BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of changes in quality during shef-life in some broccoli cultivars

Yıl 2010, Cilt: 47 Sayı: 1, 79 - 86, 01.03.2010

Öz

Kaynakça

  • Altuğ, T. 1993. Duyusal Test Teknikleri, I. Baskı. E.Ü. Mühendislik Fakültesi Ders Kitapları, Yayın No: 28, İzmir.
  • AOAC, 1984. Pigments Chlorophyll in Plants. P. 59-60.
  • AOAC, 1995. Official Methods of Analysis. 16 th. Edt. 45.1.14. AOAC, Arligton, Virginia.
  • Bozokalfa, M. K., Eşiyok D., Yoltaş T., Koçak M. 2004. Bazı Brokkoli Çeşitlerinin Verim Kalite ve Teknolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. V. Sebze Tarımı Sempozyumu 21-24 Eylül 2004 Çanakkale.
  • Bozokalfa, M. K., Uğur, A., Kavak, S., Eşiyok, D., Yağmur, B. 2003. Çinkosülfat Uygulamalarının Brokkolide Verim Kalite ve Mineral Madde Miktarı Üzerine Etkisi. Türkiye IV. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. 08 Eylül 2003 Antalya.
  • Carvalho, P.T., Clemente, E. 2004. The Influence of the Broccoli (Brassica oleracea var. italica) Fill Weight on Postharvest Quality. Ciência e Tecnologia de Alimentos 24(4): 646-651.
  • Damato, G. Bianco, V.V. 1990. Sowing Date and Plant Density on Two Early Cultivars of Broccoli Raab. 23. Int. Hort Congress. Italy.
  • Eşiyok, D. 1996. Bornova Koşullarında Yetiştirilmeye Uygun Brokkoli Çeşitlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. E.Ü.Z.F. Derg. 33(1): 55-62. Bornova-İzmir.
  • Eşiyok, D., Bozokalfa, M.K. 2002. Brokkoli Yetiştiriciliği. Çiftçi Broşürü. E.Ü.T.U.A.M. Çiftçi broşürü 25.
  • Favel, D.J. 1998. A Comprasion of the Vitamin C Content of Fresh and Frozen Vegetables. Food Chemistry 62: 59-64.
  • Finger, F.L., Endres, L., Mosquim, P.R. 1999. Physiological Changes During Postharvest Senescence of Broccoli. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 34 (9):1565-1569, Brasilia.
  • Forney, C. Toivonen, P.M.A. 2006. Cauliflower. The Commercial Storage Fruits. Vegetables and Florist and Nursey Stocks. USDA Agricultural Handbook No. 55. Washington DC.
  • Funamoto Y., Yamauchi, N., Shigenaga T., Shigyo, M. 2002. Effects of Heat Treatment on Chlorophyll Degrading Enzymes in Stored Broccoli (Brassica oleraceae L.) Postharvest Biology and Technology 24: 163-170.
  • Griffith, M., Carling, D.E. 1991. Effects of Plants Spacing on Yield and Hollow Stem in Alaska. Canadian Journal of Plant Science 71: 579-585.
  • Hill, D. E. 1989. Cauliflower and Broccoli Trails. Connecticut Agricultural Experiment Station, New Haven. Bulletin 869, July 1989. ISSN 0097-0905.
  • Howard, L.A., Wong, A.D., Perry, A.K. Klein, B.P. 1999. β-Carotene and Ascorbic Acid Retention in Fresh and Processed Vegetables. Journal of Food Science 64: 929–936.
  • Jacobsson A., Nielsen, T., Sjöholm, I. 2004. Influence of Temperature, Modified Atmosphere Packaging, and heat Treatment on Aroma Compounds in Broccoli. Journal of Agricultural and Food Chemistry 52: 1607-1614.
  • Kaya, S., Kaynaş, K., Öztokat Kuzucu, C., 2004. Organik ve Konvansiyonel Olarak Yetiştirilen Karnabahar ve Brokkoli’de Verim ve Bazı Kalite Parametrelerinin Belirlenmesi. V. Sebze Tarımı Sempozyumu 21-24 Eylül 2004. Çanakkale.
  • Liebster, G., 1991. Warenkunde Obst and Gemüse Band, 2. Auflage Morion Verbproduktion, Duseldorf.
  • Page, T., Griffiths, G., Buchanan-Wollaston, V., 2001. Molecular and Biochemical Characterization of Postharvest Senecence in Broccoli. Plant Physiolgy 125: 817-727.
  • Tan, D.K.Y., Wearing, A.H., Ricket, K.G., and Birch, C.J. 1999. Broccoli Yield and Quality Can be Determined by Cultivar and Temperature but not Photoperiod in South-East Queensland. Australian Journal of Experimental Agriculture 39(7) 901-907.
  • Vural, H., Eşiyok, D. Duman, İ. 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme), E.Ü. Basımevi, Bornova, İzmir.

