BibTex RIS Kaynak Göster

Genetic diversity in pepper (capsicum annuum l.) accessions as revealed by agronomic traits

Yıl 2010, Cilt: 47 Sayı: 2, 123 - 134, 01.06.2010

Öz

Kaynakça

  • Andryushchenko, V.K., V.I., Zatuliveter, A.P., Samovol, 1983. Biochemical evaluation of the pepper gene pool. Capsicum Eggplant Newsletter No 2: 21-23
  • Aybak, H.Ç., 2002. Biber yetiştiriciliği. Hasad Yayıncılık 155 s.
  • Bozokalfa, M.K., D., Eşiyok, 2006. Biberin anavatanı ve yayılışı. Dünya Yayıncılık, Gıda, Sayı 07:92-93. Bağcılar- İstanbul.
  • Bozokalfa, M.K., D., Eşiyok, K., Turhan, 2009. Patterns of phenotypic variation in a germplasm collection of pepper (Capsicum annuum L.) from Turkey. Spanish Journal of Agricultural Science 7(1): 83-95.
  • Costa, J., G. Palomares, J., Cuartero, F., Nuez, 1983. Germplasm resources of capsicum from Mexico. Capsicum Eggplant Newsletter 2: 15-18.
  • Djukic, Z., S., Milutinovic, R., Petrovic, D., Mladenovic, 2002. Morphological characteristics of new pepper lines. Proc. 2nd Balkan Symp. on Veg & Potatoes Eds. G. Paroussi et al. Acta Horticulturae 579: 189-191.
  • Düzyaman, E., Vural, H. 2002. Farklı ekocoğrafik kökenli bamya genotiplerinin morfolojik varyabilitesi üzerine bir araştırma. E.Ü.Z.F Derg. Cilt:39(2): 17-24.
  • Düzyaman, E., Duman, İ. 2004. Türkiye’de Yetiştirilen Bazı Önemli biber genotiplerinin morfolojik varyabilitesi üzerine bir araştırma. E.Ü.Z.F. Derg. Cilt 41(3): 55-66.
  • Eshbaugh, W.H. 1977. The taxonomy of the genus Capsicum--Solanaceae, p13-26. In: E. Pochard (Ed.). Capsicum 77. Comptes Rendus 3me Congres EUCARPIA Pimiento, Avignon-Montfavet, France.
  • Eshbaugh, W.H. 1980. Chili peppers in Bolivia. Plant Genetic Resources Newsletter 43: 17-19.
  • Geleta L.F., Labuschagne M.T., Viljoen C.D. 2005. Genetic variability in pepper (Capsicum annuum L.) estimated by morphological data and amplified fragment length polymorphism markers. Biodiversity and Conservation 14: 2361-2375.
  • Hunziker, A.T. 1979. South American Solanaceae: a synoptic survey, p. 49-85. In; J.G. Hawkes, R.N. Lester and A.D. Skelding (eds.). The biology and taxonomy of the Solanaceae. Academic Press, London.
  • Karaçalı, İ. 2002. Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. (3. baskı) E.Ü. Ziraat Fakültesi Basımevi, Bornova- İzmir, 2002, 469 s.
  • Lefebvre, V., Goffinet, B., Chauvet, J.C., Caromel, B. 2001. Evaluation of genetic distances between peppers inbred lines for cultivation protection purposes: comparison of AFLP, RAPD and phenotypic data. Theoretical and Applied Genetics 102: 741-750.
  • Lucchese, C., Dinelli, G., Miggiano, A., Lovato, A. 1999. Identification of pepper (Capsicum spp.) cultivars by field and electrophoresis tests. Seed Science Technology 27: 37–47.
  • Meglic, V., Serquen, F., Staub, J.E. 1996. Genetic diversity in cucumber (Cucumis sativus L.): I. A Reevaluation of the U.S. Germplasm Collection. Genetic Resources and Crop Evoluation 43: 553-56.
  • Panayotov, N., Gueorguiev, V., Ivanova, I. 2000. Characteristics and grouping of F1 pepper (Capsicum annuum L.) hybrids on the basis of cluster analysis by morphological characteristics of fruits. Capsicum Eggplant Newsletter No 19:62-65.
  • Rao, R.V., Hodgkin, T. 2002. Genetic diversity and conservation and utilization of plant genetic resources. Plant Cell Tisssue and Organ Culture 68:1-19
  • Smith, J.S.C., Smith, O.S. 1989. The description and assessment of distances between lines of maize: The utility of morphological, biochemical and genetic descriptors and a scheme for the testing of distinctiveness between inbred lines. Maydica 34: 151-161.
  • Sneath, P., Sokal, R.R. 1973. Numerical taxonomy. W.H. Freeman and Company, San Francisco.
  • Tan, A., T., Taşkın, A., İnal 2004. Bitki genetik kaynakları çalışmaları. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü İzmir. Tanıtım Broşürü No: 3
  • Vural, H., D., Eşiyok, İ., Duman, 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme). E.Ü.Z.F. Bahçe Bitkileri Bölümü, Ege Üniv. Matbaası, İzmir.
  • Walton, P.D., 1971. The use of factor analysis in determining characters for yield selection in wheat. Euphytica 20: 416-421.
  • Zewdie, Y., A.C., Zeven, 1997. Variation in Yugoslavian hot pepper (Capsicum annuum L.) accessions. Euphytica 97: 81-89.
  • Zewdie, Y., N., Tong, P.W., Bosland, 2004. Establishing a core collection of capsicum using a cluster analysis with enlightened selection of accessions. Genetic Resources and Crop Evolution 51: 147-151.
  • Zhenhui, G., W., Ming, 1995. Analysis on the combining ability of the main quality traits in pepper (Capsicum annnum L.). Acta Horticulturae, Cultivar Improvement of Horticultural Crops 402: 151-157.

