Amaç
Helikobakter pilori eradikasyonunda, ilk tercih makrolid grubu antibiyotik içeren üçlü tedavi uygulamasıdır. Antibiyotik direnci sebebiyle, bu rejimin etkin ve kolay ulaşılır alternatifi hibrit protokoldür. Hibrit tedavi planında, başarı oranını arttırmaya yönelik, makrolid grubu antibiyotik yerine tetrasiklin kullanılarak değişiklik yapılmış ve buna göre yapılan uygulama sonrası elde edilen eradikasyon oranlarının sunulması hedeflenmiştir.
Gereç ve Yöntem
Babaeski Devlet Hastanesi ile Zeynep Kamil Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesinde yapılan, 1570 özofagogastroduodenoskopi işlemi sonrasında alınan biyopsi örneklerinin patoloji raporları, kesitsel olarak geriye dönük olarak incelenmiştir. Patoloji raporlarına göre, helikobakter pilori infeksiyonu bulunup, eradikasyon tedavisi endikasyonu koyulmuş hasta grubuna, yeniden düzenlenmiş (modifiye) hibrit tedavi protokolü uygulanmıştır. Başarı oranının anlaşılabilmesi için işlemi kabul eden hastalara tedaviden dört – altı hafta sonra kontrol endoskopik biyopsi yapılmış, işlemin tekrarını istemeyen hasta grubunda yine aynı sürede dışkıda helikobakter pilori antijeni bakılmıştır.
Bulgular
Hastaların 828’inde (%52,7) helikobakter pilori varlığı gösterilmiştir. 1444 (%92,1) gastrit, 126 (%7,9) gastropati tanısı konmuştur. Gastropatili hiçbir hastada infeksiyon saptanmamış, gastrit tanısı alanların 828’inde (%57,2) gösterilmiştir. İnfeksiyonu olanların 124’ünde (%14,8) gastrik intestinal metaplazi ve gastrik mukozal atrofi eş zamanlı gözlenmiş, 151 hastada (%18,2) ise infeksiyon olduğu halde saptanmamıştır. Helikobakter pylori pozitif, gastrik intestinal metaplazi ve gastrik mukozal atrofi bulguları olan tüm hastalarda eradikasyon tedavisi, hastalar asemptomatik olsalar dahi uygulanmıştır. Modifiye hibrit tedavi protokolü uygulanan 658 hastanın 218’ine, tedavi sonrası dördüncü – altıncı hafta arasında kontrol endoskopik biyopsi yapılmış ve bunların 203’ünde (%93,2) infeksiyon saptanmamıştır. 455 hasta kontrol endoskopi işlemini yaptırmamıştır. Bu grubun içerisinden 283 kişiye dışkıda helikobakter pilori antijeni bakılabilmiş ve 262’sinde (%92,5) test negatif saptanmıştır.
Sonuç
Özofagogastroduodenoskopi günümüzde yaygın olarak kullanılan, etkin tanı ve tedavi aracıdır. Kolay ulaşılması, sıkça yapılması, doğru yapıldığı anlamına gelmemelidir. İşlem titizlikle, yeterli teorik bilgi ile uygulanmalıdır. Uygun yerlerden, gerekli sayıda doku örneği alınmalı ve bu örnekleri yetkin patologlar değerlendirmelidir. Hele ki güncel olarak antibiyotik direncinin ileri düzeyde arttığı düşünülürse, yapılacak helikobakter pilori eradikasyon tedavilerinin titizlikle seçilmesi ve doğru endikasyonlarda yapılması, toplum sağlığı açısından da değerlidir.
Endoskopi Helikobakter pilori Gastrik intestinal metaplazi Gastrik mukozal atrofi
Endoskopi eğitimim konusunda ihtisas yaptığım İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıdvan Seven ve Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Buğra Hocalarıma minnetimi sunmak isterim. Sayelerinde edindiğim bilgi birikimi ve deneyimi, mecburi hizmet döneminde görev aldığım İstinye Devlet Hastanesi ve Babaeski Devlet Hastanesinde etkili olarak uygulama şansına erişmiştim. Deneyimimİ 3 yıl boyunca, sonrasında çalıştığım Taksim Acıbadem Hastanesinde devam ettirdim. Şu anda çalışmaktan gurur duyduğum Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşenur Celayir Hocama ise ayrıca şükranlarımı sunuyorum. Kendisi bana, çocuk cerrahisi endoskopi ünitesini kullanmam konusunda gerekli desteği sunmuştur. Sayesinde işlemlerime hastanemiz çatısı altında devam edebilmekteyim. Böylesine köklü ve geçmişi büyük başarılarla dolu bir hastanede, en büyük hayalim, yetişkinlere yönelik adına yakışır, gerektiğinde ERCP, EMR ve ESD işlemlerini de yapabileceğimiz bir ünite kurmaktır. Çünkü jinekolojik onkoloji yan dalı eğitimi verilen ve her hafta yoğun olarak onkolojik ameliyat yapılan bir hastanede, hastaların dış merkeze yönlendirilmemeleri gerekmektedir. Bir cerrahın, ameliyatını yaptığı organlara endoskopi yapamaması, çağımızda düşünülemez.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Orjinal Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |