BibTex RIS Kaynak Göster

Sofralık Zeytin Üretim Tesislerinde Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Uygulanması

Yıl 2010, Cilt: 24 Sayı: 1, 11 - 24, 01.04.2010

Öz

Kaynakça

  • Alli, I. 2003. Food Quality Assurance: Principles and Practices. CRC Press, Boca Raton, FL, USA, 151 pp.
  • Anonim. 2008. Sofralık Zeytin Tebliği. Türk Gıda Kodeksi Tebliğ No: 2008/24.
  • Arduser, L. ve D.R. Brown. 2005. HACCP and Sanitation in Restaurants and Food Service Operations: a Practical Guide Based on the FDA Food Code. Atla Publishing Company, NY, 552 pp.
  • Barendsz, A.W., 1998. Food Safety and Total Quality Management. Food Control, 9 (2–3): 163–170.
  • Baş, M., M. Yüksel ve T. Çavuşoğlu. 2007. Difficulties and Barriers for the Implementing of HACCP and Food Safety Systems in Food Businesses in Turkey. Food Control, 18: 124–130.
  • Bertolini, M., A. Rizzi ve M. Bevilacqua. 2007. An Alternative Aapproach to HACCP System Implementation. Journal of Food Engineering, 79: 1322–1328.
  • Gorayeb, T.C.C., F.P. Casciatori, V.L. del Bianchi ve J.C. Thoméo. 2009. HACCP Plan Proposal for a Typical Brazilian Peanut Processing Company. Food Control, 20 (5): 671–676.
  • Bulu, M., H. Eraslan ve M. Barca. 2007. Türk Gıda Sektörünün Uluslararası Rekabetçilik Düzeyinin Analizi. Afyon Kocatepe Üniversitesi, İİBF Dergisi, 9 (1): 311–335.
  • Celaya, C., S.M. Zabala, P. Pérez, G. Medina, J. Mañas, J. Fouz, R. Alonso, A. Antón ve N. Agundo. 2007. The HACCP System Implementation in Small Businesses of Madrid’s Community. Food Control, 18: 314–1321.
  • Codex. 1997. Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) System and Guidelines for Its Application. Codex Alimentarius General Requirements (Food Hygiene) Supplement to Volume 1B. Rome: FAO and WHO.
  • Conter, M., E. Zanardi, S. Ghidini, L. Pennisi, A. Vergara, G. Campanini ve A. Ianieri. 2007. Survey on Typology, PRPs and HACCP Plan in Dry Fermented Sausage Sector of Northern Italy. Food Control, 18: 650–655.
  • Çetin, B. ve T.Tipi. 2000. Türkiye’de Sofralık Zeytin Üretimi ve Pazarlaması. Türkiye 1. Zeytincilik Sempozyumu, 6-9 Haziran 2000, Bursa, 34–40.
  • Fielding, L.M., L. Ellis, C. Beveridge ve A.C. Peters. 2005. An Evaluation of HACCP Implementation Status in UK Small and Medium Enterprises in Food Manufacturing. International Journal of Environmental Health Research, 15 (2): 117–126.
  • Forsythe, S.J. ve P.R. Hayes, 2000. Food Hygiene, Microbiology and HACCP. 3rd edition. Maryland: ASPEN Publication, 449 p.
  • Knaflewska, J. ve E. Pospiech. 2007. Quality Assurance Systems in Food Industry and Health Security of Food. Acta Scientiarum Pololorum Technologia Alimentaria, 6 (2): 75–85.
  • Loken, J.A. 1995. The HACCP Food Safety Manual. Wiley Publishers, 352 pp.
  • Manning, L. ve R.N. Baines. 2004. Effective Management of Food Safety and Quality. British Food Journal, 106 (8): 598–606.
  • Marsilio, V., C. Campestre, B. Lanza ve M. de Angelis. 2001. Sugar and Polyol Compositions of Some European Olive Fruit Varieties (Olea europaea L.) Suitable for Table Olive Purposes. Food Chemistry, 72: 485–490.
  • McSwane, D., R. Linton ve N.R. Rue. 2004. Essentials of Food Safety and Sanitation, 4th edition. Prentice Hall Publishers, 464 pp.
  • NACMCF (National Advisory Committee on Microbiological Criteria for Foods). 1998. Hazard Analysis and Critical Control Point Principles and Application Guidelines. Journal of Food Protection, 61: 1246–1259.
  • OJL (Official Journal of the European Community). 1993. European Council Directive 93/43/EEC on the Hygiene of Foodstuffs. OJL 175/1, 19 July 1993.
  • Ropkins, K. ve A.J. Beck. 2000. Evaluation of Worldwide Approaches to the Use of HACCP to Control Food Safety. Trends in Food Science and Technology, 11 (1): 10– 21.
  • Sperber, W.H. 2001. Hazard Identification: from a Quantitative to a Qualitative Approach. Food Control, 12 (4): 223–228.
  • Sperber, W. H. 2005. HACCP and Transparency. Food Control, 16 (6): 505–509.
  • Tuna, S. 2005. Siyah Sofralık Zeytin Fermentasyonunda Alkali Ve Enzimatik Yöntemlerin Fizikokimyasal Özellikler Üzerine Etkisi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış).
  • Worsfold, D. ve C.J. Grifith, 2003. Widening HACCP Implementation in the Catering Industry. Food Service Technology, 3: 113–122.

