Amaç: Bu çalışmanın amacı üreticilerin iklim değişikliğine yönelik algılarını ölçmek ve üreticilerin uyguladıkları uyum önlemlerini ortaya koymaktır.
Materyal ve Yöntem: Örnek hacminin belirlenmesinde tabakalı örnekleme yöntemi kullanılmış, örnek hacminin tabakalara dağılımında ise Neyman yöntemi kullanılarak toplam 116 kişi ile anket yapılmıştır. Toplanan verilerin analizinde oransal dağılımlar, khi-kare ve çoklu uyum analizleri kullanılmıştır.
Araştırma Bulguları: Sonuçlar, ortalama üretici yaşının 46 olduğunu, %56.1'inin lise veya daha yüksek eğitime sahip olduğunu ve ortalama çiftçilik deneyiminin 22 yıl olduğunu göstermektedir. Çoğu üretici (%90.5) buğday/arpa verimlerinin azaldığını bildirmiş ve bu eğilimi ağırlıklı olarak iklim değişikliği etkilerine, özellikle artan sıcaklığa (%92.2) ve kuraklığa (%95.7) ve azalan yağışa (%100) ve su kaynaklarına (%95.7) bağlamıştır. Tahminler, bu eğilimlerin %70'in üzerinde bir mutabakatla devam edeceğini göstermektedir. İklim değişikliğinin sürekli etkileriyle başa çıkmak için, üreticilerin çoğunluğu sonbaharda toprağı sürüm tarihini (%82.8), gübre uygulamasını (%83.6), ekim tarihini (%88.8) ve buğday ve arpanın hasat tarihini (%69) değiştirmiştir.
Sonuç: Üreticilerin algısını geliştirmek ve iklim değişikliği risklerine uyumlarını güçlendirmek için farkındalık çalışmaları yapılması önerilmektedir. Çalışmanın bulguları, politika yapıcılara üreticilerin algıları ve uyum stratejilerindeki eksiklikleri ele alacak hedefli eğitim programlarını tasarlamak ve uygulamak için gerekli bilgileri sağlayacaktır.
Uyum önlemleri iklim değişikliği üretici algısı Türkiye Yalvaç
This research was approved by the ethics committee of Isparta University of Applied Sciences with document number E.62155, dated 10.24.2022.
Objective: This study aims to assess producers' perceptions of climate change and identify the adaptation strategies adopted by them.
Material and Methods: Stratified sampling was used to determine sample size, with the Neyman method used to allocate participants by strata, resulting in a total of 116 respondents. Analytical techniques including proportional distributions, chi-square tests and multiple correspondence analysis were used.
Results: Results indicate an average producer age of 46 years, with 56.1% having attained high school or higher education, and an average farming experience of 22 years. The majority (90.5%) reported declining wheat/barley yields, attributing this trend predominantly to climate change effects, notably increased temperature (92.2%) and drought (95.7%), alongside decreased rainfall (100%) and water resources (95.7%). Forecasts suggest these trends will persist, with over 70% agreement. To address these challenges, most producers have adjusted autumn tilling dates (82.8%), fertilizer application (83.6%), sowing dates (88.8%), and wheat and barley harvesting schedules (69%).
Conclusion: Awareness campaigns are recommended to improve the perception of producers and strengthen their adaptation to climate change risks. The study’s findings will provide policymakers with the insights needed to design and implement targeted training programs that address gaps in producers' perceptions and adaptation strategies.
Adaptation measures climate change producer perception Türkiye Yalvaç
This research was approved by the ethics committee of Isparta University of Applied Sciences with document number E.62155, dated 10.24.2022.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Tarımsal Yayım ve Haberleşme |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 13 Mart 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 14 Mart 2025 |
Gönderilme Tarihi | 22 Haziran 2024 |
Kabul Tarihi | 30 Ekim 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 62 Sayı: 1 |