Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

İklim Değişikliğinin Su Ürünleri Yetiştiriciliği Üzerindeki Etkileri

Yıl 2016, Sayı: 363, 17 - 22, 15.12.2016

Öz

İklim değişikliği, “Karşılaştırılabilir zaman dilimlerinde
gözlenen doğal iklim değişikliğine ek olarak, doğrudan
veya dolaylı olarak küresel atmosferin bileşimini bozan
insan faaliyetleri sonucunda iklimde oluşan bir değişiklik”
biçiminde tanımlanmaktadır. [1] Bu değişiklikler atmosferdeki
sera gazı yoğunluğunun artmasıyla güneş ışınlarının
atmosferde hapsolması sonucu gerçekleşen küresel ısınma
etkisinde gerçekleşir. Doğrudan etki gösteren sera gazlarının
içeriği şu şekildedir;
• Karbondioksit (CO2)
• Metan (CH4),
• Diazotmonoksit (N2O) ve
• Florlu sera gazları
Doğrudan sera gazları farklı sera etkisine sahiptir. Küresel
Isınma Potansiyeli, karbondioksitin etkisinin bir birim
kabul edilmesi halinde, her bir gazın 100 yıllık zaman diliminde
atmosferde yarattığı göreceli etkidir. [2]
Gelişmekte olan ülkelerde, 4 milyardan fazla insanın hayvan
proteini kaynağını %15’ini oluşturduğu gözüyle bakılmaktadır.
Bazı ülke ve topluluklar için, bu sayı daha
yüksek olmakla beraber, küçük ada ülkeleri için hayvan
proteininin kullanımındaki bu oranın %50’ye kadar çıktığı
düşünülmektedir. Çoğu gelişmekte olan ülkelerde balıkçılık
ve su ürünleri yetiştiriciliği ile ilgili alanlarda işleme,
pazarlama, dağıtım ve tedarik endüstrilerinde istihdam
edilen insan sayısı 200 milyon insana kadar
çıkmaktadır. [3]

Kaynakça

  • [1] http://www.eie.gov.tr/iklim_deg/i_deg_nedir.aspx [2] http://www.tuik.gov.tr/ [3] Fisheries, F. A. O. “Aquaculture Department (2009) The state of world fisheries and aquaculture 2008.” Food and agriculture organization of the United Nations, Rome. [4] Cochrane, Kevern, et al. “Climate change implications for fisheries and aquaculture.” FAO Fisheries and aquaculture technical paper 530 (2009): 212. [5] Ross, L. G., M. C. Badjeck, and E. H. Allison. The effects of climate change on world aquaculture: a global perspective. Department for International Development, 2006. [6] www3.epa.gov [7] Takasuka, Akinori, Yoshioki Oozeki, and Ichiro Aoki. “Optimal growth temperature hypothesis: Why do anchovy flourish and sardine collapse or vice versa under the same ocean regime?.” Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 64.5 (2007): 768-776. [8] Pörtner, Hans O., and Rainer Knust. “Climate change affects marine fishes through the oxygen limitation of thermal tolerance.” science 315.5808 (2007): 95-97. [9] Roessig, Julie M., et al. “Effects of global climate change on marine and estuarine fishes and fisheries.” Reviews in Fish Biology and Fisheries 14.2 (2004): 251-275. [10] Stenevik, Erling Kåre, and Svein Sundby. “Impacts of climate change on commercial fish stocks in Norwegian waters.” Marine Policy 31.1 (2007): 19-31. [11] Crozier, Lisa G., et al. “Potential responses to climate change in organisms with complex life histories: evolution and plasticity in Pacific salmon.” Evolutionary Applications 1.2 (2008): 252-270. [12] Dulvy, Nicholas K., et al. “You can swim but you can’t hide: the global status and conservation of oceanic pelagic sharks and rays.” Aquatic Conservation: Marine and Freshwater Ecosystems 18.5 (2008): 459-482. [13] Ross, L. G., M. C. Badjeck, and E. H. Allison. The effects of climate change on world aquaculture: a
Yıl 2016, Sayı: 363, 17 - 22, 15.12.2016

Öz

Kaynakça

  • [1] http://www.eie.gov.tr/iklim_deg/i_deg_nedir.aspx [2] http://www.tuik.gov.tr/ [3] Fisheries, F. A. O. “Aquaculture Department (2009) The state of world fisheries and aquaculture 2008.” Food and agriculture organization of the United Nations, Rome. [4] Cochrane, Kevern, et al. “Climate change implications for fisheries and aquaculture.” FAO Fisheries and aquaculture technical paper 530 (2009): 212. [5] Ross, L. G., M. C. Badjeck, and E. H. Allison. The effects of climate change on world aquaculture: a global perspective. Department for International Development, 2006. [6] www3.epa.gov [7] Takasuka, Akinori, Yoshioki Oozeki, and Ichiro Aoki. “Optimal growth temperature hypothesis: Why do anchovy flourish and sardine collapse or vice versa under the same ocean regime?.” Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 64.5 (2007): 768-776. [8] Pörtner, Hans O., and Rainer Knust. “Climate change affects marine fishes through the oxygen limitation of thermal tolerance.” science 315.5808 (2007): 95-97. [9] Roessig, Julie M., et al. “Effects of global climate change on marine and estuarine fishes and fisheries.” Reviews in Fish Biology and Fisheries 14.2 (2004): 251-275. [10] Stenevik, Erling Kåre, and Svein Sundby. “Impacts of climate change on commercial fish stocks in Norwegian waters.” Marine Policy 31.1 (2007): 19-31. [11] Crozier, Lisa G., et al. “Potential responses to climate change in organisms with complex life histories: evolution and plasticity in Pacific salmon.” Evolutionary Applications 1.2 (2008): 252-270. [12] Dulvy, Nicholas K., et al. “You can swim but you can’t hide: the global status and conservation of oceanic pelagic sharks and rays.” Aquatic Conservation: Marine and Freshwater Ecosystems 18.5 (2008): 459-482. [13] Ross, L. G., M. C. Badjeck, and E. H. Allison. The effects of climate change on world aquaculture: a
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hidrobiyoloji, Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hasan Hüseyin Atar

Tuluğ Gülce Ataman Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2016
Gönderilme Tarihi 15 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Sayı: 363

Kaynak Göster

APA Atar, H. H., & Ataman, T. G. (2016). İklim Değişikliğinin Su Ürünleri Yetiştiriciliği Üzerindeki Etkileri. Ziraat Mühendisliği(363), 17-22.