Tarım ürünleri içinde her zaman özel bir öneme sahip olan buğdayın son yıllarda tüketimi artmaktadır. Türkiye’nin hemen her yerinde yetiştirilen buğdayın üretimini artırmak son derece önemlidir. Uygun çeşit seçimi, verimi ve dolayısıyla üretimi artırmanın en etkili yoludur. Bu çalışma, üreticilerin çeşit tercihlerinde etkili olan unsurları ortaya konarak, yüksek vasıflı çeşitlerin kullanımının yaygınlaştırılmasını amaçlamaktadır. Konya ilinde yapılan 67 anketten elde edilen birincil veriler, frekans dağılımı ve χ² dağılımı yapılarak değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Araştırma bölgesinde üreticilerin eğitim seviyesi arttıkça sertifikalı tohumluk kullanımının arttığı, üretici yaşlarındaki artış ile de sertifikalı tohumluk kullanımının azaldığı tespit edilmiştir. Özellikle kuru alanlarda geleneksel çeşitlerin kullanımı yaygın bulunmuştur. Enstitüler tarafından geliştirilen yüksek vasıflı çeşitlerin kullanımı yaygınlaştırılmalıdır. Bu amaçla çeşit sahibi kuruluşlar ile üreticiler arasında iyi bir organizasyon sağlanmalıdır. Tarım teşkilatının köylerde kurulacak deneme parsellerinde üretim yapması, sözleşmeli tarım gibi uygulamalar, benimseme sürecini hızlandıracaktır. Şüphesiz tarım teşkilatının yapacağı bu çalışmalar, çiftçi gelirini artıracağı gibi ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Sayı: 355 |