BibTex RIS Kaynak Göster

Gıda Alerjisi Reaksiyonları

Yıl 2014, Cilt: 28 Sayı: 1, 73 - 82, 01.04.2014

Öz

Kaynakça

  • Akçay, A., Tamay, Z., İnan, M., Gürses, D., Zencir, M., Güler, N. ve Öneş, Ü. 2006. Denizli’deki 13- 14 yaş okul çocuklarında alerjik hastalık belirtilerinin yaygınlığı (The prevalence of symptoms related to allergic diseases in 13-14- yr-old school children in Denizli). Türk Pediatri Arşivi, 41:81-86.
  • Altıntaş, D. U. 2007. Besin alerjilerinde klinik tablolar ve tanı. Güncel Pediatri (The Journal of Current Pediatrics), 5: 57-60.
  • Anonim 2014. http://www.foodallergy.org/about-food-allergies
  • Anonim 2010. Mikrobiyoloji-2, Tus-Data A.Ş., Sayı 2, 335-372.
  • Anonim 2009. http://dspace.trakya.edu.tr:8080/jspui/handle/1/1239
  • Arıcan, Ö. ve Hacımustafaoğlu, O. Y. 2002. Besin Alerjisi. Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, 13: 142-145.
  • Bayrak, P. 2006. Besin alerjileri. Sağlıkta Birikim, 1: 111-121.
  • Boyano-Martinez, T., Pedrosa, M., Belver, T., Quirce, S. and Garcia-Ara, C. 2013. Peach allergy in spanish children: tolerance to pulp and moleculer sensitization profile. Pediatric Allergy and Immunology. 24: 168-172.
  • Çiçek, D., Kandi, B., Bakar Dertlioğlu, S. ve Uçak, H. 2008. Elazığ yöresinde allerjik astma, allerjik rinit, allerjik konjunktivit, kronik ürtiker ve atopik dermatitli olgularda prick test sonuçlarının değerlendirilmesi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi, 22: 193-196.
  • Duraklı Velioğlu, S. 2008. Gıda Alerjisi. Türkiye 10. Gıda Kongresi. Bildiriler. 21-23 Mayıs, Erzurum.
  • El-Sayed, Z. A., El-Ghoneimy, D.H., El-Shennawy, D. and Nasser, M. W. 2013. Evaluation of banana hypersensitivity among a group of atopic egyptian children: relation to parental/self reports. Allergy Asthma Immunol Research, 5: 150-154.
  • Güler, N. 2007. Obezite ve Astım. Güncel Pediatri (The Journal of Current Pediatrics), 5: 73-74.
  • Harmanyeri, Y. ve Karabudak, Ö. 2008. Aşırı duyarlılık reaksiyonları (Hypersensitivity reactions). Türkiye Klinikleri Dermatoloji Özel Dergisi (J Dermatol Special Topics), 1:1-5.
  • Kırsaçlıoğlu, C. T. ve Özden, A. 2007. Besin Alerjileri. Güncel Gastroenteroloji, 10: 148-159.
  • Köksel, H., Köroğlu, D. ve Popping, B. 2011. Gıda Alerjenleri ve AB Yönetmelikleri. 7. Gıda Mühendisliği Kongresi. 22-23. 24-26 Kasım 2011, Ankara.
  • Lemanske, R. F. and Busse, W. W. 2010. Asthma: Clinical expression and molecular mechanisms. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 125:95-102.
  • Lopata, A. L., O'Hehir, R. E. and Lehrer, S. B. 2010. Shellfish allergy. Clinical & Experimental Allergy, 40(6): 850-858.
  • Male, D., Brostoff, J., Roth, D. B., Roitt, I. 2008. İmmünoloji. Palme Yayıncılık, 423-493.
  • Neyzi, O. ve Bundak R. 2002. Büyüme-Gelişme’ye giriş. Pediatri. Cilt 1, Nobel Tıp Kitabevi, 79-84, İstanbul.
  • Öneş, Ü., Güler, N. ve Tamay, Z. 2002. Pediatri, Cilt 1, Nobel Tıp Kitabevi, 609-646. İstanbul.
  • Savage, J. H., Kaeding, A. J., Matsui, E. C. and Wood, R. A. 2010. The natural history of soy allergy. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 125:683-86.
  • Savage, J. H., Matsui, E. C., Skripak, J. M. and Wood, R. A. 2007. The natural history of egg allergy. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 120(6): 1413-1417.
  • Sicherer, S. H., Munoz-Furlong, A. and Sampson, H. A. 2004. Prevalence of seafood allergy in the United States determined by a random telephone survey. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 114(1):159-65.
  • Skripak, J. M., Matsui, E. C., Mudd, K. and Wood, R. A. 2007. The natural history of IgE-mediated cow's milk allergy. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 120(5): 1172-1177.
  • Tamay, Z. Akçay, A. Ergin, A. and Güler, N. 2013. Effects of dietary habits and risk factors on allergic rhinitis prevalence among Turkish adolescents. International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology, Vol. 77: 1416-1423.
  • Toseland, C.P., Clayton, D.J., McSparron, H., Hemsley, S.L., Blythe, M.J., Paine, K., Doytchinova, I.A., Guan, P., Hattotuwagama, C.K. and Flower, D.R. 2005. AntiJen: a quantitative immunology database integrating functional, thermodynamic, kinetic, biophysical, and cellular data. Immunome Research, 1:4, 1-12.
  • Uz, E. ve Türkay, C. 2006. İrritabl barsak sendomunda gıda alerjisi. Güncel Gastroenteroloji, 10: 38- 44.
  • Yüksel, H. 2006. Sağlıkta yaşam kalitesi testlerinin pediatrik alerjik hastalıklarda kullanımı. Sağlıkta Birikim, 1: 40-47.

