B u çalışma, modern ve geleneksel seralarda sebze üretimlerini işletme özellikleri ve yetiştirme teknikleri bakımından karşılaştırmak amacıyla 2007 yılı yaz aylarında Antalya’nın Serik ilçesinde (Serik merkez, Aşağı Çatma, Karadayı, Eminceler, Burmancı ve Çandır köylerinde) üreticilere anket yapılarak gerçekleştirilmiştir. Hazırlanan sorular ile üreticilere, işletmeye ve sera yapısına, yetiştiriciliğe ve pazarlamaya ilişkin bilgiler elde edilerek modern ve geleneksel üretim yapan işletmeler karşılaştırılmıştır. Geleneksel sera işletmeleri ülkemizdeki küçük ölçekli aile işletmelerinde görülen sera yapısına uygun özellikler göstermiştir. İşletme sahiplerinin %90’ı ilkokul mezunu olup, seraların tamamı PE örtü ile kaplanmış ve demir iskelet kullanılmıştır. Yan havalandırmanın hakim olduğu seralarda böcek neti kullanılmamıştır. Sadece dondan korumaya yönelik ısıtmanın yapıldığı seralarda topraklı yetiştiricilik yapılmakta ve çift ürün şeklinde domates ve hıyar yetiştirilmektedir. Toprak analizi yapılmadan ve sentetik kimyasallar aşırı miktarda kullanıldığı bir üretim söz konusudur. Modern seralarda ise isletme sahipleri genellikle üniversite mezunu olup, seralarında teknolojiden yararlanmaktadırlar. İklim kontrollü bu seralarda insan sağlığına ve çevreye duyarlı, özellikle ihracata yönelik bir üretim gerçekleştirilmekte ve üretimde topraksız tarım teknikleri uygulanmaktadır
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2010 |
Gönderilme Tarihi | 25 Kasım 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 47 Sayı: 3 |