Ülkemizde yağ bitkileri (ayçiçeği, soya, kolza, aspir, haşhaş,
susam, yerfıstığı) tarımı toplam tarım alanlarının %3'ünü
oluşturmaktadır. Bununla birlikte yağ bitkileri içerisinde yer alan
ancak yağ elde edilmeyen haşhaş, susam ve yerfıstığı gibi bitkiler
değerlendirme dışında bırakıldığında toplam 624 bin ha'lık bir
alanda yağ bitkileri üretimi yapılmaktadır. Asıl üretim amacı lif
olan pamuk bitkisinden ise çırçırlama sonucunda elde edilen
tohumlarının (çiğit) yağ üretim amacıyla kullanılması, bitkisel
yağ üretimimize önemli katkılar sağlamaktadır. Benzer şekilde
mısır embriyosundan ve zeytinden elde edilen yağ ile birlikte
bitkisel yağ üretimimiz 1 milyon ton'un üzerinde gerçekleşmiştir.
Yine de bu miktar ülkemizin bitkisel yağ gereksiniminin ancak
%56'sını karşılamaktadır.
Bitkisel yağ açığımızın kapatılması amacıyla başta yağ
bitkilerinin ekim alanlarının genişletilmesi ve verimlerinin
arttırılması gerekmektedir. Mevcut ekim alanları ile sadece
verimin arttırılması bitkisel yağ ihtiyacının karşılanması
bakımından yeterli olmayacaktır. Bu nedenle yağ bitkilerinin
mutlaka ekim alanlarının arttırılması gerekmektedir. Bu
bakımdan ülkemizde en büyük potansiyel İç Anadolu Bölgesinde
bulunan geniş nadas alanları ile sulanan alanlar görülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2015 |
Gönderilme Tarihi | 15 Aralık 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Sayı: 362 |