Gıda Alerjisi Reaksiyonları

Yıl 2014, Cilt: 28 Sayı: 1, 73 - 82, 01.04.2014

Öz

Günümüzde alerjik reaksiyonların gelişim süreçleri ve bu reaksiyonlardan korunma yöntemleri oldukça önem taşımaktadır. Gıda alerjisi, bu reaksiyonlar arasında büyük öneme sahip olup, insanlarda görülme sıklığı sebebiyle üzerinde durulması gereken bir konu haline gelmiştir. Bu derlemede gıda alerjisinin ortaya çıkma nedenlerinden bahsedilerek, gösterdiği reaksiyonlar, çeşitleri ve oluşum mekanizması hakkında bilgi verilmiştir

Kaynakça

  • Akçay, A., Tamay, Z., İnan, M., Gürses, D., Zencir, M., Güler, N. ve Öneş, Ü. 2006. Denizli’deki 13- 14 yaş okul çocuklarında alerjik hastalık belirtilerinin yaygınlığı (The prevalence of symptoms related to allergic diseases in 13-14- yr-old school children in Denizli). Türk Pediatri Arşivi, 41:81-86.
  • Altıntaş, D. U. 2007. Besin alerjilerinde klinik tablolar ve tanı. Güncel Pediatri (The Journal of Current Pediatrics), 5: 57-60.
  • Anonim 2014. http://www.foodallergy.org/about-food-allergies
  • Anonim 2010. Mikrobiyoloji-2, Tus-Data A.Ş., Sayı 2, 335-372.
  • Anonim 2009. http://dspace.trakya.edu.tr:8080/jspui/handle/1/1239
  • Arıcan, Ö. ve Hacımustafaoğlu, O. Y. 2002. Besin Alerjisi. Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, 13: 142-145.
  • Bayrak, P. 2006. Besin alerjileri. Sağlıkta Birikim, 1: 111-121.
  • Boyano-Martinez, T., Pedrosa, M., Belver, T., Quirce, S. and Garcia-Ara, C. 2013. Peach allergy in spanish children: tolerance to pulp and moleculer sensitization profile. Pediatric Allergy and Immunology. 24: 168-172.
  • Çiçek, D., Kandi, B., Bakar Dertlioğlu, S. ve Uçak, H. 2008. Elazığ yöresinde allerjik astma, allerjik rinit, allerjik konjunktivit, kronik ürtiker ve atopik dermatitli olgularda prick test sonuçlarının değerlendirilmesi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi, 22: 193-196.
  • Duraklı Velioğlu, S. 2008. Gıda Alerjisi. Türkiye 10. Gıda Kongresi. Bildiriler. 21-23 Mayıs, Erzurum.
  • El-Sayed, Z. A., El-Ghoneimy, D.H., El-Shennawy, D. and Nasser, M. W. 2013. Evaluation of banana hypersensitivity among a group of atopic egyptian children: relation to parental/self reports. Allergy Asthma Immunol Research, 5: 150-154.
  • Güler, N. 2007. Obezite ve Astım. Güncel Pediatri (The Journal of Current Pediatrics), 5: 73-74.
  • Harmanyeri, Y. ve Karabudak, Ö. 2008. Aşırı duyarlılık reaksiyonları (Hypersensitivity reactions). Türkiye Klinikleri Dermatoloji Özel Dergisi (J Dermatol Special Topics), 1:1-5.
  • Kırsaçlıoğlu, C. T. ve Özden, A. 2007. Besin Alerjileri. Güncel Gastroenteroloji, 10: 148-159.
  • Köksel, H., Köroğlu, D. ve Popping, B. 2011. Gıda Alerjenleri ve AB Yönetmelikleri. 7. Gıda Mühendisliği Kongresi. 22-23. 24-26 Kasım 2011, Ankara.
  • Lemanske, R. F. and Busse, W. W. 2010. Asthma: Clinical expression and molecular mechanisms. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 125:95-102.
  • Lopata, A. L., O'Hehir, R. E. and Lehrer, S. B. 2010. Shellfish allergy. Clinical & Experimental Allergy, 40(6): 850-858.
  • Male, D., Brostoff, J., Roth, D. B., Roitt, I. 2008. İmmünoloji. Palme Yayıncılık, 423-493.
  • Neyzi, O. ve Bundak R. 2002. Büyüme-Gelişme’ye giriş. Pediatri. Cilt 1, Nobel Tıp Kitabevi, 79-84, İstanbul.
