Akbudak, B., H. Tezcan and A. Eris. 2008. Effect of low-dose gamma irradiation on quality in sweet cherry during storage. Italian Journal of Food Science, 20 (3):381-390.
Aguirre, L., J. M. Frias, C. Barry-Ryan and H. Grogan. 2009. Modelling browning and brown spotting of mushrooms (Agaricus bisporus) stored in controlled environmental conditions using image analysis. Journal of Food Engineering, 91, 280–286.
Gormley, T.R. 1975. A laboratory vacuum cooler. Irish Journal of Agric. Research, Vo:14, No:2, UK.
Eriş, A. and B. Akbudak. 2001. Changes in some quality criteria during controlled atmosphere (CA) storage of peaches. International Journal of Horticultural Science, 7 (1): 58-61.
Işık, E. 1994. Vakumla soğutma sistemlerinde işletim ve tasarım parametrelerinin belirlenmesine yönelik model çalışması. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Bursa.
Işık, E. 2002. Ürün İşleme Makinaları. T. C. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notu No: 92, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü, Bursa. s. 50-56.
Işık, E., B. Akbudak, ve N. İzli. 2009. Taze soğan, maydanoz ve terenin ön soğutulmasinda bazi işletim ve fizyolojik parametrelerin belirlenmesi. Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 23 (1): 43-53.
Romero, D. M., S. Castıllo and D. Valero. 2003. Forced-air cooling applied before fruit handling to prevent mechanical damage of plums (Prunus salicina Lindl.). Postharvest Biology and Technology, 28; 135-142.
Sun, D.W. and L. Wang. 2000. Heat transfer characteristics of cooked meats using different cooling methods. International Journal of Refrigeration, Volume 22, FRCFT Group, Department of Agricultural and Food Eng., University Collage Dublin, National Uni. Of Ireland, p. 508-516.
Wang, L. and D. W. Sun. 2001. Rapid cooling of porous and moisture foods by using vacuum cooling technology. Trends in Food Science & Technology, Volume 12, Issues 5-6, FRCFT Group, Department of Agricultural and Food Engineering, University Collage Dublin, National University of Ireland, Earlsfort Terrace, Dublin 2, Ireland. p. 174-184.
Mantarda Farklı Ön Soğutma Yöntemlerinin İşletim ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi
Sebze ve meyvelerde hasattan sonra oluşan bozulmaların önlenmesi için, ürünlerin derimden hemen sonra soğutulmaları gerekmektedir. Soğutma işlemi, ürünü soğuk hava depolarına ya da pazara ulaştırıncaya kadar ön soğutma yöntemleriyle gerçekleştirilir. Ön soğutma ürünün özelliklerine göre genel olarak üç farklı yöntemle yapılır. Bu yöntemler; hava akımıyla ön soğutma, suyla ön soğutma ve vakumla ön soğutma yöntemleridir. Bu çalışmada, mantarın hava akımıyla, suyla ve vakumla ön soğutulması sırasında ortaya çıkan soğuma hızı, enerji tüketimi, ağırlık, renk ve genel görünüm parametrelerindeki değişimler araştırılmıştır. Denemeler sonucunda, her üç yöntem arasında soğutma hızı açısından en uygun değerler vakumla soğutulan mantarlardan elde edilirken, enerji tüketimi açısından havayla soğutulan mantarlardan elde edilmiştir. Havayla soğutulan mantarlarda %1.9, vakumla soğutulan mantarlarda %2.5 ağırlık azalması gözlenirken suyla soğutulan mantarlarda %11.6 ağırlık kazancı gözlenmiştir. Genel görünüm değerlerine göre en uygun değerler su ve vakumla soğutulmuş mantarlardan elde edilmiştir
Akbudak, B., H. Tezcan and A. Eris. 2008. Effect of low-dose gamma irradiation on quality in sweet cherry during storage. Italian Journal of Food Science, 20 (3):381-390.
Aguirre, L., J. M. Frias, C. Barry-Ryan and H. Grogan. 2009. Modelling browning and brown spotting of mushrooms (Agaricus bisporus) stored in controlled environmental conditions using image analysis. Journal of Food Engineering, 91, 280–286.
Gormley, T.R. 1975. A laboratory vacuum cooler. Irish Journal of Agric. Research, Vo:14, No:2, UK.
Eriş, A. and B. Akbudak. 2001. Changes in some quality criteria during controlled atmosphere (CA) storage of peaches. International Journal of Horticultural Science, 7 (1): 58-61.
Işık, E. 1994. Vakumla soğutma sistemlerinde işletim ve tasarım parametrelerinin belirlenmesine yönelik model çalışması. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Bursa.
Işık, E. 2002. Ürün İşleme Makinaları. T. C. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notu No: 92, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü, Bursa. s. 50-56.
Işık, E., B. Akbudak, ve N. İzli. 2009. Taze soğan, maydanoz ve terenin ön soğutulmasinda bazi işletim ve fizyolojik parametrelerin belirlenmesi. Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 23 (1): 43-53.
Romero, D. M., S. Castıllo and D. Valero. 2003. Forced-air cooling applied before fruit handling to prevent mechanical damage of plums (Prunus salicina Lindl.). Postharvest Biology and Technology, 28; 135-142.
Sun, D.W. and L. Wang. 2000. Heat transfer characteristics of cooked meats using different cooling methods. International Journal of Refrigeration, Volume 22, FRCFT Group, Department of Agricultural and Food Eng., University Collage Dublin, National Uni. Of Ireland, p. 508-516.
Wang, L. and D. W. Sun. 2001. Rapid cooling of porous and moisture foods by using vacuum cooling technology. Trends in Food Science & Technology, Volume 12, Issues 5-6, FRCFT Group, Department of Agricultural and Food Engineering, University Collage Dublin, National University of Ireland, Earlsfort Terrace, Dublin 2, Ireland. p. 174-184.
Işık, E., Akbudak, B., & İzli, N. (2010). Mantarda Farklı Ön Soğutma Yöntemlerinin İşletim ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24(2), 49-58.
AMA
Işık E, Akbudak B, İzli N. Mantarda Farklı Ön Soğutma Yöntemlerinin İşletim ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. Ağustos 2010;24(2):49-58.
Chicago
Işık, Eşref, Bülent Akbudak, ve Nazmi İzli. “Mantarda Farklı Ön Soğutma Yöntemlerinin İşletim Ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 24, sy. 2 (Ağustos 2010): 49-58.
EndNote
Işık E, Akbudak B, İzli N (01 Ağustos 2010) Mantarda Farklı Ön Soğutma Yöntemlerinin İşletim ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 24 2 49–58.
IEEE
E. Işık, B. Akbudak, ve N. İzli, “Mantarda Farklı Ön Soğutma Yöntemlerinin İşletim ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi”, Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., c. 24, sy. 2, ss. 49–58, 2010.
ISNAD
Işık, Eşref vd. “Mantarda Farklı Ön Soğutma Yöntemlerinin İşletim Ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 24/2 (Ağustos 2010), 49-58.
JAMA
Işık E, Akbudak B, İzli N. Mantarda Farklı Ön Soğutma Yöntemlerinin İşletim ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2010;24:49–58.
MLA
Işık, Eşref vd. “Mantarda Farklı Ön Soğutma Yöntemlerinin İşletim Ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 24, sy. 2, 2010, ss. 49-58.
Vancouver
Işık E, Akbudak B, İzli N. Mantarda Farklı Ön Soğutma Yöntemlerinin İşletim ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2010;24(2):49-58.