Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Mersin İlinde Bazı Önemli Sebzelerin Karlılığı

Yıl 2020, Sayı: 370, 45 - 53, 31.12.2020
https://doi.org/10.33724/zm.708295

Öz

Bu çalışmada, Mersin İlinde örtü altında yetiştirilen domates, biber, patlıcan, hıyar, kabak ve fasulye üretiminin maliyet ve karlılık göstergeleri hesaplanmıştır. Araştırma verileri 2019 yılına aittir. Yapılan hesaplama sonucunda 2019 yılında domates, biber, patlıcan, hıyar, kabak ve fasulye maliyetleri sırasıyla 0,81 TL/kg, 3,06 TL/kg, 1,79 TL/kg, 0,88 TL/kg, 2,07 TL/kg ve 1,06 TL/kg olarak hesaplanmıştır. İncelenen ürünlerin karlılıklarının karşılaştırılması, brüt kâr, net kâr ve nispi kâr hesaplanarak yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, Mersin İlinde üretimi yapılan domates, biber, patlıcan, hıyar, kabak ve fasulyenin çiftçiye sağladıkları net gelir ve diğer karlılık göstergeleri bakımından tercih edilebilir ürünler olduğu belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Adanacıoğlu, H., Kınıklı, F., Gizem, Ö., ve Yılmaz, C. (2019). Komisyoncuların Hal Kayıt Sisteminin etkinliği hakkındaki görüşleri: İzmir ili yaş sebze ve meyve toptancı hali örneği. Mediterranean Agricultural Sciences 32, 335-341.
  • Anonim (2020). Tarım ve Orman Bakanlığı Mersin İl Müdürlüğü kayıtları.
  • Aydoğan, M., Terzi, Y. E., Gizlenci, Ş., Acar, M., Alpar, E., ve Meral, H. (2020). Türkiye’de kenevir yetiştiriciliğinin ekonomik olarak yapılabilirliği: Samsun ili Vezirköprü ilçesi örneği. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 35, 35-50.
  • Choudhary, H., Bisht, D., Badal, P. S., Singh, V., Shah, R., and Saryam, M. (2017). Profitability of Vegetables in Hill Agriculture: An Economic Analysis. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 6(8), 1674-1682.
  • Dinler, Z. (2014). "Tarım ekonomisi (Yedinci baskı)," Ekin Basım Yayım ve Dağıtım, Bursa.
  • Engindeniz, S., ve Çukur, F. (2003). İzmir ili Kemalpaşa ilçesinde şeftali üretiminin teknik ve ekonomik analizi üzerine bir araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 40, 65-72.
  • Hasan, M. R., Bai, D. H., and Islam, M. A. (2014). Profitability of important summer vegetables in Keranigoni upazilla of Bangladesh. Journal of the Bangladesh Agricultural University, 12(452-2016-35623), 111-118.
  • İnan, İ. H. (2006). "Tarım ekonomisi ve işletmeciliği (Genişletilmiş ve güncellenmiş altıncı baskı)," Hasad Yayıncılık, Tekirdağ.
  • Kazak, G., Özşenler, S., Artukoğlu, M. M., ve Yıldız, Ö. (2018). Sanayi Domatesi Üretimi ve Pazarlamasında Karşılaşılan Sorunlar: Torbalı İlçesi Örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi 24, 215-223.
  • Kıral, T., Kasnakoğlu, H., Tatlıdil, F., Fidan, H., ve Gündoğmuş, E. (1999). "Tarımsal ürünler için maliyet hesaplama metodolojisi ve veri tabanı rehberi.," Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, Ankara.
  • Özkan, A. (2016). Türkiye tarımında yaşanan sorunlar ve alternatif tarımsal üretim anlayışlarının değerlendirilmesi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 19, 411-430.
  • Semerci, A., ve Çelik, A. D. (2019). Türkiye’de Pamuk Üretiminin Ekonomik Analizi: Hatay İli Örneği. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology 7, 246-252.
  • Semerci, A., Parlakay, O., and Çelik, A. D. (2014). Gross margin analysis in dairy cattle: a case study of Hatay Province, Turkey. Custos e @gronegócio on line 10, 154-170.
  • TÜİK (2020). http://www.tuik.gov.tr/ (Erişim: 15/02/2020).
  • Uysal, O., and Cinemre, H. A. (2013). A research on determination of the optimal production plans in the district of Dikbiyik in Samsun Province. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 28, 1-9.

