BibTex RIS Kaynak Göster

The Impact of Technological Changes on Small and Medium Enterprises (SMEs) in Turkish Agri-Food Industry

Yıl 2009, Cilt: 23 Sayı: 1, 71 - 80, 01.04.2009

Öz

Kaynakça

  • Babbie, E. 2001. The Practice of Social Research (9th ed.), Wadsworth/Thomson Learning.
  • Badescua, M. and Garce´ s-Ayerbe C., 2009. The impact of information technologies on firm productivity: Empirical evidence from Spain, Science Technovation 29(2009)122– 129
  • Cetin, B. 1994. Türkiye'de Kırsal Sanayinin Önemi ve Gelişimi, Türkiye 1. Tarım Ekonomisi Kongresi, 8-9 Eylül 1994, İzmir, S. 350-359.
  • Cetin, B., S. Gonenc and S. Budak, 1996. Türkiye’de Dış Satıma Yönelik Gıda Sanayinin Sektörel Durumu ve Geleceği, Türkiye 2. Tarım Ekonomisi Kongresi, 4-6 Eylül 1996, Adana, s. 348-359.
  • Cetin, B., T. Tipi, S.Turhan and N. Akbudak. 2003(a). Türkiye’de Dondurulmuş Sebze ve Meyve Sanayiinin Ekonomik Yapısı ve Pazarlama Sorunları, TZOB, Yayın No: 248, Haziran.
  • Cetin, B., S.Turhan and R. İrkin. 2003 (b). Competitive Strategies of Fruit and Vegetable Processing Industry in Turkey. Proced. International Conference on Quality in Chains, Acta Hort. N: 604, July 2003, Wageningen, The Netherlands.
  • Cetin, B., A. Akpınar and D. Ozsayin. 2004. The Use of Information and Communication Technologies as a Critical Success Factor for Marketing in Turkish Agri-Food Companies, Food Reviews International, 20 (3), 221–228.
  • Earle, M.D. 1997. Innovation in the Food Industry, Trends in Food Science & Technology May 1997 [Vol. 81.
  • Fearne, A. 1994. Strategic Alliance in the European Food Industry. European Business Review, Vol:94, No.4, 30-36.
  • K.A. Taiwo, O.W. Oladepo, M.O. Ilori and C.T. Akanbi. 2002. A Study on the Nigerian Food Industry and The Impact of Technological Changes on the Small-Scale Food Enterprises, Food Reviews International, Vol.18, No.4, pp. 243-261.
  • Kırım, A. 1990. Türkiye İmalat Sanayinde Teknolojik Değişim”, TOBB Yayın No: 145, Ankara.
  • Lal, K. 2005. Determinants of the adoption of e-business technologies, Telematics and Informatics, 22, 181-199.
  • Lanteigne, R. and V. Laforest. 2007. Specifications for an internet based clean technology information support system for SMEs, Journal of Cleaner Production 15, 409-416.
  • Liao, C., P.-L. To and M.-L. Shih. 2006. Website Practices: A Comparison Between the Top 1000 Companies in the US and Taiwan. International Journal of Information Management, DOI: 10.1016/j.ijinfomgt.2006.02.007, Available online.
  • LU, J., S. Tang and G. Mccullough. 2001. An Assessment for Internet-Based Electronic Commerce Development in Businesses of New Zealand, Electronic Markets Volume 11 (2),107–115.
  • Oktay, E. and A. Guney. 2002. Türkiye’de Kobilerin Finansman Sorunu ve Çözüm Öneriler, “21.Yüzyılda Kobi’ler: Sorunlar, Fırsatlar VeÇözüm Önerileri” Sempozyumu, 03-04 Ocak 2002, Doğu Akdeniz Üniversitesi, K.K.T.C.
  • Sang-Bae, K. 2001. Korea’s E-commerce: Present and Future, Asia Pacific Review, Vol.8, No.1
  • Santarelli E. and S. D’Altri. 2003. The Diffusion of E-commerce among SMEs: Thoretical Implications and Emprical Evidence, Small Business Economics 21:273-283.
  • Sarıaslan, H. 1996. “İmalat Sanayindeki KOBİ’lerin Durumu ve Sorunları”, Dış Ticaret Dergisi, Aralık, Ankara.
  • Shaw, M.J. 2000. From E-Business to Electronic Commerce: Integration of Web Technologies with Business Models, Kluwer Academic Publishers, 2(1), 5-6.
  • Thomas, B. and A. Sparkes. 2000. The Nature of Innovation amongst Agri-food SMEs: with Special Reference to Wales”, COrEX, 1(6), 25.
  • Trotman, A. 1982.The Future of the Food Industry: The Direction of the Food Industry in the 1980s, Food Technology in Australia, 34 (3), 136-139.
  • Wymer, Scott A. and E. A. Regan, 2005. Factors Influencing E-Commerce Adoption and Use by Small and Medium Businesses, Electronic Markets, Taylor&Francis Group, Volume 15 (4): 438-453.

