Aim: Among the discipline of obstetrics and gynecology, reproductive endocrinology and infertility is worldwide regarded as one of the fields witnessing the fastest scientific developments. However an analysis of relevant presentations held at the national meetings has not been performed yet. The objective of this study therefore was to determine the contribution of Turkish scientists to world literature in the field of reproductive endocrinology and infertility, reflecting the scientific level of the annual National Gynecology and Obstetrics Meetings.
Materials and Methods: All presentations in the field of reproductive endocrinology and infertility held in the National Gynecology and Obstetrics Meetings between 2008 and 2010 were included into the study. The PubMed and Google Scholar databases were searched in order to detect the conversion of scientific studies to publication in international peer-reviewed journals. For all abstracts, parameters including institution, author details, publication time and journal titles were recorded.
Results: Between 2008 and 2010 161 abstracts (19 of which were oral presentations; 11.8%) were presented in the National Gynecology and Obstetrics Meetings in the field of reproductive endocrinology and infertility. 28.6% of these abstracts (n=46) were published in international peer-reviewes journals indexed in PubMed or Google Scholar databases. Compared with posters, the publication rate of oral presentations was found to be significantly higher [23.2% vs. 68.4%; Odds ratio = 7.14, 95% confidence interval (CI): 2.52 - 20.4 p<0.001]. The mean time to publication following the congress was 17.5 ± 12.5 months. The type of institution had no significant effect on the publication rate, nevertheless the university hospitals had the highest rate (33.3%; p = 0.113).
Conclusion: The overall publication rate for the abstracts concerning reproductive endocrinology and infertility presented at the National Gynecology and Obstetrics Meetings held between 2008 and 2010 was found to be higher than the rates of national meetings of other subspecialities in Turkey. In order to further enhance this rate and level it with the publication rates of international meetings new and effective methods should be developed to inspire the researchers. In order to convey Turkey-based studies to a wider range of audience worldwide, the reasons for the relatively low level of publication rate should be effectively sought and dealt with.
Amaç: Üreme endokrinolojisi ve infertilite, tüm dünyada kadın hastalıkları ve doğum disiplini içerisinde bilimsel ilerlemenin en hızlı olduğu alanlardandır. Ulusal kongrelerde bu alanda sunulmuş bildirilerin analiz edildiği bir araştırma henüz yapılmamıştır. Bu nedenle Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi’nde 2008-2010 yılları arasında sunulmuş bildiriler incelenerek Türk araştırmacıların üreme endokrinolojisi ve infertilite alanında dünya literatürüne katkılarının belirlenmesi ve gerçekleştirilen kongrenin bu alandaki bilimsel düzeyinin ortaya konulması hedeflenmiştir.
Gereç ve Yöntemler: 2008-2010 yılları arasında Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongreleri’nde üreme endokrinolojisi ve infertilite alanında sunulan tüm bildiriler çalışmamıza dahil edilmiştir. Bilimsel araştırmaların uluslararası hakemli dergilerde yayına dönüştürülme durumlarının saptanması için PubMed ve Google Scholar veri tabanları tarandı. Makale veri tabanında saptandıktan sonra; yazar isimleri, yayınlandıkları dergi isimleri, yayınlanma tarihleri, yazarın çalıştığı kurum bilgileri kaydedildi.
Bulgular: 2008-2010 yılları arasında Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi’nde üreme endokrinolojisi ve infertilite alanında 19’u (%11,8) sözel, 142’si (%88,2) poster olmak üzere toplam 161 bildiri sunulmuştur. Bunların 46’sı (%28,6) Pubmed ve Google Scholar veri tabanına kayıtlı uluslararası hakemli dergilerde makale olarak yayınlanmıştır. Sözel bildirilerin uluslararası dergilerde yayınlanma oranı %68,4 (13), posterlerin %23,2 (33) bulunmuştur. [Odds oranı = 7,14 %95 güven aralığı (GA): 2,52 - 20,4 p<0,001]. Bildirilerin kongrede sunulduktan sonra makale olarak yayınlanmalarına kadar geçen süre ortalama 17,5 ± 12,5 ay olarak tespit edilmiştir. Kurum tipine göre bildirileri incelediğimizde en yüksek yayınlanma oranına üniversite hastaneleri sahipken (%33,3) üniversite hastaneleri ve diğer kurumlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p = 0,113).
Sonuç: 2008-2010 Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongre’lerinde üreme endokrinolojisi ve infertilite alanında sunulan bildirilerin yayınlanma oranı ülkemizdeki diğer branşlarda yapılan kongre bildilerine kıyasla yüksek orandadır. Yine de bu oranın arttırılıp yabancı bildirilerle aynı düzeye gelmesi ve Türkiye’de gerçekleştirilen çalışmaların daha geniş çevrelere duyurulabilmesi için araştırmacıları yayına teşvik edici yöntemlerin geliştirilmesi, yayına dönüştürülme oranlarında karşılaşılan düşüklüğün olası sebeplerinin irdelenmesi ve çözülmesi gerektiğine inanmaktayız.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Mart 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 46 Sayı: 2 |