Bazı Brokkoli Çeşitlerinde Raf Ömrü Süresince Kalite Değişimlerinin Belirlenmesi

Yıl 2010, Cilt: 47 Sayı: 1, 79 - 86, 01.03.2010

Öz

B u çalışmada Maraton F1 ve Tutku F1 brokkoli çeşitlerinde raf ömrü boyunca kalite değişimleri alınan örnekler ile incelenmiştir. Hasat edilen brokkoli çeşitlerinin ortalama taç ağırlığı, çapı ve yüksekliği saptanmış ve bu brokkoli taçlarının bir kısmı raf ömrü için oda koşullarında (20±1°C ve %75±5), bir kısmı ise buzdolabı koşullarında (7±1°C ve %75±5) tutulmuştur. Raf ömrü süresince belirli aralıklarla alınan örneklerde ağırlık kaybı, taç rengi (CIE L*, a*, b*), C vitamini, klorofil a, b ve toplam klorofil miktarı saptanmıştır. Klorofil a, b ve toplam klorofil 20oC raf ömrü süresince değişmiş ve klorofil a miktarında istatiksel düzeyde farklılık belirlenmiştir. C vitamini miktarı çeşit ve raf ömrü şekline göre değişmiştir. Her iki çeşitte C vitamini içeriği raf ömrünün 1. gününde azalmaya başlamış ve 2. günde bu azalma artarak devam etmiş 3. günde ise göreceli olarak azalma yavaşlamıştır. Taçlardaki a*, b* ve C* rengi 70C tutulanlarda değişmiş ve raf ömrü süresine göre farklı sonuçlar elde edilmiş, duyusal kalite özellikleri ise raf ömrü süresince azalmıştır

