Yayınlanmamış) 81s.
Beck, D.P. 1992. Yield and Nitrogen Fixation of Chickpea Cultivars in Response to Inoculation with Selected Rhizobial Strains. Agron. J. 84: p.510-516.
Çakır, S. 2005. Eskişehir Koşullarında Etkin Bakteri Suşuyla Aşılamanın Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşit ve Hatlarının Tane Verimi, Morfolojik, Fizyolojik ve Teknolojik Özelliklerine Etkisi. Doktora Tezi (Yayınlanmamış). Uludağ Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, 115 s.
Çakmakçı, M.L., D. F. Bezdicek and D. Şakar. 1988. Improvement of Nitrogen Fixation and Yield of Lentil and Chickpea Crops. Cool Season Food Legumes (Ed. R.5. Sumerfield). Dordrecht. Netherlands: Klauver Academic.p. 167-174.
Erdoğan, C. ve S. Özdemir. 1998. Nohut Bitkisinin Bazı Tarımsal Özelliklerine Gübrelemenin (N, P) ve Aşılamanın Etkisi. M. K. Ü. Zir.Fak.Derg. 3(2):1-14.
Ersin, B. 1984. Ege Yöresinde Nodozite Bakteri Kültürü ve Aşılamanın Sera ve Tarla Koşullarında Nohut Verimine ve Azot Kapsamına Etkisi. Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü Yayınları, Genel Yayın No:108. Menemen-İzmir.
Gürbüzer, E. 1980. Orta Anadolu Koşullarında En Fazla Azot Tespit Etme Özelliği Gösteren Mercimek ve Nohut Nodozite Bakterilerinin Seçilmesi. Toprak ve Gübre Araştırma Ens. Müdürlüğü Yayınları, Genel Yayın No: 102, Ankara.
Hernandez, L.G. and G.D. Hill. 1983. Effect of Plant Population and Inoculation on Yield and Yield Components of Chickpea (Cicer arietinum L) Proceedings. Agronomy Society of New Zealand. 13:75-79.
Ibrahim, M.E.H. and F.A. Salih. 1980. Chickpea Nodulation Under Saline Conditions in Northern Sudan. International Chickpea Newsletter 2:p.16.
Islam, R. and M.C. Saxena. 1981. Symbiotic Nitrogen Fixation in Rainfed Chickpeas in Northern Syria. Chickpea Newsletter. ICN 4, June 1981, p.22-24.
Karadavut U. ve S. Özdemir. 2001. Rhizobium aşılaması ve Azot Uygulamasının Nohutun Verim ve Verimle İlgili Karakterlerine Etkisi. Anadolu, J. of AARI 11(1):14-22.
Karuç, K. 1992. Inokulasyonun Fasulye (P. vulgaris) ve Münavebe Bitkisi Buğday (T.aestivum) Verimi Üzerine Etkileri İle İnokulasyon Bakterisinin Toprakta Canlı Kalma Süre ve Oranının Belirlenmesi. Köy Hizmetleri Genel Müd., Toprak ve Gübre Araş.Ens. Müd. Yay., Genel Yayın No: 192, 60 s.
Karuç, K., N. Cebel ve S. Altuntaş. 1993. Ankara İli Kazan İlçesi Topraklarının Doğal Rhizobium Populasyonu. Köy Hizmetleri Genel Müd., Toprak ve Gübre Araş.Ens. Müd. Yay., Rapor Seri No: R-112, Yayın.No:194.
Keatinge, J.D.H., D.P. Beck, L.A. Materon, N. Yurtseven, K. Karuç and S. Altuntaş. 1995. The Role of Rhizobial Diversity in Legume Crop Productivity in The West Asian High Lands. 4. Rhizobium ciceri Expl. Agric, 31: p.501-507.
Meral, N., C.Y. Çiftçi ve S. Ünver. 1998. Bakteri Aşılaması ve Değişik Azot Dozlarının Nohut (Cicer arietinum L.)’un Verim ve Verim Öğelerine Etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi Vol.7, Sayı.1, s.44-59.
Pekşen, E. ve A. Gülümser. 1996. Üç Farklı Rhizobium Suşu ile Aşılamanın ILC 482 Nohut Çeşidinin Tane Verimi ve Tanenin Protein Oranına Etkileri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(2):69-77.
Şehirali, S. 1988. Yemeklik Tane Baklagiller. Ankara Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları: 1089, Ders Kitabı: 314, 435 s.
Tippanaver, C.M., S.A. Desai and S.K. Gumaste. 1990. Screening for Efficiency of Rhizobium Strains on Chickpea (Cicer arietinum L.) in Northern Zone of Karnakata. Journal of Agricultural Science, 3:3-4, p.285-287.
Turan, Z.M.1995. Araştırma ve Deneme Metod. U.Ü.Zir.Fak. Ders Not.No:62,121 s.
Vaishya, U.K. and J.N. Dube. 1988. Interaction Between Rhizobium Strains and Chickpea Varieties. Agricultural Science Digest. 8(3):p.153-156.
Kaçar, O., Göksu, E., & Azkan, N. (2005). Bursa Koşullarında Farklı Bakteri Suşları İle Aşılamanın Bazı Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşit ve Hatlarında Verim ve Verim Öğeleri Üzerine Etkisinin Belirlenmesi. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 42(3), 21-32. https://doi.org/10.20289/egeziraat.69449