BibTex RIS Kaynak Göster

A Research on Economic Analysis of Leek Production in İzmir

Yıl 2007, Cilt: 44 Sayı: 1, 149 - 162, 01.03.2007

Öz

Kaynakça

  • Aras, A. 1988. Tarım Muhasebesi, E.Ü.Ziraat Fak. Yayın No: 486, İzmir.
  • Birinci, S. 1989. Samsun Ekolojik Şartları Altında Yetiştirilen Bazı Pırasa Çeşitlerinin Morfolojik Özellikleri ve Mahsüldarlıkları Üzerine Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • Çiçek, A., Y. Akçay ve M. Sayılı. 1999. Tokat İli Erbaa Ovasında Bazı Önemli Sebzelerde Fiziki Üretim Girdileri, Maliyetleri ve Kârlılıkları Üzerine Bir Araştırma, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:34, Tokat.
  • Emenli, B. 1991. Bazı Pırasa Çeşit ve Hatlarının Derin Dondurulmaya Uygunlukları Üzerine Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü., İzmir.
  • Erkal, S., E. Osmanlıoğlu ve N. Sürmeli. 1991. Türkiye'de Pırasa, Havuç ve Karnabahar Üretimi İle Pazarlamasının Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova.
  • FAO. 2007. Statistical Database-Agriculture. http://www.fao.org. Erişim: Haziran 2007.
  • Karaman, M.R., A.R. Brohi, A. Güneş, A. İnal ve M. Alpaslan. 2000. Yöresel Değişik Azotlu Gübre Uygulamalarının Tokat Bölgesinde Yetiştirilen Bazı Kışlık Sebzelerin Nitrat Akümülasyonuna Etkisi, Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 24(2000):1-9.
  • Kıral, T., H. Kasnakoğlu, F.F. Tatlıdil, H. Fidan ve E. Gündoğmuş. 1999. Tarımsal Ürünler İçin Gelir ve Maliyet Hesaplama Metodolojisi ve Veri Tabanı Rehberi, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Yayın No:37, Ankara.
  • Market Access Database. 2007. Statistical Database. http://mkaccdb.eu.int. Erişim: Haziran 2007.
  • Muratal, P. 1989. Pırasa Çeşitlerinde Serbest Prolin Birikiminin Düşük Sıcaklık Stresinde İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Mülayim, Z.G. 2001. Tarımsal Değer Biçme ve Bilirkişilik, Yetkin Yayınları, Ankara.
  • Ocaktan, A. 1993. Samsun Yöresinde Patates, Taze Fasulye, Karpuz, Pırasa, Ispanak ile Baş ve Yaprak Lahanaların Üretim Girdi ve Maliyetleri, Samsun Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü, Rapor Seri No:69, Samsun.
  • Osmanlıoğlu, E., Ergun, M.E., 1995, Türkiye’de Açıkta Yetiştirilen Ispanağın Üretimi İle Pazarlamasının Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi Üzerine Araştırma, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova
  • Şafak, A. ve S. Erkal. 1995. Türkiye’de Açıkta Yetiştirilen Lahananın Üretimi İle Pazarlamasının Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi Üzerine Araştırma, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova
  • Tanrıvermiş, H. 2000. Orta Sakarya Havzasında Domates Üretiminde Tarımsal İlaç Kullanımının Ekonomik Analizi, TKB Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Yayınları No:42, Ankara.
  • TKB. 2002. Sebzecilik-1, Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Serisi, Yayın Seri No:9, Ankara.
  • TUİK. 2007. Tarımsal İstatistikler. http://www.tuik.gov.tr. Erişim: Haziran 2007.
  • Vural, H., D. Eşiyok ve İ. Duman. 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme), E.Ü.Basımevi, İzmir.

