Artan dünya nüfusuyla birlikte, yeterli ve dengeli
bir beslenmenin sağlanabilmesi için; üretilen
çeşitli gıdaların ve üretimde kullanılan hammaddelerin
doğru olarak değerlendirilmesi ve hem insan
hem hayvan beslenmesi için gerekli olan bitkisel
ürünlerin üretim miktarlarının artırılması gerekmektedir.
Üretim miktarının artırılması da yetiştirilen
bitkilerin verimlerinin artırılmasıyla doğru
orantılıdır. Bitkisel üretimde, verime etki eden birçok
faktör olmakla birlikte; bunlardan en önemlileri
uygun çeşit kullanımı ve gübre uygulamalarıdır. Bitkisel
üretimde kullanılan ve gübreleme yoluyla eksikliği
giderilmeye çalışılan ana besin maddesi azottur.
Azot, tabiatta biyokimyasal bir dönüşüm seyri
geçirmekte ve bir takım işlemler neticesinde canlıların gereksinimi için kullanılmaktadır. Bu çalışmada; ana besin maddelerinden olan azotun önemi, döngüsü, rizosferdeki durumu ve bitkideki işlevleri ile birlikte gübre ve arpada azotlu gübreleme konuları ele alınmıştır.
19. Akman Z., Karadoğan T. ve Çarkçı K., 1999. Farklı azot ve fosfor dozlarının arpa (Hordeum vulgare)’nın verim, verim öğeleri ve bazı kalite özelliklerine etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 8(1-2):17-27
20. Gürsoy M., 2011. Bazı iki sıralı arpa (Hordeum vulgare L.) hat ve çeşitlerinde farklı azot dozlarının verim ve kalite ögelerine etkileri. e-Journal of New World Sciences Academy, Ecological Life Sciences, 5A0066,6(4):114-123
21. Budaklı E., Bayram G., Türk M. ve Çelik N., 2005. Bazı iki sıralı arpa (Hordeum vulgare conv. distichon) çeşitlerinde farklı azot dozlarının verim, verim unsurları ve kalite üzerine etkileri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19(2):1- 11
22.1far(al G., Öztürk A.ve Çağlar Ö., 2003. Erzurum koşullarında karklı azot dozlarının arfanın maltlık özelliklerine etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34(1):9-16
23. Ertürk T.,2014. Orta Anadolu koşullarına uyumlu bazı arpa çeşitlerinde (Hordeum vulgare L.) farklı azot dozlarının verim ve bazı verim öğeleri üzerine etkisi. Yüksek lisans tezi, Osmangazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış),Eskişehir
24. Akman Z., 2001. Azot dozlarının arpanın (Hordeum vulgare) değiril, olum dönemlerinde bitkinin azot alımı ve kuru madde dağılımına etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi, 1(2):36-41
19. Akman Z., Karadoğan T. ve Çarkçı K., 1999. Farklı azot ve fosfor dozlarının arpa (Hordeum vulgare)’nın verim, verim öğeleri ve bazı kalite özelliklerine etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 8(1-2):17-27
20. Gürsoy M., 2011. Bazı iki sıralı arpa (Hordeum vulgare L.) hat ve çeşitlerinde farklı azot dozlarının verim ve kalite ögelerine etkileri. e-Journal of New World Sciences Academy, Ecological Life Sciences, 5A0066,6(4):114-123
21. Budaklı E., Bayram G., Türk M. ve Çelik N., 2005. Bazı iki sıralı arpa (Hordeum vulgare conv. distichon) çeşitlerinde farklı azot dozlarının verim, verim unsurları ve kalite üzerine etkileri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19(2):1- 11
22.1far(al G., Öztürk A.ve Çağlar Ö., 2003. Erzurum koşullarında karklı azot dozlarının arfanın maltlık özelliklerine etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34(1):9-16
23. Ertürk T.,2014. Orta Anadolu koşullarına uyumlu bazı arpa çeşitlerinde (Hordeum vulgare L.) farklı azot dozlarının verim ve bazı verim öğeleri üzerine etkisi. Yüksek lisans tezi, Osmangazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış),Eskişehir
24. Akman Z., 2001. Azot dozlarının arpanın (Hordeum vulgare) değiril, olum dönemlerinde bitkinin azot alımı ve kuru madde dağılımına etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi, 1(2):36-41