B u çalışmada Maraton F1 ve Tutku F1 brokkoli çeşitlerinde raf ömrü boyunca kalite değişimleri alınan örnekler ile incelenmiştir. Hasat edilen brokkoli çeşitlerinin ortalama taç ağırlığı, çapı ve yüksekliği saptanmış ve bu brokkoli taçlarının bir kısmı raf ömrü için oda koşullarında (20±1°C ve %75±5), bir kısmı ise buzdolabı koşullarında (7±1°C ve %75±5) tutulmuştur. Raf ömrü süresince belirli aralıklarla alınan örneklerde ağırlık kaybı, taç rengi (CIE L*, a*, b*), C vitamini, klorofil a, b ve toplam klorofil miktarı saptanmıştır. Klorofil a, b ve toplam klorofil 20oC raf ömrü süresince değişmiş ve klorofil a miktarında istatiksel düzeyde farklılık belirlenmiştir. C vitamini miktarı çeşit ve raf ömrü şekline göre değişmiştir. Her iki çeşitte C vitamini içeriği raf ömrünün 1. gününde azalmaya başlamış ve 2. günde bu azalma artarak devam etmiş 3. günde ise göreceli olarak azalma yavaşlamıştır. Taçlardaki a*, b* ve C* rengi 70C tutulanlarda değişmiş ve raf ömrü süresine göre farklı sonuçlar elde edilmiş, duyusal kalite özellikleri ise raf ömrü süresince azalmıştır
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2010 |
Gönderilme Tarihi | 25 Kasım 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 47 Sayı: 1 |