Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Bolu İli Meyvecilik Potansiyeli ve Ceviz Yetiştiriciliği

Yıl 2015, Sayı: 362, 10 - 16, 15.12.2015

Öz

Bolu ilinde toplam 1.211.995 dekar alanda bitkisel üretimin
yapılmaktadır. Bu alanın %17,82’si nadasa ayrılmış olup geriye
kalan arazinin %78,13’ünde tarla bitkileri, %3,21’inde meyve ve
%0,82’sinde sebze yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çok düşük
düzeyde de süs bitkileri yetiştiriciliği de yapılmaktadır. İlin
bitkisel üretim değerlerine bakıldığında toplam 728.810 ton
üretim yapılmaktadır. En fazla üretim (677.559 ton) tarla
bitkileri yetiştiriciliğinde yapılmaktadır. Bu üretim şeklini
sırasıyla meyve (38.062 ton) ve sebze (13.189 ton) üretimi
izlemektedir. Tarla bitkileri üretiminde en önemli ürün patates
ve buğdaydır.

Sebze üretiminde ilin ülke tarımına önemli sayılabilecek katkısı
yoktur. Bunun yanında meyvecilik bakımından ilin çok iyi bir
noktada olduğu söylenemez. Meyve türleri içerisinde en fazla
elma üretimi yapılmaktadır. İlde ağırlıklı olarak patates ve
buğday tarımının yapılması özellikle meyvecilik sektörünün
olumsuz etkilemiştir. İlde özellikle sulanabilir özellikteki taban
arazilerinde tarla tarımı yerine meyvecilik yapılmalıdır. Bu
çalışmada, Bolu ilinin meyvecilik potansiyeli değerlendirilerek
ceviz yetiştiriciliğinin yöre için uygunluğu, mevcut durumu
değerlendirilerek sorunları ve çözüm önerileri konusunda
görüşler sunulacaktır.

Kaynakça

  • 1. Bolu Valiliği, 2014. Bolu İli Genel Bilgiler. http://www.bolu.gov.tr.
  • 2. TÜİK, 2014. Türkiye İstatistik Kurumu. http://www. tuik.gov. tr.
  • 3. Zenginbal, H., Kuru, S., 2010. Bolu İli Konvansiyonel ve Organik Meyve Yetiştiriciliği Potansiyeli. Türkiye IV. Organik Tarım Sempozyumu, 28Haziran-1 Temmuz2010, Erzurum.
  • 4. MGM, 2013. Meteoroloji Genel Müdürlüğü. http://www.meteor.gov.tr.
  • 5. NPAEM, 2000. Patates Tarımı Sorunları ve Çözüm Yolları. Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Yayınları, Niğde.
  • 6. Zenginbal, H., 2013. Bitkisel Üretiminde Bolu İlinin Mevcut Durumu ve Potansiyeli. I. Bolu Sektörel Kalkınma Sempozyumu, 4 Haziran 2013, Bolu.
  • 7. FAO, 2014. Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAO Statistical Database. h ttp: / /faosta t3.fao.org /faosta t-gatew ay / go/to/download/Q/QC/E; 2012.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hamdi Zenginbal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2015
Gönderilme Tarihi 15 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Sayı: 362

Kaynak Göster

APA Zenginbal, H. (2015). Bolu İli Meyvecilik Potansiyeli ve Ceviz Yetiştiriciliği. Ziraat Mühendisliği(362), 10-16.