Amaç: Bir süre içinde total laparoskopik histerektominin tek
cerrah deneyimini değerlendirmek.
Gereç ve yöntem: Retrospektif tipte dizayn edilen bu çalışma
ocak ve aralık 2016 yılları arasında benign nedenli yapılan 81 total
laparoskopik histerektomi vakalarını içermektedir. İlk 6 ay ve son ay olarak 2
grupta incelenmiştir. Verilerin analizi t test kullanılarak yapılmıştır.
Bulgular: Çalışmaya dahil olan 81 hastanın en fazla
histerektomi endikasyonu endometrial hiperplazi olarak geldi. İlk 6 ay ve son
ay olarak 2 grupta incelenen hastaların yaş, parite, BMI, hastanede kalış
süresi, kan kayıpları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Tek bir cerrahın
yaptığı, ilk 6 ay ve son 6 ay total laparoskopik histerektomilerin operasyon
süreleri karşılaştırıldığında ise son 6 ayda yapılan ameliyatların süre olarak
anlamlı olarak azaldığı görülmüştür(p<0,05).
Sonuç: Belirli bir öğrenim eğrisinden sonra operasyon süresi
kısalır.
Objective: To evaluate single surgerion experience of total
laparscopic hyserectomy within a time period.
Materials and methods: This retrospective type study included
81 cases of total laparoscopic hysterectomy performed during January and
December 2016 due to benign. The first 6 months and the last month were
examined in 2 groups. Analysis of the data was done using t test.
Results: The highest hysterectomy indications of 81 patients
included in the study were endometrial hyperplasia. There were no significant
differences in age, parity, BMI, duration of hospital stay, and blood loss
between the first 6 months and the last month. When the operation periods of total
laparoscopic hysterectomies were compared between the first 6 months and the
last 6 months by a single surgeon, it was observed that the operations
performed in the last 6 months decreased significantly in duration(p<0,05).
Conclusion: The operation time significant decrease after a
certain learning curve
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Orjinal Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Mart 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |