OKULLARDA ADİL OLMAYAN UYGULAMALAR ve ETKİLERİ

Sayı: 16 1 Haziran 2011
PDF İndir
TR EN

OKULLARDA ADİL OLMAYAN UYGULAMALAR ve ETKİLERİ

Öz

Bu çalışmanın amacı; okullardaki adil olmayan uygulamaları ve etkilerini ortaya kaymaktır. Bu araştırma okullarda etkili bir örgütsel davranışın gelişimine katkı sağlaması açısından önemlidir. Bu araştırma nitel bir araştırmadır. Araştırma nitel araştırma desenlerinden durum çalışmasıdır. Çalışma grubu 2009–2010 eğitim-öğretim yılında Gaziantep il merkezindeki genel ve mesleki ortaöğretim okullarındaki 35 öğretmenden oluşmaktadır. Veriler görüşme yönetimi ile toplanmıştır. Veriler betimsel ve içerik analizi yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde nitel veri analiz programından (NVivo8) yararlanılmıştır. Bu araştırmada yöneticilerin öğretmenlere işlemsel, etkileşimsel ve dağıtımsal adalet boyutlarında adil olmadıkları; yöneticilerin ödüllendirme, ders programı, karar alma sürecine katılma, görevlendirme, kurallar ve cezalar, nöbet yerleri, ilişkiler, sevk ve izin ve sicil notu vermede adil olmadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Adil olmayan uygulamalar öğretmenlerin; performans, iş doyumu, bağlılık, güven, motivasyon, moral, verim ve ilişkilerini olumsuz etkilemektedir. Adil olmayan uygulamalar öğretmenlerde stres, çatışma, değersizlik, tükenmişliğe neden olmaktadır. Yöneticilere, işlemlerin yürütülmesinde, çıktıların dağıtılmasında ve ilişkilerde adil davranmaları önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Altınkurt, Y. (2010). Yönetimde Yeni Yaklaşımlar, H.B. Memduhoğlu ve K. Yılmaz (ed.) Örgütsel Adalet (275-290). Ankara: Pegem Akademi.
  2. Aryee, S., Budwar, P. S., & Chen, Z. X. (2002). Trust As A Mediator of The Relationship Between organizational Justice and Work Outcomes: Test Of A Social Exchange Model. Journal of Organizational Behavior, 23, 267–285.
  3. Atalay, İ. (2005). “Örgütsel Vatandaşlık ve Örgütsel Adalet.” Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyon.
  4. Atalay, D. D. (2007). “Denklik Duyarlılığı Açısından Algılanan Örgütsel Adalet - Örgütsel Bağlanma İlişkisi.” Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  5. Aykut, S. (2007). “Örgütsel Adalet, Birey-Örgüt Uyumu ile Çalışanların İşle İlgili Tutumları.” Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  6. Bilgin, N. (2006). Sosyal Bilimlerde İçerik Analizi Teknikler ve Örnek Çalışmalar. Ankara: Siyasal Kitapevi.
  7. Chen, G.& Tjosvold, D. (2002). Conflict Management and Team Effectiveness in China: The Mediating Role of Justice. Asia Pacific Journal of Management, 19, 557–572.
  8. Çakmak, K.Ö. (2005). “Performans Değerlendirme Sistemlerinde Örgütsel Adalet Algısı ve Bir Örnek Olay Çalışması.” Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2011

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2011 Sayı: 16

Kaynak Göster

APA
Özgan, H., & Bozbayındır, F. (2011). OKULLARDA ADİL OLMAYAN UYGULAMALAR ve ETKİLERİ. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 16, 66-85. https://izlik.org/JA54PN46RS
AMA
1.Özgan H, Bozbayındır F. OKULLARDA ADİL OLMAYAN UYGULAMALAR ve ETKİLERİ. DUZGEFD. 2011;(16):66-85. https://izlik.org/JA54PN46RS
Chicago
Özgan, Habib, ve Fatih Bozbayındır. 2011. “OKULLARDA ADİL OLMAYAN UYGULAMALAR ve ETKİLERİ”. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, sy 16: 66-85. https://izlik.org/JA54PN46RS.
EndNote
Özgan H, Bozbayındır F (01 Haziran 2011) OKULLARDA ADİL OLMAYAN UYGULAMALAR ve ETKİLERİ. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi 16 66–85.
IEEE
[1]H. Özgan ve F. Bozbayındır, “OKULLARDA ADİL OLMAYAN UYGULAMALAR ve ETKİLERİ”, DUZGEFD, sy 16, ss. 66–85, Haz. 2011, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54PN46RS
ISNAD
Özgan, Habib - Bozbayındır, Fatih. “OKULLARDA ADİL OLMAYAN UYGULAMALAR ve ETKİLERİ”. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi. 16 (01 Haziran 2011): 66-85. https://izlik.org/JA54PN46RS.
JAMA
1.Özgan H, Bozbayındır F. OKULLARDA ADİL OLMAYAN UYGULAMALAR ve ETKİLERİ. DUZGEFD. 2011;:66–85.
MLA
Özgan, Habib, ve Fatih Bozbayındır. “OKULLARDA ADİL OLMAYAN UYGULAMALAR ve ETKİLERİ”. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, sy 16, Haziran 2011, ss. 66-85, https://izlik.org/JA54PN46RS.
Vancouver
1.Habib Özgan, Fatih Bozbayındır. OKULLARDA ADİL OLMAYAN UYGULAMALAR ve ETKİLERİ. DUZGEFD [Internet]. 01 Haziran 2011;(16):66-85. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54PN46RS