T amamen ikame edilemeyen bir kaynak olan su; yaşayan bütün canlılar için en önemli doğal kaynaklardan biridir. 2030 yılında nüfusu 80 milyona ulaşacak olan Türkiye, kişi başına düşen 1100 m3 kullanılabilir su miktarıyla, su sıkıntısı çeken bir ülke durumuna gelecektir. Türkiye'de toplam su tüketiminin % 72'si tarım, % 18'i evsel kullanımlarda ve % 10'u da sanayide kullanılmaktadır. Birçok kurak ve yarı kurak iklim kuşağındaki ülkelerde su tüketiminin giderek artması, her türlü su kaynağının tarımsal amaçlı sulamada kullanılmasını zorunlu hale getirmektedir. İyi kalitede suların yetersiz olduğu durumlarda daha düşük kaliteli suların veya arıtılmış suların tarımda kullanılması önem kazanmaktadır. Bu çalışmada amaç ülkemizde sağlık amaçlı kullanılıp yan dere ve nehirlere deşarj edilen termal suların tarımda kullanılabilirliğinin araştırılmasıdır. Bu amaçla normal sulama suyu ile yakındaki bir dere veya nehire deşarj edilen tam termal su, ½ termal + ½ normal su ve ¼ termal + ¾ normal su karışımları kullanılarak kanola ve mısır bitkileri yetiştirilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre Karahayıt bölgesinden elde edilen termal suların farklı oranlardaki karışımları ile yapılan sulamanın her 2 bitki çeşidinin de yetiştiriciliğinde şu an için bir olumsuzluk yaratmadığı ancak ileriye yönelik olası riskler açısından farklı toprak tipleri ve bitkilerle yürütülecek uzun süreli denemelere ihtiyaç vardır
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2009 |
Gönderilme Tarihi | 25 Kasım 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 46 Sayı: 2 |