Artan dünya nüfusuyla birlikte, yeterli ve dengeli
bir beslenmenin sağlanabilmesi için; üretilen
çeşitli gıdaların ve üretimde kullanılan hammaddelerin
doğru olarak değerlendirilmesi ve hem insan
hem hayvan beslenmesi için gerekli olan bitkisel
ürünlerin üretim miktarlarının artırılması gerekmektedir.
Üretim miktarının artırılması da yetiştirilen
bitkilerin verimlerinin artırılmasıyla doğru
orantılıdır. Bitkisel üretimde, verime etki eden birçok
faktör olmakla birlikte; bunlardan en önemlileri
uygun çeşit kullanımı ve gübre uygulamalarıdır. Bitkisel
üretimde kullanılan ve gübreleme yoluyla eksikliği
giderilmeye çalışılan ana besin maddesi azottur.
Azot, tabiatta biyokimyasal bir dönüşüm seyri
geçirmekte ve bir takım işlemler neticesinde canlıların gereksinimi için kullanılmaktadır. Bu çalışmada; ana besin maddelerinden olan azotun önemi, döngüsü, rizosferdeki durumu ve bitkideki işlevleri ile birlikte gübre ve arpada azotlu gübreleme konuları ele alınmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 15 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Sayı: 364 |