The aim of this study was to determine the effect of reduced vitamin and trace mineral premix on performance, egg quality and blood parameters in laying quail diets. A total of 100 quails, 8 weeks old, were randomly distributed into 5 treatment groups with 4 replicates pens of 5 birds. The quails were fed for 10 weeks on a five-trial diet consisting of a reduction of vitamin and trace mineral premix of 0 (control), 25, 50, 75 or 100% of the recommended amount.
Treatment had no effect on body weight change, egg weight and mass, feed conversion ratio, egg shape index, egg breaking strength or blood serum parameters except MCH and MCHC (P>0.05). Egg production and feed intake were significantly lowered in the group without vitamins and trace minerals premix (P<0.01). Haugh unit and white blood index decreased with reduced vitamin and trace mineral premix levels in the diet. Reduction of 50% of vitamin and trace mineral premix in the diet adversely affected eggshell weight (P<0.05) and thickness (P<0.01). Blood MCH and MCHC values increased with decreased vitamin and trace mineral premix levels in the diet.
As a result, it can be said that the recommended amounts addition of vitamins and trace mineral premixes to the layer quail diets is necessary for maintaining performance and egg quality.
SÜ BAP
19201010
Bu çalışmanın amacı yumurtlayan
bıldırcın rasyonlarında azaltılmış vitamin ve iz mineral premiksinin
performans, yumurta kalitesi ve kan parametreleri üzerine etkisini
belirlemektir. Sekiz haftalık yaştaki toplam 100 adet bıldırcın her birinde 5 bıldırcının
bulunduğu 4 tekerrürlü 5 muamele grubuna rastgele dağıtılmıştır. Bıldırcınlar
tavsiye edilen miktarın %0 (kontrol), 25, 50, 75 veya 100 seviyesinde vitamin
ve iz mineral premiksinin azaltılması ile oluşan beş deneme rasyonu ile 10
hafta boyunca yemlenmişlerdir.
Muamelelerin canlı ağırlık değişimi,
yumurta ağırlığı ve kitlesi, yemden yararlanma oranı, şekil indeksi, kabuk
kırılma direnci ve MCH ve MCHC hariç kan parametreleri üzerine etkisi
olmamıştır (P>0.05). Yumurta verimi ve yem tüketimi vitamin ve iz mineral
premiksinin katılmadığı grupta önemli derecede düşük olmuştur (P<0.01).
Haugh birimi ve ak indeksi rasyonda vitamin ve iz mineral premiks seviyesinin
azalmasıyla düşmüştür (P<0.01).
Diyette vitamin ve iz mineral premiksinin %50 azaltılması kabuk ağırlığını
(P<0.05) ve
kalınlığını (P<0.01) olumsuz
etkilemiştir. Kan MCH ve MCHC değerleri diyette azalan vitamin ve iz mineral
premiksi seviyesi ile artmıştır.
Sonuç olarak yumurtlayan bıldırcın
rasyonlarına vitamin ve iz mineral premiksinin tavsiye edilen miktarda
ilavesinin performansın ve yumurta kalitesinin devamlılığı için gerekli olduğu
söylenebilir.
19201010
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 19201010 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 14 Ağustos 2019 |
Kabul Tarihi | 1 Kasım 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Sayı: 368 |