BibTex RIS Kaynak Göster

Konya İlinde Organik Hayvancılık Potansiyeli ve Yaygınlaştırma Olanakları

Yıl 2010, Sayı: 355, 34 - 39, 01.07.2010

Öz

Konya ili sahip olduğu tarım alanları ve barındırdığı hayvan sayısı ile Türkiye tarım sektöründe önemli bir yere sahiptir. Konya 38.257 km2’lik yüz ölçümü ile Türkiye’nin en büyük ili olup, 2.660.000 ha tarım arazisine sahiptir. Türkiye tarımsal üretim değerinin % 5’ini oluşturmaktadır. Ayrıca Konya ili Türkiye’nin buğday deposu olma özelliğinin yanında hayvancılık sektöründe de oldukça önemli bir payı vardır. Organik hayvancılık faaliyetleri, organik bitkisel üretim ile birlikte Türkiye’de olduğu gibi Konya ilinde de yaygınlaşmaktadır. Konya’da henüz büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği konusunda organik yetiştiricilik yapılmamasına rağmen, arıcılık ve yumurta tavukçuluğunda örnek işletmeler mevcuttur. Konya ilinde organik tarım, 2009 yılı verilerine göre 2 farklı işletmede 350 kovan organik arıcılık ve 2 farklı çiftlikte 8.500 adet tavuk ile organik yumurta üretimi yapılmaktadır

Kaynakça

  • Anonim. 2009. Türkiye İstatistik Yıllığı. T.C. Başbakanlık Türkiye İsta- tistik Kurumu. s: 526. Ankara.
  • Anonim. 2010a. Tarım İl Müdürlüğü Verileri. Konya.
  • Anonim. 2010b. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı. Organik Tarım İstatistik- leri. (www. tarim.gov.tr). Erişim Tarihi: 09.02.2010.
  • Anonim. 2010c. www.tuik.gov.tr. Türkiye İstatistik Kurumu. Hayvansal Üretim İstatistikleri. Erişim Tarihi: 09.02.2010.
  • Anonim 2010d. http://www.yum-bir.org. Türkiye Yumurta Üretici- leri Merkez Birliği. Yumurta Tavukçuluğu Verileri. Erişim Tarihi: 09.02.2010.
  • Anonim. 2010e. Konya Tarım İl Müdürlüğü Brifing Sunumu
  • Anonim. 2010f. www.etbir.org.tr. Et Üreticileri Birliği. Tür ve Irklarına Göre Büyükbaş ve Küçükbaş Kesilen Hayvan Sayısı ve Et Üretim Miktarları. Erişim Tarihi: 09.02.2010.
  • Aksoy U., Altındişli A. (1999). Dünyada ve Türkiye’de Ekolojik Tarım Ürünleri Üretimi, İhracatı ve Geliştirme Olanakları. İstanbul Tica- ret Odası. Yayın No: 1999–70.
  • Atasever S., Erdem H. 2007. Organik Süt Sığırcılığının Genel Özel- likleri ve Türkiye’deki Uygulanabilirliği. OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi.22/3 s:337–342.
  • Babaoğlu M. 2009. Selçuklu Başkentinin Tarım Eylem Planı İhtiyacı. Ticaret Borsası Dergisi, Nisan 2009.Yıl: 12, Sayı: 32. Konya.
  • Babaoğlu M., Ermetin O., Gezgin S., Çalış Ş., Kutlu Ö. 2007. Küresel İklim Değişikliği ve AB Müzakere Sürecinde Organize Hayvancılık Bölgeleri:Konya Örneği. Konya’da Tarım ve Tarımsal Sanayi Sorun- larının Tespiti Sempozyumu. s:448-459. Konya.
  • Çukur F., Saner G. 2005. Konvansiyonel ve Ekolojik Hayvancılık Sis- temlerinin Sürdürülebilirliği ve Türkiye Üzerine bir Değerlendirme ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi; 2(1). s :39 – 44
  • Dağ B. ve Ermetin O. 2010. Cumhuriyetten Günümüze Konya’da Hay- vancılık. Yeni İpek Yolu Dergisi Konya Kitabı XII. Konya Ticaret Bor- sası Yayını, Konya.
  • Demiröz E. 2007. Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayiler ve Tarıma dayalı Sanayilerin Gelişiminde Ticaret Borsalarının Önemi, Konya İlinin Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayi Durumu. Konya’da Tarım ve Tarım- sal Sanayi Sorunlarının Tespiti Sempozyumu. Konya.
  • Gök S.A. 2008. Genişleyen Avrupa Birliği Pazarında Türkiye’nin Organik Tarım Ürünleri Ticareti Açısından Değerlendirilmesi. AB Uzmanlık Tezi. Ankara Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Bir- liği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı.
  • Labrecque L. 2007. The ABC’s of Organic Production, Drummondville Dairy Cattle Symposium p: 89-104.
  • Mülayim M. 2010. Konya Tarımı (Bitkisel Üretim), Yeni İpek Yolu Dergisi Konya Kitabı XII. Konya Ticaret Borsası Yayını, Konya.
  • Pekel E., Ünalan A. (1999). Ekolojik Hayvancılık. Türkiye I. Ekolojik Tarım Sempozyumu, İzmir.
  • Saner G., Engindeniz S. 2001. Hayvancılıkta Ekolojik Üretime Geçiş Olanakları ve Türkiye Üzerine Bir Değerlendirme. Türkiye 2. Eko- lojik Tarım Sempozyumu. s.124-133. Antalya.
  • Sundrum A. 2001. Organic Livestock Farming: a Critical Review. Lives- tock Production Science, 67(3):207-215.
  • Vatansever H. 2007. Organik Tarımda Hayvan Hastalıklarının Alternatif Tedavi Yöntemleri. AB ve Türkiye’ de Organik Tarım. s: 476-484.
  • Yussefi M. 2006. Organic Farming Worldwide 2006: Overview & Main Statistics. The World of Organic Agriculture Statistics & Emerging Trends. 2006 p :23-38.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Orhan Ermetin Bu kişi benim

Zeki Bayramoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Sayı: 355

Kaynak Göster

APA Ermetin, O., & Bayramoğlu, Z. (2010). Konya İlinde Organik Hayvancılık Potansiyeli ve Yaygınlaştırma Olanakları. Ziraat Mühendisliği(355), 34-39.