Araştırma Makalesi

İNFERTİL HASTALARDA DEMOGRAFİK VE LABORATUVAR PROFİLİN OOSİT PARAMETRELERİ VE İN VİTRO FERTİLİZASYON BAŞARISI ÜZERİNE ETKİLERİ

Cilt: 51 Sayı: 2 15 Haziran 2020
PDF İndir
EN TR

İNFERTİL HASTALARDA DEMOGRAFİK VE LABORATUVAR PROFİLİN OOSİT PARAMETRELERİ VE İN VİTRO FERTİLİZASYON BAŞARISI ÜZERİNE ETKİLERİ

Öz

Amaç: İn vitro fertilizasyon (IVF) tedavisi, günümüzde infertilite tedavisinde en fazla kullanılan yardımcı üreme tekniklerindendir. Yardımcı üreme teknikleri ile yapılan her embriyo transferi için canlı doğum oranındaki başarının yaklaşık %30 olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada IVF tedavisi alan çiftlerin laboratuvar parametreleri ve demografik özelliklerinin infertilite tedavisi sonrası elde edilen oosit kalitesi, embriyo kalitesi ve gebelik oranları üzerinde etkilerini araştırmayı amaçladık.

Gereç ve Yöntem: Çalışmaya infertilite tanısı konan 455 çift dahil edildi. Yapılan çalışmada %20 oranında gebelik varlığı görülen grup ile %63,7 oranında gebelik görülmeyen grup, in vitro fertilizasyon parametreleri olan hormonal değerler, oosit sayısı, döllenmiş oosit sayısı ve embriyo kalitesi, fertilizasyon oranları açısından incelendi ve elde edilen bulgular arasındaki ilişki istatistiksel olarak analiz edildi. Sonuçlarımız, gebelikte ilişkilendirilen hormon değerlerinin gebe kalan kadınlarla gebelik oluşmayan kadınlar arasında istatistiksel olarak değerlendirildi. Veriler; sayı, yüzde, ortalama ve t-testi, ki-kare testi ile analiz edildi.

Bulgular: Çalışmaya dahil edilen ve infertilite tanısı konan 455 çiftin endikasyonlarının sıklık dereceleri sırasıyla incelendiğinde; erkek faktörü açıklanamayan infertilite ve kadın faktörlerinin neden olduğu tespit edildi. Embriyo kalitesi değerlendirilirken blastomerler eşit büyüklükte, yuvarlak ve şeffaf sitoplazma içerenler ve fragmantasyon içermeyen embriyolar olmak üzere derecelendirme sistemine göre sınıflandırıldı. Fragmantasyon oranı %20 olan embriyolar grade I, blastomer farklılıkları artan ve fragmantasyon %20 den büyük ve %50 aralığında olan embriyolar grade II, blastomer sayı, şekil ve büyüklükleri birbirinden farklı olanlar grade III, fragmantasyon oranı %50’den fazla ve blastomer sitoplazmaları koyu, heterojen görünümlü embriyolar ise grade IV olarak seçildi. İn vitro fertilizasyon hastalarından kontrollü ovaryan hiperstimulasyon sonucu elde edilen foliküller oosit pick up işlemi ile toplanarak oositin etrafındaki granuloza hücreleri ayrıldı. Verilen ilaç protokolu ile fertilizasyon arasında analizler sonrası oosit kalitesi iyileştikçe fertilizasyon oranında artma izlendi.
Sonuç: Yapılan retrospektif çalışmanın ilaç protokollerinin uygulamaları ve in vitro fertilizasyon parametreleri açısından incelenerek, IVF uygulamalarında yol gösterici etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Brugo-Olmedo, S., C. Chillik, and S. Kopelman, Definition and causes of infertility. Reprod Biomed Online, 2001. 2(1): p. 41-53.
  2. 2. Mascarenhas, M.N., et al., National, regional, and global trends in infertility prevalence since 1990: a systematic analysis of 277 health surveys. PLoS Med, 2012. 9(12): p. e1001356.
  3. 3. (UK), N.C.C.f.W.s.a.C.s.H., Fertility: Assessment and Treatment for People with Fertility Problems. National Institute for Health and Clinical Excellence: Guidance. . London: Royal College of Obstetricians & Gynaecologists, 2013.
  4. 4. Harlev, A., et al., The effect of fertility treatment on adverse perinatal outcomes in women aged at least 40 years. Int J Gynaecol Obstet, 2018. 140(1): p. 98-104.
  5. 5. Steiner, A.Z., et al., Association Between Biomarkers of Ovarian Reserve and Infertility Among Older Women of Reproductive Age. JAMA, 2017. 318(14): p. 1367-1376.
  6. 6. Cui, W., Mother or nothing: the agony of infertility. Bull World Health Organ, 2010. 88(12): p. 881-2.
  7. 7. Maheshwari, A., M. Hamilton, and S. Bhattacharya, Effect of female age on the diagnostic categories of infertility. Hum Reprod, 2008. 23(3): p. 538-42.
  8. 8. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü (HÜNEE), Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması. 2013.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sağlık Kurumları Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

15 Haziran 2020

Gönderilme Tarihi

29 Eylül 2019

Kabul Tarihi

30 Nisan 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 51 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Güzel Tanoğlu, E., & İrez, T. (2020). İNFERTİL HASTALARDA DEMOGRAFİK VE LABORATUVAR PROFİLİN OOSİT PARAMETRELERİ VE İN VİTRO FERTİLİZASYON BAŞARISI ÜZERİNE ETKİLERİ. Zeynep Kamil Tıp Bülteni, 51(2), 59-63. https://doi.org/10.16948/zktipb.626387
AMA
1.Güzel Tanoğlu E, İrez T. İNFERTİL HASTALARDA DEMOGRAFİK VE LABORATUVAR PROFİLİN OOSİT PARAMETRELERİ VE İN VİTRO FERTİLİZASYON BAŞARISI ÜZERİNE ETKİLERİ. Zeynep Kamil Tıp Bülteni. 2020;51(2):59-63. doi:10.16948/zktipb.626387
Chicago
Güzel Tanoğlu, Esra, ve Tülay İrez. 2020. “İNFERTİL HASTALARDA DEMOGRAFİK VE LABORATUVAR PROFİLİN OOSİT PARAMETRELERİ VE İN VİTRO FERTİLİZASYON BAŞARISI ÜZERİNE ETKİLERİ”. Zeynep Kamil Tıp Bülteni 51 (2): 59-63. https://doi.org/10.16948/zktipb.626387.
EndNote
Güzel Tanoğlu E, İrez T (01 Haziran 2020) İNFERTİL HASTALARDA DEMOGRAFİK VE LABORATUVAR PROFİLİN OOSİT PARAMETRELERİ VE İN VİTRO FERTİLİZASYON BAŞARISI ÜZERİNE ETKİLERİ. Zeynep Kamil Tıp Bülteni 51 2 59–63.
IEEE
[1]E. Güzel Tanoğlu ve T. İrez, “İNFERTİL HASTALARDA DEMOGRAFİK VE LABORATUVAR PROFİLİN OOSİT PARAMETRELERİ VE İN VİTRO FERTİLİZASYON BAŞARISI ÜZERİNE ETKİLERİ”, Zeynep Kamil Tıp Bülteni, c. 51, sy 2, ss. 59–63, Haz. 2020, doi: 10.16948/zktipb.626387.
ISNAD
Güzel Tanoğlu, Esra - İrez, Tülay. “İNFERTİL HASTALARDA DEMOGRAFİK VE LABORATUVAR PROFİLİN OOSİT PARAMETRELERİ VE İN VİTRO FERTİLİZASYON BAŞARISI ÜZERİNE ETKİLERİ”. Zeynep Kamil Tıp Bülteni 51/2 (01 Haziran 2020): 59-63. https://doi.org/10.16948/zktipb.626387.
JAMA
1.Güzel Tanoğlu E, İrez T. İNFERTİL HASTALARDA DEMOGRAFİK VE LABORATUVAR PROFİLİN OOSİT PARAMETRELERİ VE İN VİTRO FERTİLİZASYON BAŞARISI ÜZERİNE ETKİLERİ. Zeynep Kamil Tıp Bülteni. 2020;51:59–63.
MLA
Güzel Tanoğlu, Esra, ve Tülay İrez. “İNFERTİL HASTALARDA DEMOGRAFİK VE LABORATUVAR PROFİLİN OOSİT PARAMETRELERİ VE İN VİTRO FERTİLİZASYON BAŞARISI ÜZERİNE ETKİLERİ”. Zeynep Kamil Tıp Bülteni, c. 51, sy 2, Haziran 2020, ss. 59-63, doi:10.16948/zktipb.626387.
Vancouver
1.Esra Güzel Tanoğlu, Tülay İrez. İNFERTİL HASTALARDA DEMOGRAFİK VE LABORATUVAR PROFİLİN OOSİT PARAMETRELERİ VE İN VİTRO FERTİLİZASYON BAŞARISI ÜZERİNE ETKİLERİ. Zeynep Kamil Tıp Bülteni. 01 Haziran 2020;51(2):59-63. doi:10.16948/zktipb.626387