Kaynakça

  • Altuğ, T. 1993. Duyusal Test Teknikleri, I. Baskı. E.Ü. Mühendislik Fakültesi Ders Kitapları, Yayın No: 28, İzmir.
  • AOAC, 1984. Pigments Chlorophyll in Plants. P. 59-60.
  • AOAC, 1995. Official Methods of Analysis. 16 th. Edt. 45.1.14. AOAC, Arligton, Virginia.
  • Bozokalfa, M. K., Eşiyok D., Yoltaş T., Koçak M. 2004. Bazı Brokkoli Çeşitlerinin Verim Kalite ve Teknolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. V. Sebze Tarımı Sempozyumu 21-24 Eylül 2004 Çanakkale.
  • Bozokalfa, M. K., Uğur, A., Kavak, S., Eşiyok, D., Yağmur, B. 2003. Çinkosülfat Uygulamalarının Brokkolide Verim Kalite ve Mineral Madde Miktarı Üzerine Etkisi. Türkiye IV. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. 08 Eylül 2003 Antalya.
  • Carvalho, P.T., Clemente, E. 2004. The Influence of the Broccoli (Brassica oleracea var. italica) Fill Weight on Postharvest Quality. Ciência e Tecnologia de Alimentos 24(4): 646-651.
  • Damato, G. Bianco, V.V. 1990. Sowing Date and Plant Density on Two Early Cultivars of Broccoli Raab. 23. Int. Hort Congress. Italy.
  • Eşiyok, D. 1996. Bornova Koşullarında Yetiştirilmeye Uygun Brokkoli Çeşitlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. E.Ü.Z.F. Derg. 33(1): 55-62. Bornova-İzmir.
  • Eşiyok, D., Bozokalfa, M.K. 2002. Brokkoli Yetiştiriciliği. Çiftçi Broşürü. E.Ü.T.U.A.M. Çiftçi broşürü 25.
  • Favel, D.J. 1998. A Comprasion of the Vitamin C Content of Fresh and Frozen Vegetables. Food Chemistry 62: 59-64.
  • Finger, F.L., Endres, L., Mosquim, P.R. 1999. Physiological Changes During Postharvest Senescence of Broccoli. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 34 (9):1565-1569, Brasilia.
  • Forney, C. Toivonen, P.M.A. 2006. Cauliflower. The Commercial Storage Fruits. Vegetables and Florist and Nursey Stocks. USDA Agricultural Handbook No. 55. Washington DC.
  • Funamoto Y., Yamauchi, N., Shigenaga T., Shigyo, M. 2002. Effects of Heat Treatment on Chlorophyll Degrading Enzymes in Stored Broccoli (Brassica oleraceae L.) Postharvest Biology and Technology 24: 163-170.
  • Griffith, M., Carling, D.E. 1991. Effects of Plants Spacing on Yield and Hollow Stem in Alaska. Canadian Journal of Plant Science 71: 579-585.
  • Hill, D. E. 1989. Cauliflower and Broccoli Trails. Connecticut Agricultural Experiment Station, New Haven. Bulletin 869, July 1989. ISSN 0097-0905.
  • Howard, L.A., Wong, A.D., Perry, A.K. Klein, B.P. 1999. β-Carotene and Ascorbic Acid Retention in Fresh and Processed Vegetables. Journal of Food Science 64: 929–936.
  • Jacobsson A., Nielsen, T., Sjöholm, I. 2004. Influence of Temperature, Modified Atmosphere Packaging, and heat Treatment on Aroma Compounds in Broccoli. Journal of Agricultural and Food Chemistry 52: 1607-1614.
  • Kaya, S., Kaynaş, K., Öztokat Kuzucu, C., 2004. Organik ve Konvansiyonel Olarak Yetiştirilen Karnabahar ve Brokkoli’de Verim ve Bazı Kalite Parametrelerinin Belirlenmesi. V. Sebze Tarımı Sempozyumu 21-24 Eylül 2004. Çanakkale.
  • Liebster, G., 1991. Warenkunde Obst and Gemüse Band, 2. Auflage Morion Verbproduktion, Duseldorf.
  • Page, T., Griffiths, G., Buchanan-Wollaston, V., 2001. Molecular and Biochemical Characterization of Postharvest Senecence in Broccoli. Plant Physiolgy 125: 817-727.
  • Tan, D.K.Y., Wearing, A.H., Ricket, K.G., and Birch, C.J. 1999. Broccoli Yield and Quality Can be Determined by Cultivar and Temperature but not Photoperiod in South-East Queensland. Australian Journal of Experimental Agriculture 39(7) 901-907.
  • Vural, H., Eşiyok, D. Duman, İ. 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme), E.Ü. Basımevi, Bornova, İzmir.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Dursun Eşiyok Bu kişi benim

Mohammad H. Salman

M. Kadri Bozokalfa Bu kişi benim

Fatih Şen Bu kişi benim

Tansel Kaygisiz Aşçıoğul Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2010
Gönderilme Tarihi 25 Kasım 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 47 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Eşiyok, D., Salman, M. H., Bozokalfa, M. K., Şen, F., vd. (2010). Bazı Brokkoli Çeşitlerinde Raf Ömrü Süresince Kalite Değişimlerinin Belirlenmesi. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 47(1), 79-86.

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.