Ortaokullarda Demokrasi Eğitimi İçeriğine İlişkin Öğretmen Görüşlerinin Karşılaştırılması

Sayı: 34 1 Ağustos 2018
PDF İndir
TR EN

Ortaokullarda Demokrasi Eğitimi İçeriğine İlişkin Öğretmen Görüşlerinin Karşılaştırılması

Öz

Bu araştırmanın amacı, Avusturya ve Türkiye’deki ortaokullarda demokrasi eğitimi içeriğinin öğretmen görüşleriyle yeterliliğini belirleyip, karşılaştırabilmektir. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması temelli yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Diyarbakır il merkezinde yer alan ortaokullarda görev yapan Sosyal Bilgiler öğretmenleri ile Viyana şehir merkezinde yer alan ortaokullarda görev yapan, toplam 100 Tarih ve Sosyal Bilgiler öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmada, çalışma grubunun seçilmesinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme kullanılmıştır. Çalışma grubunu oluşturan Türkiye ve Avusturya’daki tarih ve sosyal bilgiler öğretmenlerinin demokrasi eğitimine ilişkin, görüşlerini belirlemek amacıyla 5 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre Türkiye ve Avusturya’daki öğretmenlerinin demokrasi kavramına ilişkin algıları birbirinden farklı olsa da genelindeki algılarının “ifade özgürlüğü” ekseninde birleştikleri sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca Türkiye’de ortaokullarda yer alan öğretim programlarında demokrasi eğitimini temele alan kazanımların öğretmenler tarafından yetersiz bulunduğu, Avusturya’da ortaokullarda hazırlanıp uygulanan öğretim programlarında demokrasi eğitimini temele alan kazanımların öğretmenler tarafından yeterli bulunduğu belirlenmiştir. Avusturya’da ortaokullarda demokrasi eğitimine yönelik kazanımların, değerlerin daha çok sosyal öğrenme kuramına dayalı olarak öğrenciye aktarılmaktadır. Türkiye’de demokrasi eğitimine yönelik olarak öğrenciye aktarılması gereken nitelikleri aktarmada öğretmenlerin yeterlilik olarak eksiklikleri olmasına rağmen Avusturya’da böyle bir durumun çok fazla olmadığı tespit edilmiştir. Türkiye’de demokrasi eğitiminin daha çok değerlere, Avusturya’da ise bilgiye yönelik olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aktaş, M. (2015). Demokrasi Kavramına Eleştirel Bir Bakış. Muş Alparslan Üniiversiitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 3 (1), 87-105.
  2. Başgil, A. F. (2006). Demokrasi Yolunda. (2. baskı). İstanbul: Yağmur Yayınlar.
  3. Bayrakcı, M. (2007). Sosyal Öğrenme Kuramı ve Eğitimde Uygulanması. SAÜ Eğitim Fakültesi Dergisi, 198-210
  4. Beetham, D.,ve Boyle, K. (1998). Demokrasinin Temelleri. (Çev. V. Bıçak). Ankara: Liberte Yayınları.
  5. Çam, E. (2002). Siyaset Bilimine Giriş.(8. baskı). İstanbul: Der Yayınları.
  6. Dağı, İ. D., ve Polat, N. (1999). Demokrasi ve İnsan Hakları El Kitabı. Ankara: Türk Demokrasi Vakfı.
  7. Dahl, R.A. (2001). Demokrasi Üstüne.(Çev. B. Kadıoğlu). Ankara: Phoenix Yayınevi.
  8. Demir, S. B. (2016). Sosyal Bilgiler eğitimi ve V atandaşlık bilgisi. S. B. Demir. (Ed.). Vatandaşlık bilgisi içinde (ss. 2-14). Ankara: Anı.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Recep Dündar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ağustos 2018

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Sayı: 34

Kaynak Göster

APA
Ekici, Ö., & Dündar, R. (2018). Ortaokullarda Demokrasi Eğitimi İçeriğine İlişkin Öğretmen Görüşlerinin Karşılaştırılması. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 34, 70-82. https://doi.org/10.14582/DUZGEF.1914
AMA
1.Ekici Ö, Dündar R. Ortaokullarda Demokrasi Eğitimi İçeriğine İlişkin Öğretmen Görüşlerinin Karşılaştırılması. DUZGEFD. 2018;(34):70-82. doi:10.14582/DUZGEF.1914
Chicago
Ekici, ÖZCAN, ve Recep Dündar. 2018. “Ortaokullarda Demokrasi Eğitimi İçeriğine İlişkin Öğretmen Görüşlerinin Karşılaştırılması”. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, sy 34: 70-82. https://doi.org/10.14582/DUZGEF.1914.
EndNote
Ekici Ö, Dündar R (01 Ağustos 2018) Ortaokullarda Demokrasi Eğitimi İçeriğine İlişkin Öğretmen Görüşlerinin Karşılaştırılması. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi 34 70–82.
IEEE
[1]Ö. Ekici ve R. Dündar, “Ortaokullarda Demokrasi Eğitimi İçeriğine İlişkin Öğretmen Görüşlerinin Karşılaştırılması”, DUZGEFD, sy 34, ss. 70–82, Ağu. 2018, doi: 10.14582/DUZGEF.1914.
ISNAD
Ekici, ÖZCAN - Dündar, Recep. “Ortaokullarda Demokrasi Eğitimi İçeriğine İlişkin Öğretmen Görüşlerinin Karşılaştırılması”. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi. 34 (01 Ağustos 2018): 70-82. https://doi.org/10.14582/DUZGEF.1914.
JAMA
1.Ekici Ö, Dündar R. Ortaokullarda Demokrasi Eğitimi İçeriğine İlişkin Öğretmen Görüşlerinin Karşılaştırılması. DUZGEFD. 2018;:70–82.
MLA
Ekici, ÖZCAN, ve Recep Dündar. “Ortaokullarda Demokrasi Eğitimi İçeriğine İlişkin Öğretmen Görüşlerinin Karşılaştırılması”. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, sy 34, Ağustos 2018, ss. 70-82, doi:10.14582/DUZGEF.1914.
Vancouver
1.ÖZCAN Ekici, Recep Dündar. Ortaokullarda Demokrasi Eğitimi İçeriğine İlişkin Öğretmen Görüşlerinin Karşılaştırılması. DUZGEFD. 01 Ağustos 2018;(34):70-82. doi:10.14582/DUZGEF.1914

Cited By