Amaç: Bu çalışma, Morchellaceae familyasından, yenilebilen ve ekonomik öneme sahip bir mantar türü olan Morchella cinsi türlerinin ve doğal yayılım gösterdikleri toprakların besin element kapsamlarını belirlemek amacıyla yürütülmüştür.
Materyal ve Yöntem: Morchella cinsine ait 26 adet örnek toplanmış ve 9 tür tespit edilmiştir. Klasik sistematik yöntemlerle teşhis edilen türler: M. angusticeps, M. conifericola, M. dunensis ve M. esculenta olup, moleküler yöntemlerle teşhis edilen türler ise: M. dunalii, M. frustrata M. impotuna, M. tridentina ve M. fekeensis’dir.
Araştırma Bulguları: Toprak örneklerinin analizlerinde (min-max): N; 0.02-1.11%, P; 2-101, K; 40-462, Ca; 1288–13558, Fe; 11-276 ve Zn; 0.6-8.59 ppm olarak belirlenmiştir. Morchella mantarlarının askokarpında ise (min-max): N; (%) 3.18-8.76, P; 0.72-1.97, K; 1.99-5.02, Ca; 0.02-1.11, Mg; 0.10-0.62, Fe; 119-2811, Cu; 11-50, Mn; 17-195 ve Zn; 87-276 ppm olarak belirlenmiştir.
Sonuç: Elde edilen sonuçlara göre, 4 Morchella örneğinde Fe miktarları 1084-2811 ppm aralığında saptanmış ve bazı Morchella türlerinin “olası Fe-hiperakümülatör” özellikte olduğu sonucuna varılmıştır.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
(17/250)
Teşekkür gerekmemektedir.
Objective: The objective of this study was to investigate the nutrient content of Morchella genus species and the soils in which they naturally spread, which is an edible and economically important mushroom species from the Morchellaceae family.
Material and Methods: A total of 26 samples of Morchella genus were collected and 9 species were identified. Species identified by classical systematic methods were M. angusticeps, M. conifericola, M. dunensis and M. esculenta and the species identified by molecular methods were M. dunalii, M. frustrata M. impotuna, M. tridentina, M. fekeensis.
Results: In the analysis of soil samples, (as min-max): N; 0.02-1.11%, P; 2-101, K; 40-462, Ca; 1288–13558, Fe; 11-276 and Zn; 0.6-8.59 ppm as were determined. In the ascocarp of the Morchella mushroom samples (min-max): N; (%) 3.18-8.76, P; 0.72-1.97, K; 1.99-5.02, Ca; 0.02-1.11, Mg; 0.10-0.62, Fe; 119-2811, Cu; 11-50, Mn; 17-195 and Zn; 87-276 ppm as were determined.
Conclusion: According to the results obtained, Fe contents in the 4 Morchella samples were determined in the range between 1084 and 2811 ppm and it was concluded that some Morchella species had “probable Fe-hyperaccumulatory” charactertistics.
(17/250)
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | (17/250) |
Erken Görünüm Tarihi | 27 Eylül 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2022 |
Gönderilme Tarihi | 17 Şubat 2022 |
Kabul Tarihi | 4 Haziran 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 59 Sayı: 3 |