Bu çalışma, karma yemlere farklı yağ kaynağı kullanımının etlik piliçlerin büyüme performansı parametreleri ile serum lipitleri trigliserit, total kolesterol, HDL ve LDL konsantrasyonuna etkisini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Denemede toplam 640 adet günlük yaşta karışık cinsiyette etlik piliç civcivi (Ross 308) kullanılmıştır. Denemede; ayçiçek yağı, kanola yağı, sığır iç yağı (%50 don yağ + %50 çöz yağ) ve bu yağların eşit oranlarda karıştırılmasından (%25 ayçiçek yağı + %25 kanola yağı + %25 don yağ + %25 çöz yağ) oluşan mix yağ olarak adlandırılan 4 farklı muamele grubu oluşturulmuştur. Muameleler sekiz tekerrürlü ve her tekerrürde 20 civciv olacak şekilde rastgele dağıtılmıştır. Başlatma yemi (1-21.gün; % 23 HP, 3000 kkal ME/kg) %5 ve bitirme yemi (22-42.gün; % 20 HP, 3200 kkal ME/kg) %7.5 seviyesinde ilgili yağ kaynağından içerecek şekilde mısır-soya küspesi ağırlıklı olarak hazırlanmıştır. Altı hafta süren deneme boyunca yem ve su ad libitum olarak verilmiştir. Deneme sonucunda etlik piliç karma yemlerine farklı yağ kaynağı kullanımının canlı ağırlık artışı üzerine önemli bir etkisi olmamıştır (P>0.05). Ayçiçek yağı ilaveli yem ile beslenen piliçlerin yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı kanola yağı ilaveli yem ile beslenen piliçlerle benzer, iç ve mix yağ ilaveli yem ile beslenen piliçlerden önemli seviyede düşük olmuştur (P<0.05). Etlik piliç karma yemlerine farklı yağ kaynağı ilavesinin serum trigliserit, total kolesterol, HDL ve LDL konsantrasyonu üzerine önemli bir etkisi olmamıştır ( P>0.05). Ancak erkek piliçlerin total kolesterol, HDL ve LDL konsantrasyonları dişi piliçlerden daha yüksek olmuştur (P<0.05). Etlik piliç rasyonlarında ayçiçeği yağı kullanımının performansı diğer yağ kaynaklarına göre iyileştirdiği ve hayvansal yağların bitkisel yağlar ile karışım olarak kullanılmasının daha iyi olduğu ve yağ kaynaklarının serum lipitlerini etkilemediği görülmüştür.
This study examined the effect of different oil sources use on the growth performance blood serum lipid profile of broilers. In the experiment, a total of 640 1-day-old unsexed broiler chicks were used. The dietary treatments were sunflower oil (SO), canola oil (CO), tallow (T) and the mixture of these oils in equal proportions. Thus, chicks were randomly distributed four dietary treatments with eight replications each has 20 chicks. The oil sources were supplemented to corn-soybean meal based starter (1 to 21 d; % 23 CP, 3000 kcal ME/kg) and finishing feeds (22 to 42 d; % 20 CP, 3200 ckal ME/kg) at inclusions levels of 5% and 7.5%, respectively. During the six-week trial, feed and water were given as ad libitum. As a result of the experiment, the use of different fat sources in broiler feed has no significant effect on body weight gain (P>0.05).
The feed intake and feed conversion ratio of the chickens fed with sunflower oil supplement was similar to the chickens fed with canola oil supplemented feed, and significantly lower than the chickens fed with feedstuff and mixed oil supplement (P<0.05). The addition of different fat sources to broiler feeds had no significant effect on serum triglyceride, total cholesterol, HDL and LDL concentrations (P>0.05). However, the total cholesterol, HDL and LDL concentrations of male broilers were higher than the female broilers (P<0.05). It is concluded that the use of sunflower oil in broiler diets improves performance over other fat sources without no significant effect on serum lipid profile. It is data from the present experiment also suggest to use animal fats in mixtures with oils to increase their metabolizibility rather than theirs single use in the fed.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 2 Mayıs 2020 |
Kabul Tarihi | 24 Mayıs 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Sayı: 370 |