The Profitability Analysis of the Main Vegetables in Mersin Province

Yıl 2020, Sayı: 370, 45 - 53, 31.12.2020
https://doi.org/10.33724/zm.708295

Öz

In this study, it is aimed to calculate the cost and profitability indicators of tomato, pepper, eggplant, cucumber, pumpkin and bean production grown under cover in Mersin Province. In the research, cost, gross profit, net profit and relative profit indicators of vegetables were calculated. Research data belongs to 2019. As a result of the calculation, costs of tomato, pepper, eggplant, cucumber, pumpkin, and bean were 0.81 TL/kg, 3.06 TL/kg, 1.79 TL/kg, 0.88 TL/kg, 2.07 TL/kg and 1.06 TL/kg, respectively, in 2019. A comparison of the profitability of the examined products was made by calculating gross profit, net profit, and relative profit. According to the results of the research, it has been determined that tomato, pepper, eggplant, cucumber, zucchini and bean are preferred products in terms of net income and other profitability indicators in Mersin.

Kaynakça

  • Adanacıoğlu, H., Kınıklı, F., Gizem, Ö., ve Yılmaz, C. (2019). Komisyoncuların Hal Kayıt Sisteminin etkinliği hakkındaki görüşleri: İzmir ili yaş sebze ve meyve toptancı hali örneği. Mediterranean Agricultural Sciences 32, 335-341.
  • Anonim (2020). Tarım ve Orman Bakanlığı Mersin İl Müdürlüğü kayıtları.
  • Aydoğan, M., Terzi, Y. E., Gizlenci, Ş., Acar, M., Alpar, E., ve Meral, H. (2020). Türkiye’de kenevir yetiştiriciliğinin ekonomik olarak yapılabilirliği: Samsun ili Vezirköprü ilçesi örneği. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 35, 35-50.
  • Choudhary, H., Bisht, D., Badal, P. S., Singh, V., Shah, R., and Saryam, M. (2017). Profitability of Vegetables in Hill Agriculture: An Economic Analysis. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 6(8), 1674-1682.
  • Dinler, Z. (2014). "Tarım ekonomisi (Yedinci baskı)," Ekin Basım Yayım ve Dağıtım, Bursa.
  • Engindeniz, S., ve Çukur, F. (2003). İzmir ili Kemalpaşa ilçesinde şeftali üretiminin teknik ve ekonomik analizi üzerine bir araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 40, 65-72.
  • Hasan, M. R., Bai, D. H., and Islam, M. A. (2014). Profitability of important summer vegetables in Keranigoni upazilla of Bangladesh. Journal of the Bangladesh Agricultural University, 12(452-2016-35623), 111-118.
  • İnan, İ. H. (2006). "Tarım ekonomisi ve işletmeciliği (Genişletilmiş ve güncellenmiş altıncı baskı)," Hasad Yayıncılık, Tekirdağ.
  • Kazak, G., Özşenler, S., Artukoğlu, M. M., ve Yıldız, Ö. (2018). Sanayi Domatesi Üretimi ve Pazarlamasında Karşılaşılan Sorunlar: Torbalı İlçesi Örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi 24, 215-223.
  • Kıral, T., Kasnakoğlu, H., Tatlıdil, F., Fidan, H., ve Gündoğmuş, E. (1999). "Tarımsal ürünler için maliyet hesaplama metodolojisi ve veri tabanı rehberi.," Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, Ankara.
  • Özkan, A. (2016). Türkiye tarımında yaşanan sorunlar ve alternatif tarımsal üretim anlayışlarının değerlendirilmesi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 19, 411-430.
  • Semerci, A., ve Çelik, A. D. (2019). Türkiye’de Pamuk Üretiminin Ekonomik Analizi: Hatay İli Örneği. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology 7, 246-252.
  • Semerci, A., Parlakay, O., and Çelik, A. D. (2014). Gross margin analysis in dairy cattle: a case study of Hatay Province, Turkey. Custos e @gronegócio on line 10, 154-170.
  • TÜİK (2020). http://www.tuik.gov.tr/ (Erişim: 15/02/2020).
  • Uysal, O., and Cinemre, H. A. (2013). A research on determination of the optimal production plans in the district of Dikbiyik in Samsun Province. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 28, 1-9.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Tarım Politikaları
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Seyit Hayran 0000-0002-0223-8034

Aykut Gül 0000-0002-8708-8433

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 24 Mart 2020
Kabul Tarihi 6 Haziran 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Sayı: 370

Kaynak Göster

APA Hayran, S., & Gül, A. (2020). Mersin İlinde Bazı Önemli Sebzelerin Karlılığı. Ziraat Mühendisliği(370), 45-53. https://doi.org/10.33724/zm.708295