BibTex RIS Kaynak Göster

Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Kullanılan Yemlerin Sindirilebilirliği Üzerine Yapılan Çalışmalar

Yıl 2010, Sayı: 354, 42 - 47, 01.01.2010

Öz

Sindirilebilirlik; sindirim işlemlerinin bir ölçümüdür.Hayvana verilen yemin ve besin maddesi bileşenlerinin ne kadarının sindirildiğini ve absorbe edildiğini tespit etmek için kullanılan bir yöntemdir. Total ve/veya kuru madde sindirilebilirliği komple rasyon ve/veya bileşenin sindirilebilirlik derecesini belirler. Besin maddesi sindirilebilirliği ise rasyona veya bileşene ait protein, lipid, aminoasit veya karbonhidrat gibi spesifik besin maddelerinin sindirilebilirliğini belirler.Su ürünleri yetiştiriciliği açısından değerlendirilecek olursa; sindirilebilirliğe ilişkin bilgiler doğrultusunda sindirilebilirliğin fizyolojiye dayalı ve fizyoloji tarafından belirleniyor olmasına karşın; sindirilebilirliğin değerlendirildiği metodlar kültürü yapılan türler açısından yaş, ağırlık, cinsiyet, stoklama yoğunluğu, yemleme zamanı ve frekansı, yem kalitesi ve miktarı gibi bilgiler sindirim fizyolojisine ilişkin bilgilerden daha önemlidir

