Objective: It was aimed to evaluate and interpret nut parameters of “Chandler”walnut variety at two different altitudes according to years.
Material and Methods: Thisresearch was conducted in a commercial orchard located at an altitude of 50 and 750 m in Manisa province during 2017 and 2021 years. “Chandler” walnut variety was used as plant material.
Results: Accordingly, the highest nut weight was determined as 13.89 g at 50 m altitude in 2018. The highest nut width, length, and height values were detected in the same year and altitude. For altitudes of 50 m and 750 m, the shell thickness was thin (1.38 mm and 1.30 mm) in 2020,whereas it was thick (2.16 mm and 1.83 mm) in 2019. A light kernel color was stated at 750 m in 2019. The shrinkage value was found to be much less at 750 m (9.41%). Higher yield was obtained at 50 m altitude. On the other hand, In the principal component analysis, the most important distinguishing features in terms of years were kernel weight for 50 m and kernel ratio for 750 m altitudes.
Conclusion: It was detected that the nut characteristicssuch as kernel ratio, nut length, L* value and shrinkage ratiowere superiordue to the increase in altitude. However, the yield was found to be higher at low altitudes.
Yok
Amaç: Bu çalışmada, “Chandler” ceviz çeşidinin iki farklı rakımdaki meyve parametrelerinin yıllara göre değerlendirilmesi ve yorumlanması amaçlanmıştır.
Materyal ve Yöntem: Bu çalışma, 2017 ve 2021 periyodunda, Manisa’da 50 m ve 750 m yükseltide bulunan bir ticari meyve bahçesinde yürütülmüştür. Bitkisel materyal olarak “Chandler” ceviz çeşidi kullanılmıştır.
Araştırma Bulguları: Buna göre, en yüksek meyve ağırlığı, 2018’de 50 m yükseltide, 13,89 g olarak saptanmıştır. En yüksek meyve en, boy ve yükseklik değerleri yine aynı yıl ve yükseltide tespit edilmiştir. 50 m ve 750 m yükselti için kabuk kalınlığı 2020 yılında ince (1.38 mm ve 1.30 mm) buna karşılık 2019 yılında kalın (2.16 mm ve 1.83 mm) olmuştur. Açık iç rengi 2019'da 750 m yükseltide belirtilmiştir. İç büzüşme (%9.41) 750 m'de çok az bulunmuştur. Yüksek verim 50 m yükseltide elde edilmiştir. Temel bileşenler analizinde ise yıllar açısından en önemli ayırt edici özellikler 50 m için iç ağırlığı ve 750 m için iç randımanı olmuştur.
Sonuç: Iç randımanı, meyve uzunluğu, L* değeri ve büzüşme oranı gibi meyve özelliklerin yükseltiye bağlı olarak iyileştiği gözlenmiştir. Ancak düşük yükseltide verimin daha fazla olduğu görülmüştür.
Yok
Yok
Yok
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Yok |
Erken Görünüm Tarihi | 28 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 5 Ocak 2024 |
Gönderilme Tarihi | 16 Mart 2023 |
Kabul Tarihi | 5 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 60 Sayı: 4 - Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Cilt: 60 Sayı: 4 |