İzmir'de Pırasa Üretiminin Ekonomik Analizi Üzerine Bir Araştırma

Yıl 2007, Cilt: 44 Sayı: 1, 149 - 162, 01.03.2007

Öz

Bu araştırmanın amacı, İzmir’de pırasa üretiminin ekonomik analizini yapmaktır. Araştırmada 27 üreticiden 2005-2006 üretim dönemine ilişkin veriler derlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; ortalama pırasa üretim alanı 42.19 da, ortalama pırasa verimi ise 3690.74 kg/da’dır. Pırasanın değişken ve toplam üretim masrafları 440.74 YTL/da ve 605.54 YTL/da’dır. Pırasadan elde edilen brüt ve net gelir 1281.51 YTL/da ve 675.97 YTL/da olarak hesaplanmıştır

Kaynakça

  • Aras, A. 1988. Tarım Muhasebesi, E.Ü.Ziraat Fak. Yayın No: 486, İzmir.
  • Birinci, S. 1989. Samsun Ekolojik Şartları Altında Yetiştirilen Bazı Pırasa Çeşitlerinin Morfolojik Özellikleri ve Mahsüldarlıkları Üzerine Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • Çiçek, A., Y. Akçay ve M. Sayılı. 1999. Tokat İli Erbaa Ovasında Bazı Önemli Sebzelerde Fiziki Üretim Girdileri, Maliyetleri ve Kârlılıkları Üzerine Bir Araştırma, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:34, Tokat.
  • Emenli, B. 1991. Bazı Pırasa Çeşit ve Hatlarının Derin Dondurulmaya Uygunlukları Üzerine Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü., İzmir.
  • Erkal, S., E. Osmanlıoğlu ve N. Sürmeli. 1991. Türkiye'de Pırasa, Havuç ve Karnabahar Üretimi İle Pazarlamasının Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova.
  • FAO. 2007. Statistical Database-Agriculture. http://www.fao.org. Erişim: Haziran 2007.
  • Karaman, M.R., A.R. Brohi, A. Güneş, A. İnal ve M. Alpaslan. 2000. Yöresel Değişik Azotlu Gübre Uygulamalarının Tokat Bölgesinde Yetiştirilen Bazı Kışlık Sebzelerin Nitrat Akümülasyonuna Etkisi, Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 24(2000):1-9.
  • Kıral, T., H. Kasnakoğlu, F.F. Tatlıdil, H. Fidan ve E. Gündoğmuş. 1999. Tarımsal Ürünler İçin Gelir ve Maliyet Hesaplama Metodolojisi ve Veri Tabanı Rehberi, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Yayın No:37, Ankara.
  • Market Access Database. 2007. Statistical Database. http://mkaccdb.eu.int. Erişim: Haziran 2007.
  • Muratal, P. 1989. Pırasa Çeşitlerinde Serbest Prolin Birikiminin Düşük Sıcaklık Stresinde İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Mülayim, Z.G. 2001. Tarımsal Değer Biçme ve Bilirkişilik, Yetkin Yayınları, Ankara.
  • Ocaktan, A. 1993. Samsun Yöresinde Patates, Taze Fasulye, Karpuz, Pırasa, Ispanak ile Baş ve Yaprak Lahanaların Üretim Girdi ve Maliyetleri, Samsun Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü, Rapor Seri No:69, Samsun.
  • Osmanlıoğlu, E., Ergun, M.E., 1995, Türkiye’de Açıkta Yetiştirilen Ispanağın Üretimi İle Pazarlamasının Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi Üzerine Araştırma, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova
  • Şafak, A. ve S. Erkal. 1995. Türkiye’de Açıkta Yetiştirilen Lahananın Üretimi İle Pazarlamasının Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi Üzerine Araştırma, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova
  • Tanrıvermiş, H. 2000. Orta Sakarya Havzasında Domates Üretiminde Tarımsal İlaç Kullanımının Ekonomik Analizi, TKB Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Yayınları No:42, Ankara.
  • TKB. 2002. Sebzecilik-1, Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Serisi, Yayın Seri No:9, Ankara.
  • TUİK. 2007. Tarımsal İstatistikler. http://www.tuik.gov.tr. Erişim: Haziran 2007.
  • Vural, H., D. Eşiyok ve İ. Duman. 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme), E.Ü.Basımevi, İzmir.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sait Engindeniz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2007
Gönderilme Tarihi 25 Kasım 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 44 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Engindeniz, S. (2007). İzmir’de Pırasa Üretiminin Ekonomik Analizi Üzerine Bir Araştırma. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 44(1), 149-162.

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.