Kaynakça

  • Kitamikado, M., Takahashı, T., Noda, H., Morishita, T., Tachino, S., (1965). Digestibility of dietary components in young yellow tail. Bul- letin of the Japanese Society of Scientific Fisheries, 31 (2);133-137.
  • De Silva S.S. and Perera M.K., (1984). Digestibility in Sarothero- don niloticus fry: Effect of dietary protein level and salinity with furt- her observations on variability in daily digestibility. Aquaculture, 38; 293-306.
  • Schmitz, O., Greuel, E., Pfeffer, E., (1984). Digestibility of crude protein and organic matter of potential sources of dietary protein for eels. Aquaculture, 41; 21-30.
  • Tacon, A.G.J. and Rodrigues, A.M.P., (1984). Comparison of ch- romic oxide, crude fibre, polyethylene and acid-insoluble ash as die- tary markers for the estimation of apparent digestibility coefficients in rainbow trout. Aquaculture, 43;391-399.
  • Robinson, E.H. and Wilson R.P., (1985). Nutrition and feeding. In: C. S. Tucker (Editor), Channel catfish culture. Elsevier Science Pub- lishers B. V. , Amsterdam.
  • Kirchgessner, M., Kürzinger H., Schwarz, F.J., (1986). Digestibility of crude nutrients indifferent feeds and estimation of their enrgy con- tent for carp. Aquaculture, 58;185-194.
  • Law, A.T., (1986). Digestibility of low cost ingredients ın pelleted feed by grass carp. Aquaculture, 51;97-103.
  • Murray, A.P. and Marchant, R., (1986). Nitrogen utilization in rainbow trout fingerlings fed mixed microbial biomass. Aquaculture, 54; 263-275.
  • Cravedi, J.P., Choubert G. and Delous G., (1987). Digestibility of chloramphenicol, Oxolinic Acid and Oxytetracycline in Rainbow trout and influence of these antibiotics on lipid digestibility. Aquaculture, 60; 133-141.
  • Storebakken, T., Austreng, E., (1987). Binders in fish feeds II. Effect of different alginates on the digestibility of macronutrients in rainbow trout. Aquaculture, 60; 121-131.
  • Akiyama, D.M., Coelho, S.R., Lawrence, A.L. and Robinson, E.H.,(1988). Apparent digestibility of feedstuffs by the marine shrimp Penaeus vannamei Boone. Bull. Japan. Soc. Sci. Fish. 55(1):91.
  • Higuera, de la M., Garcia-Gallego, M., Sanz, A., Cardenette, G., Suarez, M.D. and Moyano, F.J., (1988). Evaluation of lupin seed meal as an alternative protein source in feeding of rainbow trout. Aquaculture, 71; 37-50.
  • Hossain, M.A. and Jauncey, K., (1989). Studies on the protein, energy and aminoacid digestibility of fish meal, mustard oilcake, linse- ed and sesame meal for common carp. Aquaculture, 83; 59-72.
  • Spyridakis, P., Metailler, R., Gabaudan, J. and Rıaza, A., (1989). Studies on nutrient digestibility in European sea bass. 1. Methodologi- cal aspects concerning faeces collection. Aquaculture, 77; 61-70.
  • Woolcock, J.B., (1991). Microbiology of animals and animal pro- ducts. Elsevier Science Publishers B. V., 278 p., Amsterdam, Nether- lands.
  • Bazoco J., Garcia-Gallego M., Suares M.D., Sanz A. and Car- denette G., (1993). Application of a settling column system to studies of digestibility ın the eel. In fish nutrition in practice:4th ınternational symposium on fish nutrition and feeding , June 24-27, 1991, Les colloqu- es de I’INRA, no.61; 437-441 p., Biarritz, France.
  • Çakmak N., (1993). Farklı sıcaklıklarda beslenen aynalı sazanın proteinden yararlanma oranının belirlenmesi. Yayımlanmamış Yüksek lisans tezi. Elazığ: Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Sudaryono, A., Tsvetnenko, E., Evans, L. 1996. Digestibility stu- dies on fisheries by product based diets for Penaeus monodon. Aqua- culture, 143;331-340.
  • Hoşsu, B., Korkut, A.Y., Gamsız, K. ve Altan, Ö., (1997). IX. Ulu- sal su ürünleri sempozyumu. 17-19 Eylül. Egirdir/Isparta.
  • Ng, W.K. and Wilson, R.P., (1997). Chromic oxide inclusion in the diet does not affect glucose utılızatıon or chromium retention by channel catfish. Journal of nutrition, 127; 2357-2362.
  • Refstie, S., Helland, S.J., Storebakken, T., (1997). Adaptation to soybean meal in diets for rainbow trout. Aquaculture, 153; 263-272.
  • Xie, S., Cui, Y., Yang, Y., Liu, J., (1997). Energy budget of Nile tilapia in relation to ration size. Aquaculture, 154; 57-68.
  • Arndt, E.R. , Hardy, R.W. , Sugiura, S.H. , Dong, F.M., (1999). Effects of heat treatment and substitution level on palatability and nutritional value of soy defatted flour in feeds for Coho Salmon, Oncor- hynchus kisutch. Aquaculture, 180; 129-145.
  • Morales, A.E., Cardenete, G., Sanz, A., Higuera, M., (1999). Re evaluation of crude fibre and acid-insoluble ash inert markers, alterna- tive to chromic oxide, in digestibility studies with rainbow trout. Aqu- aculture, 179; 71-79.
  • Robaina, L., Corraze, G., Aguirre, P., Blanc, D., Melcion, J.P., Kaushik, S., (1999). Digestibility postprandial ammonia excretion and selected plasma metabolites in European sea bass fed pelleted or extru- ded diets with or without wheat gluten. Aquaculture, 179; 45-56.
  • Sudaryono, A., Tsevetnenko, E., Hutabarat, J., Supriharyono, Evans, L.H., (1999). Lupin ingredients in shrimp diets: influence of lupin species and types of meals. Aquaculture, 171;121-133.
  • Özdemir A., (2000). Gökkuşağı alabalığı beslenmesinde yüksek enerjili yemler ve protein enerji metabolizması. Yayımlanmamış Dokto- ra tezi. Ege üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Middleton, T.F., Ferket, P.R., Boyd L.C., Daniels, H.V., Galla- gher, M.L., (2001). An evaluation of co-extruded poultry culled jewel sweet potatoes as a feed ingredient for hybrid tilapia. Aquaculture, 198; 269-280.
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Gül Çelik Çakıroğulları Bu kişi benim

Selçuk Seçer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Sayı: 354

Kaynak Göster

APA Çelik Çakıroğulları, G., & Seçer, S. (2010). Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Kullanılan Yemlerin Sindirilebilirliği Üzerine Yapılan Çalışmalar. Ziraat Mühendisliği(354), 42-47.