Türk Tarıma Dayalı Gıda Sanayisinde Teknolojik Değişimlerin Küçük ve Orta Büyüklükteki Đşletmeler (KOBI) Üzerine Etkileri

Yıl 2009, Cilt: 23 Sayı: 1, 71 - 80, 01.04.2009

Öz

Gıda sanayi, üretim sektörlerinin en önemlilerinden biri olarak, ülkelerin düzenli bir gıda arzı sağlamasına destekte bulunur. Türkiye tarıma dayalı gıda sanayisi son yıllarda önemli bir büyüme performansı göstermiştir. Bu çalışma Türkiye tarıma dayalı gıda sanayisinin büyümesini etkileyen bazı faktörleri, Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde son on yılda meydana gelen bazı teknolojik değişimleri tanımlamak ve bunların KOBİ’ler üzerine etkisini tanımlamak amacıyla, açıklar. Türkiye gıda sanayisinde meydana gelen bu teknolojik değişimler hakkında bilgi anketler ve görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Bazı teknolojik değişmeler, genişletilmiş kapasiteden yararlanılması ve Pazar payının artırılması bilgi ve iletişim teknolojilerinin uygulanması, üretim hatlarının genişletilmesi, yeni paketleme sistemlerinin kullanılması ve süreç geliştirmeye iş gücünün katılması olarak belirlenmiştir. Görülmüştür ki gıda işletmelerinin sayısı özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde son yıllarda gitgide artmış ve bu işletmeler, işleme konularında ve teknolojik genişleme çeşitlerinin seçiminde bazı problemlerle karşılaşmışlardır. Bu çalışmada tarıma dayalı gıda sanayisindeki bazı teknolojik değişmeler ve bu teknolojik değişimlere neden olan faktörler belirlenip KOBİ’lerin finansal yapılarını nasıl geliştirebileceklerine dair önerilerde bulunulur

Kaynakça

  • Babbie, E. 2001. The Practice of Social Research (9th ed.), Wadsworth/Thomson Learning.
  • Badescua, M. and Garce´ s-Ayerbe C., 2009. The impact of information technologies on firm productivity: Empirical evidence from Spain, Science Technovation 29(2009)122– 129
  • Cetin, B. 1994. Türkiye'de Kırsal Sanayinin Önemi ve Gelişimi, Türkiye 1. Tarım Ekonomisi Kongresi, 8-9 Eylül 1994, İzmir, S. 350-359.
  • Cetin, B., S. Gonenc and S. Budak, 1996. Türkiye’de Dış Satıma Yönelik Gıda Sanayinin Sektörel Durumu ve Geleceği, Türkiye 2. Tarım Ekonomisi Kongresi, 4-6 Eylül 1996, Adana, s. 348-359.
  • Cetin, B., T. Tipi, S.Turhan and N. Akbudak. 2003(a). Türkiye’de Dondurulmuş Sebze ve Meyve Sanayiinin Ekonomik Yapısı ve Pazarlama Sorunları, TZOB, Yayın No: 248, Haziran.
  • Cetin, B., S.Turhan and R. İrkin. 2003 (b). Competitive Strategies of Fruit and Vegetable Processing Industry in Turkey. Proced. International Conference on Quality in Chains, Acta Hort. N: 604, July 2003, Wageningen, The Netherlands.
  • Cetin, B., A. Akpınar and D. Ozsayin. 2004. The Use of Information and Communication Technologies as a Critical Success Factor for Marketing in Turkish Agri-Food Companies, Food Reviews International, 20 (3), 221–228.
  • Earle, M.D. 1997. Innovation in the Food Industry, Trends in Food Science & Technology May 1997 [Vol. 81.
  • Fearne, A. 1994. Strategic Alliance in the European Food Industry. European Business Review, Vol:94, No.4, 30-36.
  • K.A. Taiwo, O.W. Oladepo, M.O. Ilori and C.T. Akanbi. 2002. A Study on the Nigerian Food Industry and The Impact of Technological Changes on the Small-Scale Food Enterprises, Food Reviews International, Vol.18, No.4, pp. 243-261.
  • Kırım, A. 1990. Türkiye İmalat Sanayinde Teknolojik Değişim”, TOBB Yayın No: 145, Ankara.
  • Lal, K. 2005. Determinants of the adoption of e-business technologies, Telematics and Informatics, 22, 181-199.
  • Lanteigne, R. and V. Laforest. 2007. Specifications for an internet based clean technology information support system for SMEs, Journal of Cleaner Production 15, 409-416.
  • Liao, C., P.-L. To and M.-L. Shih. 2006. Website Practices: A Comparison Between the Top 1000 Companies in the US and Taiwan. International Journal of Information Management, DOI: 10.1016/j.ijinfomgt.2006.02.007, Available online.
  • LU, J., S. Tang and G. Mccullough. 2001. An Assessment for Internet-Based Electronic Commerce Development in Businesses of New Zealand, Electronic Markets Volume 11 (2),107–115.
  • Oktay, E. and A. Guney. 2002. Türkiye’de Kobilerin Finansman Sorunu ve Çözüm Öneriler, “21.Yüzyılda Kobi’ler: Sorunlar, Fırsatlar VeÇözüm Önerileri” Sempozyumu, 03-04 Ocak 2002, Doğu Akdeniz Üniversitesi, K.K.T.C.
  • Sang-Bae, K. 2001. Korea’s E-commerce: Present and Future, Asia Pacific Review, Vol.8, No.1
  • Santarelli E. and S. D’Altri. 2003. The Diffusion of E-commerce among SMEs: Thoretical Implications and Emprical Evidence, Small Business Economics 21:273-283.
  • Sarıaslan, H. 1996. “İmalat Sanayindeki KOBİ’lerin Durumu ve Sorunları”, Dış Ticaret Dergisi, Aralık, Ankara.
  • Shaw, M.J. 2000. From E-Business to Electronic Commerce: Integration of Web Technologies with Business Models, Kluwer Academic Publishers, 2(1), 5-6.
  • Thomas, B. and A. Sparkes. 2000. The Nature of Innovation amongst Agri-food SMEs: with Special Reference to Wales”, COrEX, 1(6), 25.
  • Trotman, A. 1982.The Future of the Food Industry: The Direction of the Food Industry in the 1980s, Food Technology in Australia, 34 (3), 136-139.
  • Wymer, Scott A. and E. A. Regan, 2005. Factors Influencing E-Commerce Adoption and Use by Small and Medium Businesses, Electronic Markets, Taylor&Francis Group, Volume 15 (4): 438-453.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Zeynep Parseker Bu kişi benim

