TR
Türkiye’de Havza Yönetimi ve Yönetim Planı Yaklaşımları
Öz
Su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı için, havza yönetim ilkelerinin değerlendirilmesi ve havza ölçeğinde planlanması gerekmektedir. Bu kapsamda, dünyada ve Avrupa Birliği’ne AB üye ülkelerde çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Türkiye de son yıllarda AB Su Çerçeve Direktifi öngörüleri kapsamında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır. Çalışmada, Türkiye’nin sahip olduğu doğal kaynak yönetimine hizmet eden havza yönetimi kapsamı, havza yönetim planlarının yöntem ve ilkeleri, Türkiye’de yapılan çalışmalar hakkında bilgi verilmiş ve su kaynakları yönetiminde havza ölçeğinin önemi üzerinde durulmuştur
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1-Öztürk, S., 2011, “Devrekani Çayı Alt Havzası’nın Yönetim Planının Geliştirilmesi”, Gazi Üniv. FBE Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Doktora Tezi, Ankara.
- 2- Un, 1997, “Guidelines And Manual Land-Use Planning And Practices in Watershed Management And Disaster Reduction, Economic And Social Commission for Asia And The Pacific”, United Nations.
- 3- Yıldız, N., 2006,“Tortum Çayı Havzasın Uygun Alan Kullanımlarının CBS İle Belirlenmesi”, Atatürk Üniv. FBE, Peyzaj Mimarlığı ABD, Doktora Tezi (Basılmamış), Erzurum 4-8.
- 4- Becerra, E.H., 1995, “Monitoring And Evaluation of Watershed Management Project Achievements”, FAO Conservation Guide, Roma, 24.
- 5- Karadağ, A., Uzun, O., 2009, “Havza Yönetimi ve Türkiye’nin Sınıraşan Su Politikalarına Etkisi”, 1. International Davras Congress, Social And Economics Issues Sahping The World’s Future: New Global Dialogue , Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta, Türkiye.
- 6- İnternet: htpp:\ http://www.forumdas.com/sorun-cevaplayalim/su-kirliligiile-ilgili-afisler-85016/
- 7- Fisunoğlu, M., 1993, “Havza Amenajmanı Önemi ve İlkeleri”, T.C. Orman Bakanlığı, 1. Ormancılık Şurası, Tebliğler ve Ön Çalışma Grubu Raporları, Ankara.
- 8- İnternet: Total Catchment Management, 2009, http: www.murrimbidgee. cma.nswgov.au.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Ocak 2014
Gönderilme Tarihi
-
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2014 Sayı: 361
APA
Öztürk, S., Ubay Tönük, G., & Gülgün, B. (2014). Türkiye’de Havza Yönetimi ve Yönetim Planı Yaklaşımları. Ziraat Mühendisliği, 361, 59-63. https://izlik.org/JA93EX46NH
AMA
1.Öztürk S, Ubay Tönük G, Gülgün B. Türkiye’de Havza Yönetimi ve Yönetim Planı Yaklaşımları. Ziraat Mühendisliği. 2014;(361):59-63. https://izlik.org/JA93EX46NH
Chicago
Öztürk, Sevgi, Gülseven Ubay Tönük, ve Bahriye Gülgün. 2014. “Türkiye’de Havza Yönetimi ve Yönetim Planı Yaklaşımları”. Ziraat Mühendisliği, sy 361: 59-63. https://izlik.org/JA93EX46NH.
EndNote
Öztürk S, Ubay Tönük G, Gülgün B (01 Ocak 2014) Türkiye’de Havza Yönetimi ve Yönetim Planı Yaklaşımları. Ziraat Mühendisliği 361 59–63.
IEEE
[1]S. Öztürk, G. Ubay Tönük, ve B. Gülgün, “Türkiye’de Havza Yönetimi ve Yönetim Planı Yaklaşımları”, Ziraat Mühendisliği, sy 361, ss. 59–63, Oca. 2014, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA93EX46NH
ISNAD
Öztürk, Sevgi - Ubay Tönük, Gülseven - Gülgün, Bahriye. “Türkiye’de Havza Yönetimi ve Yönetim Planı Yaklaşımları”. Ziraat Mühendisliği. 361 (01 Ocak 2014): 59-63. https://izlik.org/JA93EX46NH.
JAMA
1.Öztürk S, Ubay Tönük G, Gülgün B. Türkiye’de Havza Yönetimi ve Yönetim Planı Yaklaşımları. Ziraat Mühendisliği. 2014;:59–63.
MLA
Öztürk, Sevgi, vd. “Türkiye’de Havza Yönetimi ve Yönetim Planı Yaklaşımları”. Ziraat Mühendisliği, sy 361, Ocak 2014, ss. 59-63, https://izlik.org/JA93EX46NH.
Vancouver
1.Sevgi Öztürk, Gülseven Ubay Tönük, Bahriye Gülgün. Türkiye’de Havza Yönetimi ve Yönetim Planı Yaklaşımları. Ziraat Mühendisliği [Internet]. 01 Ocak 2014;(361):59-63. Erişim adresi: https://izlik.org/JA93EX46NH
