Histeroskopi yapılan primer ve sekonder infertil hastalarda histerosalpingografi ve transvaginal ultrasonografinin tanısal değerinin incelenmesi
Öz
Amaç: Histeroskopi (H/S) yapılan primer ve sekonder infertil IVF hastalarında, intrauterin patolojilerin saptanmasında H/S ve patoloji sonuçlarını altın standart kabul ederek; transvajinal ultrasonografi (TVS) ve histerosalpingografinin (HSG) sensitivite, spesifite, pozitif ve negatif prediktif değerlerini hesaplamak ve intrauterin patolojilerin bu gruplardaki sıklığını belirlemektir.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi infertilite ve tüp bebek polikliniğine Ocak - Ağustos 2013 tarihleri arasında başvuran ve H/S yapılan, primer (Grup 1) ve sekonder (Grup 2) infertil 227 hasta ile yapılmış prospektif kesitsel tarzda bir çalışmadır. H/S, TVS ve/veya HSG’de patolojiden şüphelenilen ya da iki IVF başarısızlığı olan hastalara yapıldı. Çalışmanın birincil sonucu, H/S gold standart kabul edilerek TVS ve HSG’nin primer ve sekonder infertil hasta gruplarında uterin patolojileri saptamadaki spesifite, sensitivite, pozitif prediktif değer (PPD) ve negatif prediktif değerlerinin (NPD) hesaplanması ve ikincil sonucu, gruplarda H/S sonuçlarına göre intrauterin patoloji sıklığının belirlenmesidir.
Sonuç: Grup 1’de intrauterin patolojilerin tespit edilmesinde TVS’nin sensitivite, spesifite, PPD ve NPD değerleri sırasıyla %71, %47, %34 ve %81 (p=0.042) ve Grup 2’de spesifite %69 ve PPD’si %16 (p=0.35) iken total hasta grubunda sırasıyla %72, %49, %33 ve %84 idi (p=0.014). Grup 1’de uterin patolojilerin saptamasında HSG’nin ölçüm parametreleri sırasıyla %57, %46, %74 ve %29 (p=0.75) iken, Grup 2’de %60, %36, %71, %25 (p=1) ve total grupta %55, %48, %74, %28 (p=0.8) idi. H/S’de primer infertil hastaların %56.25’inde ve sekonder infertil hastaların %36.8’inde intrauterin patolojilere rastlandı.
Yorum: TVS ve HSG intrauterin patolojileri yakalamada birbirlerine yakın sensitivite ve spesiviteye sahiptir. Fakat TVS’nin NPD, HSG’nin ise PPD daha yüksektir. Total grup ve primer infertil grupta intrauterin lezyonların tanınmasında TVS’nin tanısal bir araç olarak kullanımı istatistiksel olarak anlamlıdır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Rowe PC, Hargreave T, Mellows H. Diagnostic procedures of female partner, Other Procedures. WHO Manual for the Standardized Investigation and Diagnosisof the Infertile Couple. World Health Organization. Study Number: 78923. Cambridge: The Press Syndicate of the University of Cambridge; 1993.p.22.
- Crosignani PG, Rubin BL. Optimal use of infertility diagnostic tests and treatments. The ESHRE Capri Workshop Group. Hum Reprod 2000;15:723-32.
- Royal College of Obstetricians and Gynaecologists. Fertility: assessment and treatment for people with fertility problems.2004.
- Bettocchi S, Nappi L, Ceci O, Selvaggi L. Office hysteroscopy. Obstet Gynecol Clin North Am 2004;31:641–54.
- Demirol A, Gurgan T. Effect of treatment of intrauterine pathologies with office hysteroscopy in patients with recurrent IVF failure. Reprod Biomed Online 2004;8:590–4.
- Doldi N, Persico P, Di SF, Marsiglio E, De SL, Rabellotti E, Fusi F, Brigante C, Ferrari A. Pathologic findings in hysteroscopy before in vitro fertilization-embryo transfer (IVF-ET). Gynecol Endocrinol 2005; 21:235–7.
- Hinckley MD, Milki AA. 1000 office-based hysteroscopies prior to in vitro fertilization: feasibility and findings. JSLS 2004;8:103–7.
- La Sala GB, Montanari R, Dessanti L, Cigarini C, Sartori F. The role of diagnostic hysteroscopy and endometrial biopsy in assisted reproductive technologies. Fertil Steril 1998;70:378-80.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Gülhan Özüm
Bu kişi benim
Kenan Sofuoğlu
Bu kişi benim
Tayfun Kutlu
Bu kişi benim
Gülden Tunalı
Bu kişi benim
Yayımlanma Tarihi
6 Mart 2016
Gönderilme Tarihi
31 Ekim 2014
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2016 Cilt: 47 Sayı: 1