Bahattin Çetin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 23 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Parseker, Z., & Çetin, B. (2009). Türk Tarıma Dayalı Gıda Sanayisinde Teknolojik Değişimlerin Küçük ve Orta Büyüklükteki Đşletmeler (KOBI) Üzerine Etkileri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 23(1), 71-80.
AMA Parseker Z, Çetin B. Türk Tarıma Dayalı Gıda Sanayisinde Teknolojik Değişimlerin Küçük ve Orta Büyüklükteki Đşletmeler (KOBI) Üzerine Etkileri. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. Nisan 2009;23(1):71-80.
Chicago Parseker, Zeynep, ve Bahattin Çetin. “Türk Tarıma Dayalı Gıda Sanayisinde Teknolojik Değişimlerin Küçük Ve Orta Büyüklükteki Đşletmeler (KOBI) Üzerine Etkileri”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 23, sy. 1 (Nisan 2009): 71-80.
EndNote Parseker Z, Çetin B (01 Nisan 2009) Türk Tarıma Dayalı Gıda Sanayisinde Teknolojik Değişimlerin Küçük ve Orta Büyüklükteki Đşletmeler (KOBI) Üzerine Etkileri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 23 1 71–80.
IEEE Z. Parseker ve B. Çetin, “Türk Tarıma Dayalı Gıda Sanayisinde Teknolojik Değişimlerin Küçük ve Orta Büyüklükteki Đşletmeler (KOBI) Üzerine Etkileri”, Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., c. 23, sy. 1, ss. 71–80, 2009.
ISNAD Parseker, Zeynep - Çetin, Bahattin. “Türk Tarıma Dayalı Gıda Sanayisinde Teknolojik Değişimlerin Küçük Ve Orta Büyüklükteki Đşletmeler (KOBI) Üzerine Etkileri”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 23/1 (Nisan 2009), 71-80.
JAMA Parseker Z, Çetin B. Türk Tarıma Dayalı Gıda Sanayisinde Teknolojik Değişimlerin Küçük ve Orta Büyüklükteki Đşletmeler (KOBI) Üzerine Etkileri. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2009;23:71–80.
MLA Parseker, Zeynep ve Bahattin Çetin. “Türk Tarıma Dayalı Gıda Sanayisinde Teknolojik Değişimlerin Küçük Ve Orta Büyüklükteki Đşletmeler (KOBI) Üzerine Etkileri”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 23, sy. 1, 2009, ss. 71-80.
Vancouver Parseker Z, Çetin B. Türk Tarıma Dayalı Gıda Sanayisinde Teknolojik Değişimlerin Küçük ve Orta Büyüklükteki Đşletmeler (KOBI) Üzerine Etkileri. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2009;23(1):71-80.