Objective: In this research, evaluations of F1 fall pear hybrids, that obtained from different cross combinations, were made to contribute to our country’s agriculture and gene pool.
Material and Methods: 11 hybrids investigated in this research were obtained from the cross combinations that ‘Magness’, ‘Kiefer’, ‘Williams’ and ‘Santa Maria’ cultivars were maternal and, ‘Güz’, ‘Santa Maria’ and ‘Kiefer’ cultivars were used as pollinator parents. Susceptibilities of those hybrids to fire blight disease, pomological and biochemical characteristics were determinated. Besides, sensory parameters were added to the data attained by the measurements, and promising hybrids were detected through the modified weighted ranking method.
Results: Fruit width, fruit length, shape index, fruit weight, fruit firmness, soluble solid content, pH, titratable acidity, vitamin C and antioxidant activity characteristics were varied between 53.22 - 84.25 mm, 52.91 - 105.01 mm, 0.95 - 1.62, 86.51 - 317.70 g, 3.32 - 8.41 kg/cm2, %8.77 - 16.53, 3.52 - 4.73, %0.14 - 0.59, 0.53 - 3.17 mg.L-1 and %26.43 - %75.09, respectively. Eight hybrids were evaluated as promising fall cultivars through the modified weighted ranking method.
Conclusions: Due to the lack of a definite solution against fire blight, the chemicals used are harmful to human health and organic cultivation is becoming more widespread, the pears with high fruit quality parameters and disease resistant hybrids will come to the fore in the near future, it is thought that the hybrids (2-12-43, 2-15-93, 2-12-47, 1-17-20, 3-36-87, 2-33-32, 2-15-33 and 1-16-130) transferred to the forward observation plot will contribute to pear cultivation by registering in the following period.
Antioxidant activity Breeding Pyrus communis L. Selection Vitamin C Weighted ranking method
TÜBİTAK, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri
TOVAG 106O719 ve TOVAG 110O938, BAP 2016-1181
The projects in which the study material was obtained (TOVAG 106O719 and 110O938) and the fruit characteristics were assessed (BAP 2016-1181) were supported by TÜBİTAK and Eskisehir Osmangazi University Scientific Research Projects Commission, respectively.
Amaç: Bu çalışmada, farklı melezleme kombinasyonları sonucu elde edilen güzlük F1 armut melezlerinin, ülke tarımına ve genetik havuza katkı sağlaması amaçları doğrultusunda, değerlendirmeleri yapılmıştır.
Materyal ve Metot: Çalışmada incelenen 11 genotip; ‘Magness’, ‘Kiefer’, ‘Williams’ ve ‘Santa Maria’ çeşitlerinin ana ebeveyn, ‘Güz’, ‘Santa Maria’ ve ‘Kiefer’ çeşitlerinin tozlayıcı olduğu melezleme kombinasyonları veya serbest tozlamalar sonucu elde edilmiştir. Melez bireylerin, armudun en yıkıcı hastalığı olan ateş yanıklığı hastalığına karşı hassasiyetleri, pomolojik ve biyokimyasal özellikleri tespit edilmiştir. Ayrıca ölçümlerle elde edilen verilere, meyvelerin ticari değerini belirlemeye yönelik duyusal parametrelerde eklenerek, tartılı derecelendirme sonucu ümitvar melez bireyler tespit edilmiştir.
Bulgular: Meyve eni, 53,22 - 84,25 mm, meyve boyu 52,91 - 105,01 mm, şekil indeksi 0,95 - 1,62, meyve ağırlığı 86,51 - 317,70 g, meyve eti sertliği 3,32 - 8,41 kg/cm2, suda çözünebilir kuru madde miktarı %8,77 - 16,53, pH 3,52 - 4,73, titre edilebilir asit miktarı %0,14 - 0,59, Vitamin C 0,53 - 3,17 mg.L-1 ve antioksidan aktivite %26,43 - %75,09 aralıklarında değişim göstermiştir. Tartılı derecelendirme sonucunda, 8 melezin, güzlük armut olarak tescil edilebilme potansiyelinde olduğu görülmüştür.
Sonuç: Ateş yanıklığına karşı henüz kesin bir çözümün bulunamamış olması, kullanılan kimyasalların insan sağlığına zararlı olmaları ve organik yetiştiriciliğin giderek yaygınlaşması sebebiyle, meyve kalite parametreleri yüksek ve hastalığa dayanıklı genotiplerin , ön plana çıkacağı yakın dönemde, ileri gözlem parseline aktarılan genotiplerin (2-12-43, 2-15-93, 2-12-47, 1-17-20, 3-36-87, 2-33-32, 2-15-33 and 1- 16-130), ilerleyen dönemde tescil edilmesiyle, armut yetiştiriciliğine, katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Antioksidan aktivite Islah Pyrus communis L. Seleksiyon Vitamin C
TOVAG 106O719 ve TOVAG 110O938, BAP 2016-1181
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | TOVAG 106O719 ve TOVAG 110O938, BAP 2016-1181 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 2 Aralık 2019 |
Kabul Tarihi | 8 Nisan 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 57 Sayı: 4 |