Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Importance of Plant Health in Sustainable Agriculture

Yıl 2019, Sayı: 368, 6 - 13, 31.12.2019
https://doi.org/10.33724/zm.606199

Öz

Plant health has global importance for sustainable agriculture and forestry as well as protection of biodiversity and ecosystems. It plays vital role for production of sustainable and profitable crops to food security. It has also extreme importance for ornamentals, natural resources and animal feed. Nowadays, movement and spread of plant pests are reaching in wide range areas around the world because of increasing global trade and changing climate. This makes their negative impacts on food security more considerable than ever before.

Kaynakça

  • Agrios G.N., 2005. Plant Pathology. Fifth Edition. Printed in the United States of America. pp, 922.
  • Burçak, A.A., Duru, A.U., ÖRNEK, H., 2015. Bitki Koruma Ürünleri ve Pestisit Kalıntıları. ISBN: 978-605-9175-16-6. TAGEM Yayınları, Ezgi ofset matbaacılık, ANKARA. S. 164
  • Bruns, H. A., 2017. Southern Corn Leaf Blight: A Story Worth Retelling. Agronomy Journal, 109 (4): 1-7.
  • Caciagli P., 2007. Survival of whiteflies during long-distance transportation of agricultural products and plants. In: The Tomato Yellow Leaf Curl Virus Disease: Management, Molecular Biology, Breeding for Resistance [ed. by Czosnek, H.]. Dordrecht, The Netherlands: Springer, 57-63.
  • FAO, 2017. Plant health and food security. Published by FAO-IPPC (I7829EN/1/09.17)
  • FAO, 2019. Plant health and environmental protection. Published by FAO-IPPC (CA3279EN/1/02.19).

BİTKİ SAĞLIĞININ SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMDAKİ YERİ

Yıl 2019, Sayı: 368, 6 - 13, 31.12.2019
https://doi.org/10.33724/zm.606199

Öz

Bitki sağlığı sürdürülebilir tarım ve ormancılığın
yanında biyoçeşitliliğin ve ekosistemin korunması açısından küresel bir öneme
sahiptir. Tarımsal ürünlerin gıda güvenliğine uygun ve kaliteli bir şekilde
üretiminde bitki sağlığı hayati bir rol oynar. Hayvan beslenmesi, doğal
kaynakların devamlılığı, süs ve peyzaj anlamında da çok önemlidir. Günümüzde
artan küresel ticaret ve iklim değişikliğinden dolayı zararlı organizmaların yayılışı
ve hareketi çok daha geniş alanlara ulaşmıştır. Bu da gıda güvenliği açısından zararlı
organizmaların oluşturduğu negatif etkileri geçmişe göre çok daha fazla önemli
kılmaktadır. 

Kaynakça

  • Agrios G.N., 2005. Plant Pathology. Fifth Edition. Printed in the United States of America. pp, 922.
  • Burçak, A.A., Duru, A.U., ÖRNEK, H., 2015. Bitki Koruma Ürünleri ve Pestisit Kalıntıları. ISBN: 978-605-9175-16-6. TAGEM Yayınları, Ezgi ofset matbaacılık, ANKARA. S. 164
  • Bruns, H. A., 2017. Southern Corn Leaf Blight: A Story Worth Retelling. Agronomy Journal, 109 (4): 1-7.
  • Caciagli P., 2007. Survival of whiteflies during long-distance transportation of agricultural products and plants. In: The Tomato Yellow Leaf Curl Virus Disease: Management, Molecular Biology, Breeding for Resistance [ed. by Czosnek, H.]. Dordrecht, The Netherlands: Springer, 57-63.
  • FAO, 2017. Plant health and food security. Published by FAO-IPPC (I7829EN/1/09.17)
  • FAO, 2019. Plant health and environmental protection. Published by FAO-IPPC (CA3279EN/1/02.19).
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Agronomi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Birol Akbaş 0000-0001-9797-7536

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi 19 Ağustos 2019
Kabul Tarihi 30 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Sayı: 368

Kaynak Göster

APA Akbaş, B. (2019). BİTKİ SAĞLIĞININ SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMDAKİ YERİ. Ziraat Mühendisliği(368), 6-13. https://doi.org/10.33724/zm.606199