Yapraktan Bazı Besin Elementi Uygulamalarının ‘Chandler’ Ceviz Çeşidinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri
Yıl 2021,
Sayı: 371, 51 - 58, 01.04.2021
Nihal Acarsoy Bilgin
,
Yaprak Yağız
,
Adalet Mısırlı
Öz
Ceviz sağlık ve beslenme açısından önemli bir meyve türüdür. Günümüzde üreticiler arasında popülerite kazanan ‘Chandler’ çeşidi ile yeni plantasyonlar kurulmaktadır. Verim ve kalitenin iyileştirilmesine yönelik planlanan bu çalışmada yapraktan farklı teksel ve kombine mineral gübreler uygulanmıştır. Buna göre, incelenen özellikler bakımından tüm uygulamaların kontrol grubuna göre daha etkili olduğu belirlenmiştir. AminoPlus Ca uygulaması meyve boyutları üzerine daha etkili olmuştur (34.47, 33.00, 42.60 mm). Kombine uygulamada (AminoPlus Ca + MagnaPhos Ca + potasyum) iç ağırlık (5.42 g) ve randıman (%46.65) artmış, iç büzüşme oranı (%13.33) ise azalmıştır. Bununla birlikte, potasyum ve kombine uygulamaların yan dal ve ağaç başına verimlilik üzerine etkisi de belirlenmiştir.
Teşekkür
Denemenin yürütülmesine olanak sağlayan bahçe sahibi Kazım Bodur’u rahmetle anıyor ve ailesine teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Kaynakça
- Acarsoy Bilgin, N., Şen, F., Yağmur, B., Özaktan, H. and Akbaba, M. 2018. The First Findings to Fruit Characteristics of Nutrient and PGPR Applications on Chandler Walnut Variety. 2nd International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies (ICAFOF) 2-5 April, 2018 Çeşme-İzmir/Turkey. 769-775.
- Adıman, M. 2013. Tokat İli Niksar İlçesi Ceviz Bahçelerinin Mineral Beslenme Durumlarının Belirlenmesi. Y. Lisans Tezi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı.
- Anonymous, 2019. http://www.fao.org (erişim tarihi: 14.11.2019).
- Arslan, R. ve Aydın, A. 2017. Mersin İli Ceviz Yetiştiriciliği Yapılan Alanların Toprak Özellikleri. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 46 (2): 227-232.
- Ashraf, N., Ashraf, M., Hassan, G.H., Rehman, M.U., Dar, N.A., Khan, I.M., Iqbal, U. andBanday, S.A. 2013. Effect of foliar application of nutrients and biostimulant on nut quality and leaf nutrient status of pecannut cv. “Western Schley”. African Journal of Agricultural Research Vol. 8(6), pp. 559-563
- Bayazit, S. 2011. Bazı Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Yayladağı (Hatay) Koşullarındaki Fenolojik Özellikleri ve Yan Dal Verimliliği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 42(2):95–102.
- Bilgin, S., Şen F., Özeker E. ve Acarsoy Bilgin, N. 2018. Bazı Ceviz Çeşitlerinin Menemen Ekolojisinde Morfolojik ve Pomolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. ÇOMÜ Zir. Fak. Derg. 6 (1): 31–39
- Childers, N.F. 1983. Modern Fruit Science. Soil management for apples, pp.59-77.
- Ertürk, Ü., Mert, C., Utku, Ö. ve Kaya, O. 2017. Bursa Koşullarında Yetiştirilen Yerli ve Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Meyve Özelliklerinin Değerlendirilmesi. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi özel sayı. 46 (2): 47-52.
- Germain, E, 1999. Le Noyer INRA, Bordeaux, France.
- Kaşka, N. 2001. Türkiye’de Cevizle İlgili Araştırmaların Değerlendirilmesi ve Geleceğe Bakış. Türkiye 1. Ulusal Ceviz Sempozyumu. Tokat. 1-11.
- McGranahan, G. andLeslie, C. 1991. Walnuts. (Ed: James N. Moore&James R. Ballington Jr. Genetic Resources of Temparete Fruit and Nut Crops). Acta Horticulturae: 290, 905-953.
- Mcguire, R.G. 1992. Reporting of Objective Color Measurements. Hortscience 27: 1254-1255.
- Oğuz, H.İ., Gökdoğan, O. ve Baran, M.F. 2016. İç Anadolu Bölgesinin Bazı İllerinde Ceviz Yetiştiriciliğinin Sorunları ve Çözüm Yolları. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 3(2): 105–113.
- Özçağıran, R., Ünal, A., Özeker, E. ve İsfendiyaroğlu, M. 2014. Ilıman İklim Meyve Türleri, Sert Kabuklu Meyveler Cilt III, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No:566
- Solmaz, Y. 2014. Tekirdağ İlindeki Ceviz Bahçelerinin Beslenme Durumlarının Yaprak Analizleriyle Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı.
- Şen, S.M. 1986. Ceviz Yetiştiriciliği, Eser Matbaası, Samsun.
- Tosun, İ., Orman, E. ve Akçay, M.E. 2011. Bazı Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Yalova Ekolojisindeki Performanslarının Belirlenmesi. Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 4–8 Ekim, Şanlıurfa, s:440–443.
