Perinatal hemşirelik uygulamalarına ilişkin akış şemalarının geliştirilmesi ve kliniğe uyarlanması

Cilt: 46 Sayı: 2 16 Mart 2015
PDF İndir
EN TR

Perinatal hemşirelik uygulamalarına ilişkin akış şemalarının geliştirilmesi ve kliniğe uyarlanması

Öz

Amaç: Çalışma, perinatal dönemdeki hemşirelik uygulamalarına ilişkin akış şemalarının geliştirilmesi ve alana uyarlanması amacıyla tek gruplu yarı deneysel bir çalışma olarak gerçekleştirilmiştir.

Gereç ve Yöntem: Araştırma İstanbul ilinde kadın doğum alanında hizmet veren altı hastanede yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini; çalışma süresi içerisinde ilgili hastanelerin perinatal servislerinde en az altı ay süreyle çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 139 hemşire ve ebe oluşturmuştur.  Veriler, araştırmacılar tarafından oluşturulmuş “Hemşire/Ebe Bilgi Formu” ve “Akış Şemalarının Etkinliğini Belirleme Formları”  ile toplanmıştır. Çalışma öncesi gerekli izinler ve etik kurul onayı alınmış,  perinatal dönem problemlerine ait riskler belirlenmiş ve akış şeması oluşturma çalışmaları başlatılmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda perinatal dönem problemlerine yönelik hemşirelik uygulamalarına ilişkin toplam 24 akış şeması oluşturulmuştur.

Bulgular: Katılımcıların uygulama öncesi ve sonrasında akış şeması sürecine ilişkin görüşleri değerlendirildiğinde; her iki ölçüm arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu, hemşirelerin/ebelerin oluşturulan akış şemalarını uygulamada etkinliğinin yüksek olarak değerlendirdiği, akış şemalarının yararına olan inançlarının arttığı ve şemalara yönelik memnuniyetlerinin iyi olduğu saptanmıştır  (p<0.001).

Sonuç: Çalışma sonucunda, standart bakımı gerekli gören ve çalışma alanlarında akış şemalarını isteyen katılımcıların, akış şeması sürecinin etkinliğine olan inançlarının daha fazla olduğu saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Erdoğan, S. (2003). Standart ve Ortak Dil Kullanmak Hemşireliğin Geleceği için Fırsat Mı?. İ.Ü. Florance Nightingale HYO Dergisi, cilt.13 (51), s.6-10.
  2. Bayık, A. (2004). Hemşirelik Araştırmalarına Kalite Yaklaşımı. II. Ulusal Hemşirelikte Araştırma Sempozyumu Araştırma Kültürü ve Hemşirelik Neredeyiz? HEMAR-G Derneği, Odak Ofset, 61-79.
  3. Bailey, DA. Litaker, DG. Mion, LC, (1998). Developing Better Critical Paths İn Health Care, JONA, 28(8): 21-26.
  4. Erefe, İ. (1993). Sağlık Hizmetlerinde Standart ve Kalitenin Önemi. Uluslararası Kalite Maliyet ve Hemşirelik Sempozyum Kitabı, Ege Üniv.Basımevi, İzmir, s:20-25.
  5. Olds, S. (1997). Designing A Care Pathway For A Maternitysupport Service Program In A Rural Health Department. Public Health Nursing, 14 (6): 332-38.
  6. Frederick, J. Watters, M. (2003). Integrating Nursing Acuity, NANDA, NIC and NOC Into A Automated Nursing Documentation System. International. Journal of Nursing Terminologies and Classifications, 14(4): 26-31.
  7. Kılıç, A. (2005). Dorothy Orem’in Öz Bakım Modelinin Sezaryen İle Doğum Yapan Kadınların Hemşirelik Bakımına Uygulanması. ( Yayınlanmamış Doktora Tezi) GATA. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği ABD, Ankara.
  8. Nural, N. (1992). Kaliteli Bakım Standardı. III Ulusal Hemşirelik Kongre Kitabı, s.23-34.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Nuran Kömürcü Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

16 Mart 2015

Gönderilme Tarihi

26 Kasım 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 46 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Doğan Merih, Y., & Kömürcü, N. (2015). Perinatal hemşirelik uygulamalarına ilişkin akış şemalarının geliştirilmesi ve kliniğe uyarlanması. Zeynep Kamil Tıp Bülteni, 46(2), 51-58. https://doi.org/10.16948/zktb.45676
AMA
1.Doğan Merih Y, Kömürcü N. Perinatal hemşirelik uygulamalarına ilişkin akış şemalarının geliştirilmesi ve kliniğe uyarlanması. Zeynep Kamil Tıp Bülteni. 2015;46(2):51-58. doi:10.16948/zktb.45676
Chicago
Doğan Merih, Yeliz, ve Nuran Kömürcü. 2015. “Perinatal hemşirelik uygulamalarına ilişkin akış şemalarının geliştirilmesi ve kliniğe uyarlanması”. Zeynep Kamil Tıp Bülteni 46 (2): 51-58. https://doi.org/10.16948/zktb.45676.
EndNote
Doğan Merih Y, Kömürcü N (01 Temmuz 2015) Perinatal hemşirelik uygulamalarına ilişkin akış şemalarının geliştirilmesi ve kliniğe uyarlanması. Zeynep Kamil Tıp Bülteni 46 2 51–58.
IEEE
[1]Y. Doğan Merih ve N. Kömürcü, “Perinatal hemşirelik uygulamalarına ilişkin akış şemalarının geliştirilmesi ve kliniğe uyarlanması”, Zeynep Kamil Tıp Bülteni, c. 46, sy 2, ss. 51–58, Tem. 2015, doi: 10.16948/zktb.45676.
ISNAD
Doğan Merih, Yeliz - Kömürcü, Nuran. “Perinatal hemşirelik uygulamalarına ilişkin akış şemalarının geliştirilmesi ve kliniğe uyarlanması”. Zeynep Kamil Tıp Bülteni 46/2 (01 Temmuz 2015): 51-58. https://doi.org/10.16948/zktb.45676.
JAMA
1.Doğan Merih Y, Kömürcü N. Perinatal hemşirelik uygulamalarına ilişkin akış şemalarının geliştirilmesi ve kliniğe uyarlanması. Zeynep Kamil Tıp Bülteni. 2015;46:51–58.
MLA
Doğan Merih, Yeliz, ve Nuran Kömürcü. “Perinatal hemşirelik uygulamalarına ilişkin akış şemalarının geliştirilmesi ve kliniğe uyarlanması”. Zeynep Kamil Tıp Bülteni, c. 46, sy 2, Temmuz 2015, ss. 51-58, doi:10.16948/zktb.45676.
Vancouver
1.Yeliz Doğan Merih, Nuran Kömürcü. Perinatal hemşirelik uygulamalarına ilişkin akış şemalarının geliştirilmesi ve kliniğe uyarlanması. Zeynep Kamil Tıp Bülteni. 01 Temmuz 2015;46(2):51-8. doi:10.16948/zktb.45676

Cited By