Sofralık Zeytin Üretim Tesislerinde Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Uygulanması

Yıl 2010, Cilt: 24 Sayı: 1, 11 - 24, 01.04.2010

Öz

Canlıların sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için gerekli olan gıda güvenliğinin sağlanmasında birçok kontrol ve üretim sistemleri uygulanmaktadır. Bu çalışma ile sofralık siyah ve yeşil zeytin üretim teknolojisinde kalitenin istenilen düzeyde olması için gerekli olan gıda güvenliği yönetim sistemi ile bu sistemin içinde yer alan ve fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeleri belirleyen HACCP sisteminin nasıl uygulanacağı araştırılmıştır. Bu sistem, geleneksel üretim ve kontrol metotlarının modern teknolojilere adaptasyonunda mantığa dayanan bilimsel bazlı sistematik önleyici kalite sağlama yaklaşımı olarak tanımlanmaktadır

Kaynakça

  • Alli, I. 2003. Food Quality Assurance: Principles and Practices. CRC Press, Boca Raton, FL, USA, 151 pp.
  • Anonim. 2008. Sofralık Zeytin Tebliği. Türk Gıda Kodeksi Tebliğ No: 2008/24.
  • Arduser, L. ve D.R. Brown. 2005. HACCP and Sanitation in Restaurants and Food Service Operations: a Practical Guide Based on the FDA Food Code. Atla Publishing Company, NY, 552 pp.
  • Barendsz, A.W., 1998. Food Safety and Total Quality Management. Food Control, 9 (2–3): 163–170.
  • Baş, M., M. Yüksel ve T. Çavuşoğlu. 2007. Difficulties and Barriers for the Implementing of HACCP and Food Safety Systems in Food Businesses in Turkey. Food Control, 18: 124–130.
  • Bertolini, M., A. Rizzi ve M. Bevilacqua. 2007. An Alternative Aapproach to HACCP System Implementation. Journal of Food Engineering, 79: 1322–1328.
  • Gorayeb, T.C.C., F.P. Casciatori, V.L. del Bianchi ve J.C. Thoméo. 2009. HACCP Plan Proposal for a Typical Brazilian Peanut Processing Company. Food Control, 20 (5): 671–676.
  • Bulu, M., H. Eraslan ve M. Barca. 2007. Türk Gıda Sektörünün Uluslararası Rekabetçilik Düzeyinin Analizi. Afyon Kocatepe Üniversitesi, İİBF Dergisi, 9 (1): 311–335.
  • Celaya, C., S.M. Zabala, P. Pérez, G. Medina, J. Mañas, J. Fouz, R. Alonso, A. Antón ve N. Agundo. 2007. The HACCP System Implementation in Small Businesses of Madrid’s Community. Food Control, 18: 314–1321.
  • Codex. 1997. Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) System and Guidelines for Its Application. Codex Alimentarius General Requirements (Food Hygiene) Supplement to Volume 1B. Rome: FAO and WHO.
  • Conter, M., E. Zanardi, S. Ghidini, L. Pennisi, A. Vergara, G. Campanini ve A. Ianieri. 2007. Survey on Typology, PRPs and HACCP Plan in Dry Fermented Sausage Sector of Northern Italy. Food Control, 18: 650–655.
  • Çetin, B. ve T.Tipi. 2000. Türkiye’de Sofralık Zeytin Üretimi ve Pazarlaması. Türkiye 1. Zeytincilik Sempozyumu, 6-9 Haziran 2000, Bursa, 34–40.
  • Fielding, L.M., L. Ellis, C. Beveridge ve A.C. Peters. 2005. An Evaluation of HACCP Implementation Status in UK Small and Medium Enterprises in Food Manufacturing. International Journal of Environmental Health Research, 15 (2): 117–126.
  • Forsythe, S.J. ve P.R. Hayes, 2000. Food Hygiene, Microbiology and HACCP. 3rd edition. Maryland: ASPEN Publication, 449 p.
  • Knaflewska, J. ve E. Pospiech. 2007. Quality Assurance Systems in Food Industry and Health Security of Food. Acta Scientiarum Pololorum Technologia Alimentaria, 6 (2): 75–85.
  • Loken, J.A. 1995. The HACCP Food Safety Manual. Wiley Publishers, 352 pp.
  • Manning, L. ve R.N. Baines. 2004. Effective Management of Food Safety and Quality. British Food Journal, 106 (8): 598–606.
  • Marsilio, V., C. Campestre, B. Lanza ve M. de Angelis. 2001. Sugar and Polyol Compositions of Some European Olive Fruit Varieties (Olea europaea L.) Suitable for Table Olive Purposes. Food Chemistry, 72: 485–490.
  • McSwane, D., R. Linton ve N.R. Rue. 2004. Essentials of Food Safety and Sanitation, 4th edition. Prentice Hall Publishers, 464 pp.
  • NACMCF (National Advisory Committee on Microbiological Criteria for Foods). 1998. Hazard Analysis and Critical Control Point Principles and Application Guidelines. Journal of Food Protection, 61: 1246–1259.
  • OJL (Official Journal of the European Community). 1993. European Council Directive 93/43/EEC on the Hygiene of Foodstuffs. OJL 175/1, 19 July 1993.
  • Ropkins, K. ve A.J. Beck. 2000. Evaluation of Worldwide Approaches to the Use of HACCP to Control Food Safety. Trends in Food Science and Technology, 11 (1): 10– 21.
  • Sperber, W.H. 2001. Hazard Identification: from a Quantitative to a Qualitative Approach. Food Control, 12 (4): 223–228.
  • Sperber, W. H. 2005. HACCP and Transparency. Food Control, 16 (6): 505–509.
  • Tuna, S. 2005. Siyah Sofralık Zeytin Fermentasyonunda Alkali Ve Enzimatik Yöntemlerin Fizikokimyasal Özellikler Üzerine Etkisi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış).
  • Worsfold, D. ve C.J. Grifith, 2003. Widening HACCP Implementation in the Catering Industry. Food Service Technology, 3: 113–122.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Oya İrmak Şahin Bu kişi benim