  • Öneş, Ü., Güler, N. ve Tamay, Z. 2002. Pediatri, Cilt 1, Nobel Tıp Kitabevi, 609-646. İstanbul.
  • Savage, J. H., Kaeding, A. J., Matsui, E. C. and Wood, R. A. 2010. The natural history of soy allergy. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 125:683-86.
  • Savage, J. H., Matsui, E. C., Skripak, J. M. and Wood, R. A. 2007. The natural history of egg allergy. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 120(6): 1413-1417.
  • Sicherer, S. H., Munoz-Furlong, A. and Sampson, H. A. 2004. Prevalence of seafood allergy in the United States determined by a random telephone survey. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 114(1):159-65.
  • Skripak, J. M., Matsui, E. C., Mudd, K. and Wood, R. A. 2007. The natural history of IgE-mediated cow's milk allergy. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 120(5): 1172-1177.
  • Tamay, Z. Akçay, A. Ergin, A. and Güler, N. 2013. Effects of dietary habits and risk factors on allergic rhinitis prevalence among Turkish adolescents. International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology, Vol. 77: 1416-1423.
  • Toseland, C.P., Clayton, D.J., McSparron, H., Hemsley, S.L., Blythe, M.J., Paine, K., Doytchinova, I.A., Guan, P., Hattotuwagama, C.K. and Flower, D.R. 2005. AntiJen: a quantitative immunology database integrating functional, thermodynamic, kinetic, biophysical, and cellular data. Immunome Research, 1:4, 1-12.
  • Uz, E. ve Türkay, C. 2006. İrritabl barsak sendomunda gıda alerjisi. Güncel Gastroenteroloji, 10: 38- 44.
  • Yüksel, H. 2006. Sağlıkta yaşam kalitesi testlerinin pediatrik alerjik hastalıklarda kullanımı. Sağlıkta Birikim, 1: 40-47.
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Merve Karakılıç Bu kişi benim

Senem Suna Bu kişi benim

Canan Ece Tamer Bu kişi benim

Ömer Utku Çopur. Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 28 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Karakılıç, M., Suna, S., Tamer, C. E., Çopur., Ö. U. (2014). Gıda Alerjisi Reaksiyonları. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(1), 73-82.
AMA Karakılıç M, Suna S, Tamer CE, Çopur. ÖU. Gıda Alerjisi Reaksiyonları. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. Nisan 2014;28(1):73-82.
Chicago Karakılıç, Merve, Senem Suna, Canan Ece Tamer, ve Ömer Utku Çopur. “Gıda Alerjisi Reaksiyonları”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 28, sy. 1 (Nisan 2014): 73-82.
EndNote Karakılıç M, Suna S, Tamer CE, Çopur. ÖU (01 Nisan 2014) Gıda Alerjisi Reaksiyonları. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 28 1 73–82.
IEEE M. Karakılıç, S. Suna, C. E. Tamer, ve Ö. U. Çopur., “Gıda Alerjisi Reaksiyonları”, Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., c. 28, sy. 1, ss. 73–82, 2014.
ISNAD Karakılıç, Merve vd. “Gıda Alerjisi Reaksiyonları”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 28/1 (Nisan 2014), 73-82.
JAMA Karakılıç M, Suna S, Tamer CE, Çopur. ÖU. Gıda Alerjisi Reaksiyonları. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2014;28:73–82.
MLA Karakılıç, Merve vd. “Gıda Alerjisi Reaksiyonları”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 28, sy. 1, 2014, ss. 73-82.
Vancouver Karakılıç M, Suna S, Tamer CE, Çopur. ÖU. Gıda Alerjisi Reaksiyonları. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2014;28(1):73-82.