- Türemiş, N., Burğut, A., Kafkas, S. ve Köymen, M.T. 2017. Bazı Ceviz Çeşitlerinin Adana Koşullarına Adaptasyonu Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi özel sayı. 46 (2): 41-46.
- Yıldız, A., Yıldız, A., Doran, İ., Aydın, A. ve Keleş, D. 2007. İnorganik ve organik gübrelerin Precoce de Tyrinthe kayısı çeşidinin gelişme, verim ve kalitesi üzerine etkileri. Alatarım, 6 (2): 1-8s.
Effects of Some Nutrient Foliar Application on Yield and Quality in Walnut (cv. ‘Chandler’)
Yıl 2021,
Sayı: 371, 51 - 58, 01.04.2021
Nihal Acarsoy Bilgin
,
Yaprak Yağız
,
Adalet Mısırlı
Kaynakça
- Acarsoy Bilgin, N., Şen, F., Yağmur, B., Özaktan, H. and Akbaba, M. 2018. The First Findings to Fruit Characteristics of Nutrient and PGPR Applications on Chandler Walnut Variety. 2nd International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies (ICAFOF) 2-5 April, 2018 Çeşme-İzmir/Turkey. 769-775.
- Adıman, M. 2013. Tokat İli Niksar İlçesi Ceviz Bahçelerinin Mineral Beslenme Durumlarının Belirlenmesi. Y. Lisans Tezi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı.
- Anonymous, 2019. http://www.fao.org (erişim tarihi: 14.11.2019).
- Arslan, R. ve Aydın, A. 2017. Mersin İli Ceviz Yetiştiriciliği Yapılan Alanların Toprak Özellikleri. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 46 (2): 227-232.
- Ashraf, N., Ashraf, M., Hassan, G.H., Rehman, M.U., Dar, N.A., Khan, I.M., Iqbal, U. andBanday, S.A. 2013. Effect of foliar application of nutrients and biostimulant on nut quality and leaf nutrient status of pecannut cv. “Western Schley”. African Journal of Agricultural Research Vol. 8(6), pp. 559-563
- Bayazit, S. 2011. Bazı Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Yayladağı (Hatay) Koşullarındaki Fenolojik Özellikleri ve Yan Dal Verimliliği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 42(2):95–102.
- Bilgin, S., Şen F., Özeker E. ve Acarsoy Bilgin, N. 2018. Bazı Ceviz Çeşitlerinin Menemen Ekolojisinde Morfolojik ve Pomolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. ÇOMÜ Zir. Fak. Derg. 6 (1): 31–39
- Childers, N.F. 1983. Modern Fruit Science. Soil management for apples, pp.59-77.
- Ertürk, Ü., Mert, C., Utku, Ö. ve Kaya, O. 2017. Bursa Koşullarında Yetiştirilen Yerli ve Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Meyve Özelliklerinin Değerlendirilmesi. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi özel sayı. 46 (2): 47-52.
- Germain, E, 1999. Le Noyer INRA, Bordeaux, France.
- Kaşka, N. 2001. Türkiye’de Cevizle İlgili Araştırmaların Değerlendirilmesi ve Geleceğe Bakış. Türkiye 1. Ulusal Ceviz Sempozyumu. Tokat. 1-11.
- McGranahan, G. andLeslie, C. 1991. Walnuts. (Ed: James N. Moore&James R. Ballington Jr. Genetic Resources of Temparete Fruit and Nut Crops). Acta Horticulturae: 290, 905-953.
- Mcguire, R.G. 1992. Reporting of Objective Color Measurements. Hortscience 27: 1254-1255.
- Oğuz, H.İ., Gökdoğan, O. ve Baran, M.F. 2016. İç Anadolu Bölgesinin Bazı İllerinde Ceviz Yetiştiriciliğinin Sorunları ve Çözüm Yolları. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 3(2): 105–113.
- Özçağıran, R., Ünal, A., Özeker, E. ve İsfendiyaroğlu, M. 2014. Ilıman İklim Meyve Türleri, Sert Kabuklu Meyveler Cilt III, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No:566
- Solmaz, Y. 2014. Tekirdağ İlindeki Ceviz Bahçelerinin Beslenme Durumlarının Yaprak Analizleriyle Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı.
- Şen, S.M. 1986. Ceviz Yetiştiriciliği, Eser Matbaası, Samsun.
- Tosun, İ., Orman, E. ve Akçay, M.E. 2011. Bazı Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Yalova Ekolojisindeki Performanslarının Belirlenmesi. Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 4–8 Ekim, Şanlıurfa, s:440–443.
- Türemiş, N., Burğut, A., Kafkas, S. ve Köymen, M.T. 2017. Bazı Ceviz Çeşitlerinin Adana Koşullarına Adaptasyonu Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi özel sayı. 46 (2): 41-46.
- Yıldız, A., Yıldız, A., Doran, İ., Aydın, A. ve Keleş, D. 2007. İnorganik ve organik gübrelerin Precoce de Tyrinthe kayısı çeşidinin gelişme, verim ve kalitesi üzerine etkileri. Alatarım, 6 (2): 1-8s.