Aytül Aka Bu kişi benim

Arzu Akpınar-bayizit Bu kişi benim

Ebru Baltaş-minas Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 24 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Şahin, O. İ., Aka, A., Akpınar-bayizit, A., Baltaş-minas, E. (2010). Sofralık Zeytin Üretim Tesislerinde Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Uygulanması. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24(1), 11-24.
AMA Şahin Oİ, Aka A, Akpınar-bayizit A, Baltaş-minas E. Sofralık Zeytin Üretim Tesislerinde Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Uygulanması. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. Nisan 2010;24(1):11-24.
Chicago Şahin, Oya İrmak, Aytül Aka, Arzu Akpınar-bayizit, ve Ebru Baltaş-minas. “Sofralık Zeytin Üretim Tesislerinde Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Uygulanması”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 24, sy. 1 (Nisan 2010): 11-24.
EndNote Şahin Oİ, Aka A, Akpınar-bayizit A, Baltaş-minas E (01 Nisan 2010) Sofralık Zeytin Üretim Tesislerinde Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Uygulanması. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 24 1 11–24.
IEEE O. İ. Şahin, A. Aka, A. Akpınar-bayizit, ve E. Baltaş-minas, “Sofralık Zeytin Üretim Tesislerinde Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Uygulanması”, Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., c. 24, sy. 1, ss. 11–24, 2010.
ISNAD Şahin, Oya İrmak vd. “Sofralık Zeytin Üretim Tesislerinde Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Uygulanması”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 24/1 (Nisan 2010), 11-24.
JAMA Şahin Oİ, Aka A, Akpınar-bayizit A, Baltaş-minas E. Sofralık Zeytin Üretim Tesislerinde Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Uygulanması. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2010;24:11–24.
MLA Şahin, Oya İrmak vd. “Sofralık Zeytin Üretim Tesislerinde Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Uygulanması”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 24, sy. 1, 2010, ss. 11-24.
Vancouver Şahin Oİ, Aka A, Akpınar-bayizit A, Baltaş-minas E. Sofralık Zeytin Üretim Tesislerinde Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Uygulanması. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2010;24(1):11-24.