Öz
İklim değişikliği, “Karşılaştırılabilir zaman dilimlerinde
gözlenen doğal iklim değişikliğine ek olarak, doğrudan
veya dolaylı olarak küresel atmosferin bileşimini bozan
insan faaliyetleri sonucunda iklimde oluşan bir değişiklik”
biçiminde tanımlanmaktadır. [1] Bu değişiklikler atmosferdeki
sera gazı yoğunluğunun artmasıyla güneş ışınlarının
atmosferde hapsolması sonucu gerçekleşen küresel ısınma
etkisinde gerçekleşir. Doğrudan etki gösteren sera gazlarının
içeriği şu şekildedir;
• Karbondioksit (CO2)
• Metan (CH4),
• Diazotmonoksit (N2O) ve
• Florlu sera gazları
Doğrudan sera gazları farklı sera etkisine sahiptir. Küresel
Isınma Potansiyeli, karbondioksitin etkisinin bir birim
kabul edilmesi halinde, her bir gazın 100 yıllık zaman diliminde
atmosferde yarattığı göreceli etkidir. [2]
Gelişmekte olan ülkelerde, 4 milyardan fazla insanın hayvan
proteini kaynağını %15’ini oluşturduğu gözüyle bakılmaktadır.
Bazı ülke ve topluluklar için, bu sayı daha
yüksek olmakla beraber, küçük ada ülkeleri için hayvan
proteininin kullanımındaki bu oranın %50’ye kadar çıktığı
düşünülmektedir. Çoğu gelişmekte olan ülkelerde balıkçılık
ve su ürünleri yetiştiriciliği ile ilgili alanlarda işleme,
pazarlama, dağıtım ve tedarik endüstrilerinde istihdam
edilen insan sayısı 200 milyon insana kadar
çıkmaktadır. [3]