Akuakültürde gamet ve embriyo dondurulması, gerek soyu tükenmekte olan türlerin koruma altına alınması ve gerekse değerli damızlıkların genlerinin gelecek generasyonlarda değerlendirilebilmesi amacıyla son yıllarda oldukça önemli konu haline gelmiştir. Günümüzde pek çok balık türünün sperması başarılı bir şekilde dondurulabilirken, yumurta ve embriyonun dondurulması ise henüz gelişme aşamasındadır. Balık yumurtalarının dondurulmasındaki problem, büyük ve yoğun yumurta sarısı içeriği ile farklı ozmotik geçirgenliğe sahip farklı tabakalardan oluşmasından kaynaklanmaktadır. Yine balık embriyolarının düşük ozmotik geçirgenliğe sahip olması ve 0ºC’nin altındaki sıcaklık değerlerine çok az tolerans göstermesi bu biyoteknolojinin başarılı olması için aşılması gereken önemli noktalar arasında yer almaktadır. Bu konuda yapılacak çalışmaların artırılması ile yurtdışında akuakültür alanında balık spermasında olduğu gibi dondurulmuş balık yumurta ve embriyo’nun kullanılır hale gelmesi ülkemiz için oldukça önemli kazanımlar sağlayacaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Sayı: 358 |