Biber (Capsicum annuum L.) Aksesyonlarında Genetik Çeşitliliğin Agronomik Özellikler İle Belirlenmesi

Yıl 2010, Cilt: 47 Sayı: 2, 123 - 134, 01.06.2010

Öz

004 ve 2005 yıllarında yürütülen çalışmada Türkiye’nin farklı bölgelerinden toplanmış 30 biber aksesyonları ile yerli ve yabancı orijinli 18 ticari çeşitleri içeren toplam 48 biber genotipi değerlendirilmiştir. Bütün genotipler, fide çıkışından vejetasyon süresi sonuna kadar, 67 agronomik ve morfolojik özellik bakımından karakterize edilmiştir. Araştırmanın 2004 yılında lokal populasyonlar arasında morfolojik ve agronomik özellikler bakımından yüksek varyabilite belirlenmiştir. Bu nedenle 2004 yılında her genotip kendi içerisinde ana bitkilerden ayrılarak değerlendirilmiş ve ikinci deneme yılında (2005) karakterizasyon için toplam 94 biber genotipi incelenmiştir. Morfolojik veriler “cluster” ve “principal component” analizlerine tabii tutulmuştur. Birinci yılda %77.50’luk varyabilite 11 komponent grubunda ikinci yılda ise toplam %71.52’lik varyabilite 10 grupta toplanmıştır. Morfolojik ve agronomik özelliklere göre genotipler dendogramda birinci yılda 3 ikinci yılda ise 7 gruba ayrılmıştır. Gruplamada varyasyonun büyük bir bölümü meyve çapı, meyve ağırlığı, hacim, meyve eti kalınlığı, meyve randımanı, suda çözünür kuru madde ve kuru madde içeriğinden kaynaklanmıştır

Kaynakça

  • Andryushchenko, V.K., V.I., Zatuliveter, A.P., Samovol, 1983. Biochemical evaluation of the pepper gene pool. Capsicum Eggplant Newsletter No 2: 21-23
  • Aybak, H.Ç., 2002. Biber yetiştiriciliği. Hasad Yayıncılık 155 s.
  • Bozokalfa, M.K., D., Eşiyok, 2006. Biberin anavatanı ve yayılışı. Dünya Yayıncılık, Gıda, Sayı 07:92-93. Bağcılar- İstanbul.
  • Bozokalfa, M.K., D., Eşiyok, K., Turhan, 2009. Patterns of phenotypic variation in a germplasm collection of pepper (Capsicum annuum L.) from Turkey. Spanish Journal of Agricultural Science 7(1): 83-95.
  • Costa, J., G. Palomares, J., Cuartero, F., Nuez, 1983. Germplasm resources of capsicum from Mexico. Capsicum Eggplant Newsletter 2: 15-18.
  • Djukic, Z., S., Milutinovic, R., Petrovic, D., Mladenovic, 2002. Morphological characteristics of new pepper lines. Proc. 2nd Balkan Symp. on Veg & Potatoes Eds. G. Paroussi et al. Acta Horticulturae 579: 189-191.
  • Düzyaman, E., Vural, H. 2002. Farklı ekocoğrafik kökenli bamya genotiplerinin morfolojik varyabilitesi üzerine bir araştırma. E.Ü.Z.F Derg. Cilt:39(2): 17-24.
  • Düzyaman, E., Duman, İ. 2004. Türkiye’de Yetiştirilen Bazı Önemli biber genotiplerinin morfolojik varyabilitesi üzerine bir araştırma. E.Ü.Z.F. Derg. Cilt 41(3): 55-66.
  • Eshbaugh, W.H. 1977. The taxonomy of the genus Capsicum--Solanaceae, p13-26. In: E. Pochard (Ed.). Capsicum 77. Comptes Rendus 3me Congres EUCARPIA Pimiento, Avignon-Montfavet, France.
  • Eshbaugh, W.H. 1980. Chili peppers in Bolivia. Plant Genetic Resources Newsletter 43: 17-19.
  • Geleta L.F., Labuschagne M.T., Viljoen C.D. 2005. Genetic variability in pepper (Capsicum annuum L.) estimated by morphological data and amplified fragment length polymorphism markers. Biodiversity and Conservation 14: 2361-2375.
  • Hunziker, A.T. 1979. South American Solanaceae: a synoptic survey, p. 49-85. In; J.G. Hawkes, R.N. Lester and A.D. Skelding (eds.). The biology and taxonomy of the Solanaceae. Academic Press, London.
  • Karaçalı, İ. 2002. Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. (3. baskı) E.Ü. Ziraat Fakültesi Basımevi, Bornova- İzmir, 2002, 469 s.
  • Lefebvre, V., Goffinet, B., Chauvet, J.C., Caromel, B. 2001. Evaluation of genetic distances between peppers inbred lines for cultivation protection purposes: comparison of AFLP, RAPD and phenotypic data. Theoretical and Applied Genetics 102: 741-750.
  • Lucchese, C., Dinelli, G., Miggiano, A., Lovato, A. 1999. Identification of pepper (Capsicum spp.) cultivars by field and electrophoresis tests. Seed Science Technology 27: 37–47.
  • Meglic, V., Serquen, F., Staub, J.E. 1996. Genetic diversity in cucumber (Cucumis sativus L.): I. A Reevaluation of the U.S. Germplasm Collection. Genetic Resources and Crop Evoluation 43: 553-56.
  • Panayotov, N., Gueorguiev, V., Ivanova, I. 2000. Characteristics and grouping of F1 pepper (Capsicum annuum L.) hybrids on the basis of cluster analysis by morphological characteristics of fruits. Capsicum Eggplant Newsletter No 19:62-65.
  • Rao, R.V., Hodgkin, T. 2002. Genetic diversity and conservation and utilization of plant genetic resources. Plant Cell Tisssue and Organ Culture 68:1-19
  • Smith, J.S.C., Smith, O.S. 1989. The description and assessment of distances between lines of maize: The utility of morphological, biochemical and genetic descriptors and a scheme for the testing of distinctiveness between inbred lines. Maydica 34: 151-161.
  • Sneath, P., Sokal, R.R. 1973. Numerical taxonomy. W.H. Freeman and Company, San Francisco.
  • Tan, A., T., Taşkın, A., İnal 2004. Bitki genetik kaynakları çalışmaları. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü İzmir. Tanıtım Broşürü No: 3
  • Vural, H., D., Eşiyok, İ., Duman, 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme). E.Ü.Z.F. Bahçe Bitkileri Bölümü, Ege Üniv. Matbaası, İzmir.
  • Walton, P.D., 1971. The use of factor analysis in determining characters for yield selection in wheat. Euphytica 20: 416-421.
  • Zewdie, Y., A.C., Zeven, 1997. Variation in Yugoslavian hot pepper (Capsicum annuum L.) accessions. Euphytica 97: 81-89.
  • Zewdie, Y., N., Tong, P.W., Bosland, 2004. Establishing a core collection of capsicum using a cluster analysis with enlightened selection of accessions. Genetic Resources and Crop Evolution 51: 147-151.
  • Zhenhui, G., W., Ming, 1995. Analysis on the combining ability of the main quality traits in pepper (Capsicum annnum L.). Acta Horticulturae, Cultivar Improvement of Horticultural Crops 402: 151-157.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

M. Kadri Bozokalfa Bu kişi benim

Dursun Eşiyok Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2010
Gönderilme Tarihi 25 Kasım 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 47 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bozokalfa, M. K., & Eşiyok, D. (2010). Biber (Capsicum annuum L.) Aksesyonlarında Genetik Çeşitliliğin Agronomik Özellikler İle Belirlenmesi. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 47(2), 123-134.

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.